Ailecek Üniversiteli Oldular

Denizli’de ders çalismaktan sürekli dert yanan çocuklariyla iddialasan anne baba, çocuklariyla birlikte YKS’de ter döktü. Iki çocuklari gibi sinavda basarili olan anne baba, ailecek üniversiteli olarak basari ve azmi ile takdir topladi.

Ailecek Üniversiteli Oldular
Denizli’de yasayan baba Ali Tasci ile anne Sümeyye Tasci, Yüksekögretim Kurumlari Sinavi’na (YKS) hazirlanan iki çocugunun sinav hakkinda sürekli dert yanmasina karsi ilginç bir yola basvurdu. Baba ve anne Tasci, sinav stresi günden güne artan çocuklari ile iddialasip, sinava girmeye karar verdiler. Sinavin zor olmadigini ve çalistigi takdirde basariya ulasacaklarini göstermek isteyen ebeveynler, Ölçme, Seçme ve Yerlestirme Merkezi (ÖSYM) tarafindan 17-18 Haziran 2023 tarihlerinde yapilan Yüksekögretim Kurumlari Sinavi’na (YKS) girdi. Sinavda saatlerce ter döken Tasci ailesi, 19 Agustos 2023 tarihinde açiklanan sinav sonuçlari ile bayram sevincini yasadi. 7-13 Eylül 2023 tarihleri arasinda tercihlerde bulunan ailedeki 4 kisi, istedigi bölümleri kazandi.

YKS sonuçlarina göre Türkiye siralamasinda: baba Ali Kemal Tasci TYT sözel 377,60 puanla 6 bin 193’üncü, AYT sözel 423,37 puanla 7 bin 553’üncü; ogul Yusuf Nusret Tasci TYT sözel 386,56 puanla 3 bin 893’üncü, AYT sözel 440,51 puanla 3 bin 258’inci oldu. Baba Ali Kemal Tasci (47) Pamukkale Ilahiyat bölümü, anne Sümeyye Tasci (44) Usak Islami Ilimler bölümü, kizi Ayse Merve Tasci (20) Pamukkale Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyati bölümü, ogul Yusuf Nusret Tasci (19) Marmara Üniversitesi Özel Egitim Ögretmenligi bölümünü kazandi.

“Ailemin basarisini duyanlar güzel tepkiler veriyorlar”

Ilk kazandigi bölümü begenmemesi üzerine girdigi ikinci sinavda yeni bir bölümü ailesi ile birlikte hazirlanarak kazanan Ayse Merve Tasci, “Ilk kazandigim bölümü çok begenmemistim. Hukuk ve protokol derslerini sevmedim, o yüzden edebiyat tercih ettim. Ailemin basarisini duyanlar güzel tepkiler veriyorlar. Sözel ve matematik kolaydi. Ailemle birlikte üniversiteye kaydimizi yaptirmaya gittik. Benim için aileyle çalismak güzel çok bir duygu” dedi.



“Çok esi benzeri görülmüs bir olay degil”

Zaman zaman ders çalistigi esnada sinavin zorluklarindan dert yanmasi ile babasina karsi iddialasan Yusuf Nusret Tasci, “Tabii ki babamla tatli bir rekabet oldu. Çok esi benzeri görülmüs bir olay degil. Bir ailenin yani sira babali ogullu ilk 10 bine girmesi pek görülmedi. O yönden babami da çok tebrik ediyorum. Annemde yillardir köyde yetismis. Yani bugünlere tirnaklariyla kaziya kaziya geldi. Annem, 6. siniftan üniversiteye kadar emek verdi ve kendisi ile gurur duyuyorum. Ben Marmara Üniversitesi Özel Egitim bölümünü, ablam Pamukkale Üniversitesi’nde Edebiyat bölümünü kazandi. Ailemizde herkes ayri bölümler kazandi. Bu durumu bir yandan da basari hikayesi olarak görüyorum. Belki örnek niteligi tasiyor. Ailecek sinava girdik. Hepimiz farkli okullarda yaristik. Sinavdan çiktigimda çogu kisinin annesi ve babasi, evladini beklerken, benim ailem sinavda ter döküyordu. Benim için çok güzel bir duygu oldu” dedi.

