Van Gölü Için Pedal Çeviren Bisiklet Tutkunlari Bitlis'e Ulasti

Van Gölü Havzasi Koruma Eylem Plani ve Uygulama Programina katki sunmak amaciyla bu yil 5’incisi düzenlenen Van Denizi Bisiklet Festivali çerçevesinde Van’dan yola çikan bisiklet tutkunlari Bitlis’e ulasti.

Van Gölü Için Pedal Çeviren Bisiklet Tutkunlari Bitlis'e Ulasti
Van Valiligi, Büyüksehir Belediyesi, Bitlis Belediyesi, Van Gölü’ne kiyisi bulunan ilçe belediyeleri ile Van Gölü Aktivistleri Dernegi katkilariyla organize edilen festivale katilanlar, yaklasik 200 kilometre pedal çevirerek Bitlis’te bulunan tarihi Ihlasiye Medresesi bahçesinde kamp kurdu. Van Gölü Aktivistleri Dernegi Baskani Erdogan Özel, Van Gölü konusunda farkindalik olusturmak için bir araya geldiklerini söyledi.

Van Gölü’ne kiyisi bulunan ilçe belediyeleriyle Vangölü Aktivistleri Derneginin katkilariyla organize edilen festivale birçok ilden ve yurt disindan yaklasik 250 kisi katildigini ifade eden Erdogan Özel, “4-11 Agustos tarihleri arasinda toplamda 8 gün sürecek 5’inci Van Denizi Bisiklet Festivalini gerçeklestirdik. Bugün dördüncü günümüz. Sirasiyla Van, Gevas, Tatvan’dan sonra Bitlis’teyiz. 500 kilometrelik bir mesafeyi gidecegiz. 250 kisilik bir bisikletli su anda aramizda. Bunun 150 kisisi ülkemizin çesitli illerinden, yine 20 kisilik bir ekip Iran’dan ve baska ülkelerden de misafirlerimiz var. Geri kalan kisimda Bitlis ve Van’daki bisikletçilerden olusuyor. Amacimiz Van Gölü Havzasini bir bütün olarak tanitmak ve dogaseverlere göstermektir. Bu turumuzu kampli yapiyoruz. Her aksam bir yerde kamp kuruyoruz. Yaklasik her gün 60-70 kilometre mesafe kat ettikten sonra kamp alanlarinda çadirlarimizi kuruyoruz. Gittigimiz yerlerin sadece tarihini ve dogasini görmüyoruz, oranin çevresini ve gastronomisini de anlatiyoruz. Tabi sadece bir festival degil ayni zamanda bir farkindaliktir. Bugün Nemrut Krater Gölü’ne gittik, orada hem yüzdük hem de çevre temizligi yaptik. Aslida hem çevre duyarliligini toplumsal bazda yükseltmeye yönelik hem de bu tür festivallerle bir nefes aldirmaya çalisiyoruz. Bitlis’in kurtulusu münasebeti ile biz her sene 8 Agustos’ta turumuzun bir ayagini Bitlis’e getiriyoruz. Bitlis’in kurtulusunu bu vesileyle bisiklet severlerle kutlayip sonra yolumuza devam edecegiz” dedi.

Erdogan Misirli adli vatandas da Belçika’da yasadigini ve bir ay önce Zonguldak’a geldigini ifade ederek, “Bir ay önce Belçika’dan geldim. Daha önce internetten Van Gölü Aktivistlerinin paylasimlarini gördüm. Bu yüzden katilmak istedim. Zonguldak’tan geldim ve üç gündür yollardayiz. Ulu Camisi’ni gördüm, namazimi kildim ve çok begendim” diye konustu.

Olcay Yersen adli eski futbol hakemi de, en son 33 yil önce Bitlis’te maç yönettigini ve bu vesile ile tekrardan Bitlis’e gelme onurunu yasadigini belirtti.

Yersen, “En son futbol hakemligi yaptigim zamanlarda 33 yil önce gelmistim bu kadim sehre. Burada müsabakalar yönettim ve bu müsabakalar sayesinde birçok dostluklar edindim. Benim için Bitlis çok özel bir sehirdir. Bu özel sehrin kurtulus gününe denk gelmesi de benim için çok büyük bir onur oldu. Bizim amacimiz Van Gölü’nün kirlenmemesi mavi kalmasi için insanlara bir farkindalik olusturmak, bu yüzden de gittigimiz yerlerde bu farkidanligi insanlara göstermeye çalisiyoruz” dedi.

Eskisehir’den gelerek festivale katilan Sevim Salkim ise geçmiste yasanan terör olaylari yüzünden dogu illeri ile iletisimlerinin kopuk oldugunu kaydederek, “Özellikle dogudaki sehirlerimizi görmeyi çok arzu ediyordum. Fakat geçmis yillardaki yogun terör olaylari nedeniyle buralarla olan iletisimimiz maalesef kopmustu. Böyle bir firsat çikinca hem Van Gölü’nün temiz kalmasi için vatandaslik sorumlulugumu yerine getirmek istedim. Van Gölü çevresinde yasayanlara da bizler çok uzak yollardan gelerek sahip çikabiliyorsak, onlarin da bizler kadar sahip çikmalarini arzu ediyoruz” dedi.

Iran’dan Van Gölü için gelip festivale katilan Kasim Hidirli da, “Iran, Tebriz ve Tahran’dan 10 kisi geldik. Arkadaslarimiz geçen yillarda da bu festivali düzenlemisler. Arzu ediyorum ki Van Gölü mavi kalsin. Ben bu konuda ümitvarim. Bizim Urumiye Gölümüz de dolu olsun ve Van Gölü gibi mavi kalsin” diye konustu.

Kaynak: İHA