Darbenin Ardindan 43 Yildir Acisi Dinmedi, Tek Istegi Soyadinin Geri Verilmesi

12 Eylül 1980 darbesi sonrasi idam edilen Ülkücü Mustafa Pehlivanoglu’nun agabeyi Oktay Firtina, kardesinin ölümünün ardindan soy isimlerinin degistirildigini ifade ederek, "Kenan Evren soldan Necdet Adali diye bir arkadasi idam ediyor, sagdan da kardesimi idam ediyorlar. Bunu da denge olsun diye yapiyorlar. Denge olsun diye genç bir fidan idam edilebilir mi? Ben bu izdirabi 43 yildir yasiyorum. Bu aciyi her sene çekiyorum. Hayatimiz karardi, annem kardesimin adini sayiklayarak öldü. Biz zaten zarari görmüsüz neden soy ismimizi degistiriyorsunuz" dedi.

Darbenin Ardindan 43 Yildir Acisi Dinmedi, Tek Istegi Soyadinin Geri Verilmesi
12 Eylül 1980 darbesinin üzerinden tam 43 sene geçti. Darbe sonrasi cezaevlerinde 171’i iskence sonucu olmak üzere yaklasik 300 kisi hayatini kaybetti, 50 kisi ise idam edildi. Mustafa Pehlivanoglu da 7 Ekim 1980’de 22 yasindayken Ankara Merkez Kapali Ceza ve Tutukevi’nde asilarak idam edildi. Pehlivanoglu’nun agabeyi Oktay Firtina o dönemi gözleri dolarak anlatti.

"Denge olsun diye genç bir fidan idam edilebilir mi?"

Askeri ihtilalin sag kesime yapildigini belirten Firtina, "Kardesim o zaman cezaevinde bulunuyordu. Mahkemesi devam ediyordu. Kenan Evren soldan Necdet Adali diye bir arkadasi idam ediyor, sagdan da kardesimi idam ediyorlar. Bunu da denge olsun diye yapiyorlar. Denge olsun diye genç bir fidan idam edilebilir mi? Askeri cuntanin ülkemizde yaptigi budur. Ben bu izdirabi 43 yildir yasiyorum. Bu aciyi her sene çekiyorum. Hayatimiz karardi, annem kardesimin adini sayiklayarak öldü. Son sözü de Mustafa oldu. Bizi perisan ettiler, ailede bir ben bir de kiz kardesim kaldik. Ben gücüm yettigi kadar anilarini yasatiyorum. Bu mektubunu 81 ile dagittim" dedi.



"Bize idamini 2 gün sonra haber verdiler"

Tek istediginin soy isminin geri verilmesi oldugunu belirten Firtina, "Geçen yil eski Içisleri Bakanimiz Süleyman Soylu ile bir araya gelerek bu durumu görüstük. Her sene bu sekilde sesimizi duyurmaya çalisiyoruz. Sayin Cumhurbaskanimizin benimle bir kez görüsmesini istiyorum. Elimdeki tüm belgeleri teslim edecegim. Kardesim 3 parça halinde bize mektup yazarak, mektubunda suçsuz oldugunu belirtip, hakkimizi helal etmemizi istiyor. Bize idamini 2 gün sonra haber verdiler, annem ve babam görüsmek için gidiyorlar. Görüsemezsiniz diyorlar, savcilikla görüsmek için gittiklerinde idam edildigini söylüyorlar. Gazeteye bir bakiyorlar orada yaziyor. Cenazeyi kendileri defnediyorlar. 9 ay 10 gün sonra mahkeme karariyla mezarini açtirdik, tespit yaptirdik" açiklamasina yer verdi.

"Biz zaten zarari görmüsüz neden soy ismimizi degistiriyorsunuz"

Kenan Evren’in ülkeye yaptigi en büyük zararin ihtilal oldugunu belirten Firtina, "1980 ihtilalinden sonra 15 Temmuz oldu. Onu da Kenan Evren’in harp okullarinda yetistirdigi ögrenciler Türkiye Cumhuriyetini yikmak istediler. Allah’in izniyle basaramadilar. Kenan Evren Pasa bizim soy ismimizin degistirilmesini istiyor. Avukat neden diye sordugunda da bizim zarar gördügümüzü belirtiyor. Biz zaten zarari görmüsüz neden soy ismimizi degistiriyorsunuz. Bizim bir müracaatimiz olmadi, bize nüfus kagitlari kendisi geldi. Biz soy ismimizin geri verilmesini istiyoruz. Bunu yaparsa hükümetimiz yapar. Bizim gibi çok magdur var. Acimiz hiçbir sekilde dinmiyor, her yil bu zamanlarda dünyamiz karariyor. Allah kardesimizin mekanini cennet eylesin" ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA