Fitch, Türkiye'nin Büyüme Tahminini Yükseltti

Uluslararasi kredi derecelendirme kurulusu Fitch Ratings, Küresel Ekonomik Görünüm Raporu eylül sayisinda Türkiye’nin ekonomik büyüme tahminini yüzde 2,5’ten yüzde 4,3’e yükseltti.

Uluslararasi kredi derecelendirme kurulusu Fitch Ratings, Küresel Ekonomik Görünüm Raporu eylül sayisini yayinladi. Raporda Türkiye ile ilgili olarak yeni ekonomi yönetiminin atanmasindan sonra para politikasinin daha ortodoks bir hal aldigi belirtilerek, Türkiye ekonomisinin bu yilin 2’nci çeyregindeki beklenenden daha güçlü büyüdügü vurgulandi. 2. çeyrekteki güçlü büyümenin ardindan bu yila iliskin ekonomik büyüme tahmininin ise yüzde 2,5’ten yüzde 4,3’e yükseltildigi kaydedildi.

Yatirim, hükümet harcamalari ve tüketimdeki artisin ekonominin çeyreklik bazdaki büyümenin iticisi oldugu vurgulanarak bunun Fitch’in yüzde 0,6 olan tahmininin çok üzerinde oldugu belirtildi. Büyüme ivmesinin sürdürmesinin beklendigi belirtilen raporda, deprem sonrasi yeniden insa projelerine yönelik hükümet harcamalarinin da ekonomiyi desteklemeye devam edecegi belirtildi.

Raporda ayrica Türkiye ekonomisinin 2024’te yüzde 3 ve 2025’te ise yüzde 3,4 büyümesinin beklendigi ifade edildi.

"Çin dünya ekonomisinin büyümesine gölge düsürdü"

Raporda, dünya ekonomisinin bu yil tahmin edilenden biraz daha hizli büyümesinin beklendigi fakat Çin emlak piyasasindaki çöküsün küresel büyüme beklentilerine gölge düsürdügü belirtildi. Raporda Küresel ekonomik büyüme tahmini bu yil için yüzde 2,4’ten yüzde 2,5’e yükseltilirken gelecek yila iliskin büyüme beklentisi yüzde 2,1’den yüzde 1,9’a düsürüldü.

Raporda Çin ekonomisinin ekonomik büyüme tahmini bu yil için yüzde 5,6’dan yüzde 4,8’e ve 2024 için ise yüzde 4,8’den yüzde 4,6’ya düsürüldü.

ABD ekonomisinin ekonomik büyüme tahmini bu yil için yüzde 1,2’den yüzde 2’ye yükseltilirken 2024 büyüme beklentisi ise yüzde 0,5’ten yüzde 0,3’e düsürüldü,

Raporda, Avro Bölgesi ekonomisinin bu yila iliskin büyüme beklentisi ise yüzde 0,8’den yüzde 0,6’ya ve 2024 yili için ise yüzde 1,4’ten yüzde 1,1’e düsürüldü.
Kaynak: İHA