Derna Belediye Baskani Açiklamasi 'Selde Ölü Sayisi 20 Bini Bulabilir'

Libya’nin dogusundaki Derna’nin belediye baskani Abdulmenam al-Ghaithi, sel felaketindeki can kaybinin 18-20 bine ulasabilecegini açikladi.

Derna Belediye Baskani Açiklamasi 'Selde Ölü Sayisi 20 Bini Bulabilir'
Libya’nin dogusunda etkili olan Daniel Firtinasi’nin Derna, Bingazi, Sousse, Al-Marj ve Bayda’da yol açtigi sel felaketinin ardindan arama çalismalari sürüyor. Derna Belediye Baskani Abdulmenam al-Ghaithi yaptigi açiklamada, selde hayatini kaybedenlerin sayisinin 18-20 bini bulabilecegini belirtti.

Al-Ghaithi, “cansiz bedenleri çikarma konusunda uzman ekiplere ihtiyacimiz var. Enkaz altinda ve suda çok sayida cansiz bedenin bulunmasi nedeniyle sehre salgin hastalik bulasmasindan korkuyorum” ifadelerini kullandi. Al-Ghaithi kent sakinlerinin sel öncesi bilgilendirilmedigi yönünde gelen elestirilere de yanit vererek, “Tüm tedbirleri aldik, halki bilgilendirdik. Afetin olabilecegi bölgede yasayanlari bilgilendirdik, acil servis olusturduk. Güvenlik güçleri görevini yapti” diye konustu.



Derna’da iki baraj çökmüstü

Öte yandan, Derna’daki sel felaketi iki barajin çökmesinden kaynaklanmis, 30 milyon metreküpten fazla su sehre dagilmisti. Libya Ulusal Birlik Hükümeti tarafindan dün yapilan açiklamada, selde hayatini kaybedenlerin sayisinin 6 bine yükseldigi bildirilmisti. Kizilhaç ise 10 bin kisinin kayip durumda oldugunu açiklamisti.

Ülke dogu ve bati olarak ikiye ayrilmis durumda

Libya’da yönetim, Muammer Kaddafi’nin 2011’de devrilip öldürülmesinden bu yana dogu ve bati olarak ikiye bölünmüstü. Batida Birlesmis Milletler (BM) tarafindan taninan Libya Ulusal Birlik Hükümeti Basbakani Abdulhamid Dibeybe görev yaparken, doguyu ise “Basbakan” Ossama Hamad yönetiyor.
Kaynak: İHA