Nilüfer Akçalar-Fadilli Incir Festivali Üretici Ile Tüketiciyi Bulusturdu

Nilüfer Belediyesi’nin muhtesem göl manzarasinda düzenledigi 9. Akçalar-Fadilli Incir Festivali renkli anlara sahne oldu. ‘En iyi incir yetistiricisi’ ve ‘Incirli lezzetler’ yarismalarinda dereceye girenlerin ödüllendirildigi etkinlikte sevilen grup Pinhani verdigi konserle hayranlarini costurdu.

Nilüfer Akçalar-Fadilli Incir Festivali Üretici Ile Tüketiciyi Bulusturdu
Nilüfer Belediyesi’nin üreticileri desteklemek için gerçeklestirdigi festivallerden biri olan Akçalar-Fadilli Incir Festivali bu yil 9. kez düzenlendi.

Akçalar’da, Uluabat Gölü kiyisinda essiz doga manzarasi esliginde gerçeklesen festivale ilgi büyüktü. Nilüfer Belediye Baskani Turgay Erdem, esi Zeynep Terzioglu Erdem, CHP Bursa Milletvekilleri Hasan Öztürk, Nurhayat Altaca Kayisoglu, Bursa Büyüksehir Belediye Baskan Adayi ve geçmis dönem Nilüfer Belediye Baskani Mustafa Bozbey, CHP Nilüfer Ilçe Baskani Özgür Sahin, meclis üyeleri ve muhtarlarin da katildigi festival renkli görüntülere sahne oldu. Nilüfer Belediye Baskani Turgay Erdem ve protokol üyeleri festival alaninda kurulan satis ünitelerini gezerek üretici ve esnafla bir araya geldi. Nilüfer Halk Danslari’nin gösterileriyle renklenen festivalde açilis konusmalarini Akçalar Muhtari Salih Avcil ve Fadilli Muhtari Cemal Kargili yapti.

Üreticilere bereketli bir hasat dönemi dileyen Baskan Turgay Erdem, “Biliyorsunuz Türkiye’de tarim ve hayvanciligin neredeyse yok edildigi bir zamandayiz. Biz Nilüfer’de üretim yapmaya ve bu alandaki degerlerimize sahip çikmaya çabaliyoruz. Nilüfer, tarimsal üretim potansiyeli yüksek bir kent. Tarim alanlarimizin önemli bölümünde halen daha sebze-meyve ve tarla bitkisi üretimi yapiliyor. Bölgemize özgü nitelikli benzersiz ürünlerimiz var. Bu ürünlerin markalasmasi ve tüm dünyaya tanitilmasi yönünde çabalarimiz var. Siyah incir de bunlardan biri. Geleneksel hale getirdigimiz bu festivalle, Türkiye üretiminin yüzde 90’i Bursa’da gerçeklesen siyah inciri tanitmak istiyoruz. “Bursa siyahi” olarak bilinen incirimiz, Nilüfer’de Akçalar, Fadilli, Ayva, Konakli, Gölyazi ve Balikli gibi havzalarimizda yetisiyor. Bursa’dan 44 ülkeye ihraç edilen incirimizi tanitarak, incir üreticisine destek olmayi hedefliyoruz.

Bu yil 9. kez gerçeklestirdigimiz bu festival çerçevesinde incirli lezzetleri tadacagiz, en iyi incir yetistiricisini seçecegiz, konserler ve dans gösterileriyle keyifli bir gün geçirecegimizi umuyorum. Sezon sonuna kadar bütün üreticilerin emeklerinin karsiligini almasi en büyük dilegimiz. Hepinize iyi eglenceler diliyorum” dedi.

CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayisoglu da Nilüfer Belediyesi’nin incirin tanitimina verdigi destegin önemine dikkat çekti. Bursa siyahinin incir tüketiminde ayri bir yeri oldugunu ifade eden Kayisoglu, “Bursa siyahina sahip çikmali ve üretimi artirmaliyiz. Ülkemizde yasanan ekonomik gida krizi tarimsal üretimin desteklenmesi gerektigini göstermektedir. Nilüfer Belediyesi bu konuya duyarlilik göstererek üreticiye her zaman destek veriyor” seklinde konustu.

Festivale katilan CHP Bursa Büyüksehir Belediye Baskan Adayi ve geçmis dönem Nilüfer Belediye Baskani Mustafa Bozbey de incir üreticilerini kutladi. Bozbey, üreticilerin yillardir yasanan ekonomik sartlara ragmen büyük emek gösterip, Bursa siyahina sahip çiktiklarini ifade ederek, “Incir ülkemizde en fazla bölgemizde yetisiyor. Bursa siyahina bölge üreticimiz gözü gibi bakiyor. Onlarin emegine saygi duyalim. Incirimizin önümüzdeki günlerde kalitesi ve rekoltesi daha da artacak ve Bursa siyahi dünya pazarinda adindan daha çok söz ettirecek. Nilüfer Belediyesi de yillardir bu konuda üreticilerimizin yaninda. Emegi geçen herkesi kutluyorum” diye konustu.

Konusmalarin ardindan festivalde yarismalara geçildi. ‘En Iyi Incir Yetistiricisi’ yarismasinda 12, ‘Incirli Lezzetler’ yarismasinda da 8 kisi dereceye girmek için hünerlerini sergiledi. Jürinin zorlandigi degerlendirme sonucunda dereceye girenlere ödülleri verildi.

‘En Iyi Incir Yetistiricisi’ yarismasinda birinci Faruk Gülen, ikinci Ersel Atay, üçüncü de Ülker Koçoglu oldu.

‘Incirli Lezzetler’ yarismasinda ise birinciligi Tülay Yilmaz alirken, Esma Göktas ikinci, Behtiye Kaynar da üçüncü oldu. Dereceye girenler ödüllerini Nilüfer Belediye Baskan Yardimcilari Dr. Sibel Özer, Engin Yener, Remzi Çinar ile jüri üyeleri verdi.

Festivalde ayrica büyük ve yildiz kizlar kategorilerinde Türkiye sampiyonlugu ile okullar arasi müsabakalarda derece elde eden Akçalar Spor Kulübü Softbol takimi sporculari da ödüllendirildi. Baskan Erdem ve Mustafa Bozbey sporculari kutlayarak çesitli hediyelerle ödüllendirdi. Alanda kurulan ahsap baski ve bileklik yapimi atölyeleri de katilimcilara günlerini farkli bir deneyim yasayarak geçirmelerine firsat sundu.

Ödül töreninin ardindan Nilüfer Roman Orkestrasi sahne aldi. Sergiledikleri performansla orkestra bölge halkina keyifli anlar yasatti.

Etkinligin finalinde sevilen grup Pinhani sahne aldi. Hayranlarinin büyük ilgi gösterdigi gecede Pinhani en sevilen sarkilarini seslendirerek, katilanlara muhtesem göl manzarasinda unutulmaz bir müzik keyfi yasatti.
Kaynak: İHA