Yatalak Geldigi Hastaneden Yürüyerek Çikti

Ordu’da ilkokul ögretmeni olarak görev yaparken evinde beyin kanamasi geçiren 56 yasindaki Metin Yesilyurt felç kaldi. Gittigi hastanelerden sonuç alamayan Metin ögretmen, umudunu kaybetmedi. Saglik Bakanligi Samsun Fiziksel Tip ve Rehabilitasyon Hastaliklari Hastanesi’nde uygulanan ’robotik fizik tedavi’ ile tekrar yürüyen ögretmen, yeniden ögrencilerine kavusmak istiyor.

Yatalak Geldigi Hastaneden Yürüyerek Çikti
3 çocuk babasi Metin Yesilyurt, beyin kanamasi ve inme (felç) geçirdi. Vücudunun büyük bir bölümünü kullanamayan Yesilyurt, Ordu’da bir süre hastanede yogun bakimda yatti. Akabinde Samsun Il Saglik Müdürlügü bünyesindeki Fiziksel Tip ve Rehabilitasyon Hastaliklari Hastanesi’ne gelen Yesilyurt, burada uzman fizyoterapistler ve robotik cihazlarla yogun bir ugras sonucunda yürümeye basladi.

Ilkokul ögretmeni olarak çalistigi okuldaki çocuklara yeniden okuma-yazma ögretmek isteyen Yesilyurt, artik yürüyebiliyor.

"Çocuklarimin okumaya geçmesini görmeyi çok arzu ediyordum"

Metin Yesilyurt, "Bir sabah ehliyet komisyonu için vazifeye çiktim, aksam alelacele eve geldim, bir anda kalakaldim. Beni hastaneye kaldirdilar. Doktorlar ’Her seye hazirlikli olun’ demisler. Orada 3-4 hafta yogun bakimda kaldim. Daha sonra orada da böyle fizyoterapi ünitesi bölümü var. Biraz orada tedavi yaptilar, fakat orada bu sekilde robotik alet ve edevat olmadigi için burayi tavsiye ettiler, buraya geldim. Buraya nasil geldim biliyor musunuz. Bunu benim gibi hastalara umut olsun diye söylüyorum. Buraya bir et yigini halinde geldim. Bu elim hiç yoktu. Bu sol tarafim hiç yoktu. Beni 3-4 kisiyle ancak kaldirabiliyorlardi. Fizyoterapistimiz Erdal Bey ile beraber çalistik. Kizlarimdan Allah razi olsun. Allah herkesin kiz babasi, anasi olmasini nasip etsin. Biz surada servislerde yatiyoruz, hastalarin çogunun basinda kiz çocuklari var. Okulda mesai arkadaslarim bana sürekli ’Hocam sen iyi gözükmüyorsun, bir doktora git’ diyorlardi. Ben de erteledim ama kötü ettim. Okuldaki çocuklarimi yari yolda biraktim. Çocuklarimin okumaya geçmesini görmeyi çok arzu ediyordum. Tabii ki okula dönmek istiyorum" dedi.



"Inmede ilk 6 ay çok önemli"

Fiziksel Tip ve Rehabilitasyon Hastaliklari Uzm. Dr. Zafer Ceyhan, "Hastamiz Metin Bey hastanemize sol tarafinda inme geçirmesi, beyin kanamasi sonucu hastanemize yatirildi. Geldiginde kolunda ve bacaginda hareket yoktu. Biz hastamizi ilk basta yatak içi egzersizlerle baslayarak, daha sonra oturma dengelerini sagladik. Ayni zamanda profesyonel ekibimizle beraber yatak içi oturma dengeleri, daha sonra ayakta yürüme hareketlerine basladik. Hastanemizin avantajlarindan biri erken dönemde fizik tedavi rehabilitasyon programina almaktayiz. Inme hastalarini, omurilik yaralanmasi hastalarini ilk dönemde almaktayiz. Bunun en önemli avantaji, ilk 6 ay bizim için en önemli periyottur. Bu dönemde sinir iyilesmesinin en hizli oldugu dönemdir. Bu hastamiz da bize böyle sekilde basvurdu. Erken dönemde fizik tedavilerine basladik. Ayni zamanda robotik tedavimize, yürüme cihazimiza aldik. Hasta su an mevcut durumunda kendi bagimsiz yürüyebilmekte, kendi islevlerini yapabilmektedir. Geldiginde tamamen hareketsizdi, tamamen yataga bagimliydi. Artik kendi basina oturup kalkabilen, hatta kosabilen bir hastaya dönüstü. Burada tabii ekibimizle beraber hastanin ailesinin de etkisi çok fazla, hastanin kendi istegi çok fazla, motivasyonu çok iyi. Rehabilitasyona uyumu çok iyi. Hastanemizde ortalama 100 yatagi olan bir servisimiz mevcut. Burada 70 civarinda böyle felçli hastalari yatirmaktayiz. En önemlisi erken dönemde almaktayiz, iyilesmeleri hizli olsun diye. Genel olarak ilk 6 ay çok önemli. Bu dönemde de biz fizik tedaviyle bu potansiyeli yakalamaktayiz. Tabii, burada hastanin katilimi da çok önemli" diye konustu.

Kaynak: İHA