Ali Kemal Tasci, “Biz bu imtihana evladim Yusuf Nusret ile aramizda sinavi yaparsin yapamazsin diye basladi.

Oglum bize, ‘Çalisiyorum, yoruluyorum benim halimden anlamiyorsunuz’ demisti. Ben de ‘Görelim bakalim ben çalismadan senin kadar yapabiliyor muyum yapamiyor muyum’ diye aramizda tatli bir rekabet ortaya çikti. 1996 yilinda girdigim üniversite sinavindan kalan bilgilerimle sinava girdim. O zaman ki hocalarimdan Allah razi olsun. YKS sinavinda da zaten tarih ve din full oldu. Ben ilk 7 bine girdim, oglum da ilk 3 bine girdi. Bir olay beni çok üzdü. Imam arkadaslara YKS’ye girdigimi söyledigimde ‘Hocam senin puanin hesaplanabildi mi bari’ diye dalga geçmeleri beni üzdü. Bir din görevlisinin kendi meslektasini bilgisiz görmesini hos görmedim. Ben de ona söyle bir serzeniste bulundum, ‘Kiymetli hocam puanim hesaplanmis ilk 7 bine girecek kadar olmus. Bu size yeterli midir?’ dedim. Orada bir gülüsmeler oldu. Ilim, din adami her sekilde kendini gelistirmelidir. Ilmin yasi yoktur. Bunu ispatlamak için elimizden gelen gayreti sarf ettik” seklinde konustu.



“Sinava nasil girip basariyla kazandiysak, insallah mezuniyetle insanlara, devletimize ve milletimize faydali birer insanlar oluruz”

Evlatlari ile gurur duydugunu ve ailece insanlara hizmet etmeyi daima sürdürmek istediklerini anlatan baba Tasci, “Esim, Usak Üniversitesi Islami Ilimler bölümünü kazandi. Ben, Pamukkale Üniversitesi Ilahiyat bölümünü kazandim. Oglum, Marmara Üniversitesi Özel Egitim Ögretmenligi bölümünü, kizim da Pamukkale Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyati bölümünü kazandi. Türkiye’de belki ilktir bilemiyorum ama ayni aileden 4 kisinin farkli bölümler kazanmasi. Oglum ilk 3 bine, ben de ilk 7 bine girdim. Böyle bir durum az yasanir diye düsünüyorum. Buralardan nasil girip basariyla kazandiysak buradan mezuniyetle insallah insanlar devletimize ve milletimize faydali birer insanlar oluruz” ifadelerini kullandi.

“Hem ev isi yaparak hem çocuklarimizi büyüterek okumanin yasinin olmadigini kanitladik”

Çocuklugundan beri okuma istegini hiçbir zaman kaybetmedigini ve üniversite sinavina ailece çalismanin kendisini çok mutlu ettigini dile getiren Sümeyye Tasci da, “Tabii ki zor bir süreçti. Çocuklarim var onlarla ilgilenmek zorundayim. Hem esim var, omuzumda yük var, ailem var. 6. sinif ders kitaplarini ilk önüme koydugumda ben bunlari nasil yapacagim diye çok düsündüm ama dedim ki bu yola bir kere bas koydum, bunu basaracagima inandim. Kizima, ogluma örnek bir anne olmak, okuma isteklerinin daha çok artarak basarili olmasini, okumanin yasinin olmadiginin göstermek için babalariyla böyle bir karar aldik. Ben bunu ev hanimlarina önerebilirim. Hem ev isi yaparak, hem çocuklarimizi büyüterek okumanin yasinin olmadigini kanitladik. Bunun bir basari öyküsüne imza atmis olduk. Imkânsiz degil, herkes istedikten sonra basarabilir. Azmettikten sonra bütün basarilarin yolu açik oldugunu düsüyorum” diye konustu.

Kaynak: İHA