TÜGVA Binasina Düzenlenen Bombali Saldiri Davasinda Saniga 52 Yil 6 Ay Hapsi Talebi

Istanbul Gaziosmanpasa’da bulunan TÜGVA binasina el yapimi patlayiciyla saldiri düzenledigi iddiasiyla yargilanan Besra Yalçin hakkinda mütalaa açiklandi. Savci, sanigin 4 ayri suçtan 52 yil 6 aya kadar hapsini istedi.

Istanbul Gaziosmanpasa’daki TÜGVA Temsilciligi binasi önüne 21 Nisan 2022 günü sabah saatlerinde el yapimi patlayici birakarak saldiri düzenledigi iddiasiyla yargilanan sanik Besra Yalçin’in davasina devam edildi. Istanbul 27. Agir Ceza Mahkemesi’nde görülen durusmada tutuklu sanik Besra Yalçin ve taraf avukatlari hazir bulundu.

Sanik Besra Yalçin’i taksi ile Marmaray Halkali duragina biraktigi tespit edilen taksi soförü E.D. durusmada tanik olarak dinlendi. Tanik, 20 ila 30 yaslarinda bir kadini yolcu aldigini, kendisinden maske istedigini belirterek “O sahis bu sahis mi emin degilim. Sesini duysam da hatirlamam ben her gün çok yolcu aliyorum” dedi.



Sanik kendini “olayin kurbani olmak istemiyorum” diyerek savundu

Tanik ifadesinin üzerine savunmasini yapan Besra Yalçin, “Kendimi sözlü olarak ifade etme konusunda basarili degilim. Benim masum oldugumdan emin degiller, emin olduktan sonra beni birakacaklar. Bu olayla hiçbir ilgim alakam bulunmamaktadir. Olayin oldugu gün ablamin evindeydim. Polis memurlarinin buldugu hafiza kartlarinda bana ait hiçbir sey yoktur. Son olarak belirtmeliyim ki üyesi oldugum iddia edilen örgütlerle alakali hiçbir alakam yoktur. Bu olayin kurbani olmak istemiyorum” seklinde konustu.

Alinan savunma ve beyanlarin ardindan ara kararini açiklayan mahkeme, sanigin tutukluluk halinin devamina karar verdi. Heyet, sanigin mütalaaya karsi savunmaya yapmasi için süre vererek ve eksik hususlarin giderilmesi hükmederek durusmayi erteledi.

52 yil 6 aya kadar hapsi istendi

Durusmada esas hakkindaki mütalaasini açiklayan cumhuriyet savcisi, 21 Nisan 2022’de TÜGVA’ya gerçeklesen bombali saldirinin ardindan yapilan kamera incelemelerinde, zaman ayarli bombayi koyan koyu renkli çarsafli kisinin, eylemi gerçeklestirdikten sonra Gaziosmanpasa’da Cengiz Topel Caddesi’nde IETT otobüsüne binerek Tuzla’ya gittigini ve sanik Besra Yalçin’in söz konusu eylemi gerçeklestirdigi tespit edildigini belirtti.

Mütalaanin devaminda, kamera çalismalarinda sanigin eylem sonrasi Halkali’da bulunan bir Çamlik parkta kiyafet degistirdigi, Yalçin’in parka biraktigi incelenmek üzere esarptan alinan DNA örnegi le sanik Besra Yalçin’dan alinan tükürük örneginin birebir oldugu anlatildi.

Sanik Besra Yalçin’in yakalandigi sirada üzerinde bulunan hafiza kartinin incelenmesi sonucunda sanigin silah ve patlayicilar ile ilgili örgütsel dokümanlar hakkinda notlar olusturdugu aktarildi. Zaman ayarli bombanin yapilis seklinin anlatildigi ve TÜGVA’ya yapilan saldiridaki bomba ile uyustugu, sanigin aldigi notlarda; Kaymakamlik, Emniyet Müdürlükleri, Adliyeler, Ak Parti ile MHP ilçe baskanliklari, askeri alanlar ve kamu kuruluslarina yönelik kesif çalismasi yaptigi belirtildi.

Mütalaada sanigin, "silahli terör örgütüne üye olmak", "genel güvenligin kasten tehlikeye sokulmasi", "kamu malina zarar vermek" ve "örgüt faaliyeti çerçevesinde tehlikeli madde bulundurmak" suçlarindan 21 yil 3 aydan 52 yil 6 aya kadar hapisle cezalandirilmasi talep edildi.

Iddianameden

Istanbul Gaziosmanpasa’da 21 Nisan’da Türkiye Gençlik Vakfi’nin (TÜGVA) temsilciligine el yapimi patlayiciyla saldiri düzenlenmisti. Olaya iliskin Istanbul Cumhuriyet Bassavciliginca hazirlanan iddianamede, olay günü saat 05.55 siralarinda Hürriyet Mahallesi Cengiz Topel Caddesi ile Sakir Zümre Caddesi’nin kesistigi yerde yüksek sesli patlama oldugu seklinde ihbar yapildigi, olay yerini gösteren kameralarin incelenmesi sonucu dis görünüs itibari ile kadin görünümlü, yüzü kapali olan çarsafli bir sahsin vakfin önünde 10 saniye bekledikten sonra olay yerine bir cisim birakip Cengiz Topel Caddesi üzerinden olay yerinden ayrildigi kaydedildi. Olay yerinde Istanbul Emniyet Müdürlügü Bomba Imha Sube Müdürlügü görevlilerince yapilan ilk incelemenin de yer aldigi iddianamede, patlamaya neden olan cismin el yapimi, zaman ayarli, boru tipi bomba oldugu aktarildi. Hazirlanan iddianamede, tespit edilen süpheli Besra Yalçin’in 2019-2020 yillarinda Irak’a çok sayida giris çikis kaydinin bulundugu, hafiza kartinda bulunan notlarda PKK/KCK kamplarindan bahsedildigi, örgüt mensuplarinin fotograflarinin yer aldigi, terör örgütünün parti programi ve Türkiye Komünist Emek Partisi/Leninist terör örgütü ile ilgili örgütsel dokümanlarin oldugu ve süphelinin Halklarin Birlesik Devrim Hareketi çatisi altinda yer alan Türkiye Komünist Emek Partisi/Leninist terör örgütü üyesi oldugu kaydedildi. Hazirlanan iddianamede, Besra Yalçin’in ‘silahli terör örgütüne üye olmak’, ‘örgüt faaliyeti çerçevesinde tehlikeli madde bulundurmak’, ‘kamu malina zarar vermek’ ve ‘genel güvenligin kasten tehlikeye sokulmasi’ suçlarindan 21 yil 9 aydan 49 yil 6 aya kadar hapisle cezalandirilmasi talep edildi.
Kaynak: İHA