Yas Meyve Sebze Sektörü, Uzakdogu Ve Güneydogu Asya Pazarinda Büyümek Istiyor

21. Yüzyili “Asya Yüzyili” olarak gören Uzakdogu ve Güneydogu Asya pazarinda konumunu güçlendirmek isteyen Ege Yas Meyve Sebze Ihracatçilari Birligi, Hong Kong’ta düzenlenen Asia Fruit Logistica Fuari’na katilarak Türk yas meyve sebze ürünlerini Uzakdogulu ithalatçilarin begenisine sundu. Sektör, Uzakdogu ve Güneydogu Asya’ya ihracatta 100 milyon dolar hedef koydu.

Yas Meyve Sebze Sektörü, Uzakdogu Ve Güneydogu Asya Pazarinda Büyümek Istiyor
Türk yas meyve sebze ve meyve sebze mamulleri sektörlerinin; Rusya Federasyonu-Avrupa ve Ortadogu üçgeninde güçlü oldugunu ve yillik 5,5 milyar dolarlik ihracat potansiyeline ulastigini dile getiren Ege Ihracatçi Birlikleri Koordinatör Baskan Yardimcisi ve Ege Yas Meyve Sebze Ihracatçilari Birligi Baskani Hayrettin Uçak, ihraç pazarlarini çesitlendirmek istediklerini Uzakdogu ve Güneydogu Asya pazarlarini hedef pazar olarak seçtiklerini, yurtdisi tanitim etkinliklerinde bu iki bölgedeki organizasyonlara öncelik verdiklerinin altini çizdi.

Pandeminin sona ermesinin ardindan Asya Yüzyili Stratejileri kapsaminda Uzakdogu ve Güneydogu Asya ülkelerine yönelik tanitim çalismalarina hiz verdiklerini aktaran Uçak, “Taze Üzüm, Kiraz ve Nar URGE Projesi kapsaminda 2022 yili Mayis ayinda Hindistan’a sektörel ticaret heyeti düzenledik. 2022 yili Kasim ayinda Tayland’ta Asia Fruit Logistica Fuari’na katildik. 7-10 Mart 2023 tarihlerinde Japonya’da Foodex Fuari’nda Türk tatlarini tanittik. 10-18 Mart 2023 tarihlerinde URGE Projemizde hedef pazar olarak belirledigimiz Singapur ve Endonezya’yi kapsayan basarili bir ticaret heyetine imza attik. Uzakdogu ve Güneydogu Asya’dan alicilari ülkemizde agirladik, Hong Kong Asia Fruit Logistica Fuari’nda yerimizi alarak Uzakdogu ve Güneydogu Asya pazarina yönelik çalismalarimiza bir halka daha ekledik. Standimizi yogun olarak Çin, Hindistan ve Kore’den olmak üzere çok sayida ülkeden ithalatçilar ziyaret etti. Ülkemizin meyve sebzelerinin tanitimi yaptik. Ulasan talepleri üyelerimizle paylastik” diye konustu.

6-8 Eylül 2023 tarihlerinde düzenlenen Hong Kong Asia Fruit Logistica Fuari’na 42 ülkeden 700 firmanin katildigini aktaran Baskan Uçak sözlerini söyle sürdürdü; “Akdeniz Ihracatçi Birlikleri’nin milli katilim organizasyonuyla 19 Türk firmamiz fuarda yerini aldi ve Türk yas meyve sebzelerini tanitti. 24 ülke milli katilim organizasyonu gerçeklestirdi. Hong Kong’a 2022 yilinda 4,2 milyon dolari incir, 2,2 milyon dolari kiraz olmak üzere 7,5 milyon dolarlik ihracat yaptik. Hong Kong’a yapacagimiz tanitim çalismalariyla Uzakdogu ve Güneydogu Asya pazarinda 100 milyon dolarlik ihracat hedefliyoruz.”

06-08 Eylül 2023 tarihlerinde Hong Kong’da düzenlenen Asia Fruit Logistica Fuari’nda Ege Yas Meyve Sebze Ihracatçilari Birligi’ni Ege Ihracatçi Birlikleri Koordinatör Baskan Yardimcisi ve Ege Yas Meyve Sebze Ihracatçilari Birligi Baskani Hayrettin Uçak, EYMSIB Yönetim Kurulu Üyeleri Sadik Demircan ve Vural Güleç temsil ederken, Hong Kong Ticaret Müsaviri Dinçer Tatlioglu fuarda Türkiye standinda Türk firmalarini ziyaret ederek bilgi ve deneyimlerini aktardi. Ayrica Türkiye’nin Hong Kong Baskonsolosu Kerim Sercan Evcin’le görüsmelerde bulunuldu.
Kaynak: İHA