'Gebelik Planlayan Çiftlerin Doktor Kontrolünden Geçmesi Gerekiyor'

Endokrinolog Füsun Salgür gebelik planlayan kadinlari hormon sagligi açisindan uyardi. Birçok hormonal bozuklugun infertiliteye (kisirlik) neden olabildigini belirten Salgür, “Yine kontrolsüz diyabet, tiroid fonksiyon bozuklugu gibi durumlar tedavi edilmediginde tehlikeli durumlar ortaya çikabiliyor. Hem gebeligin saglikli gelismesi hem de gebelik sürecinde anne ve bebegin sagligi için bazi endokrin testlerini yaptirmakta yarar var” dedi.

'Gebelik Planlayan Çiftlerin Doktor Kontrolünden Geçmesi Gerekiyor'


Kent Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastaliklari Uzmani Dr. Füsun Salgür hormon sagliginin önemini annelik planlayan kadinlar açisindan degerlendirdi. Salgür, hormonlarin yani endokrin sistemin vücudumuzdaki tüm organlari ve sistemleri yönettigini hatirlatti. Vücudumuzdaki sistemlerin düzgün çalismasinin endokrin sisteminin düzgün çalismasina bagli oldugunu ifade eden Salgür, halk arasinda kisirlik olarak tabir edilen infertilitenin nedenleri arasinda bazi hormonal bozukluklarin yer aldigini vurguladi. Hormonal bir bozukluk varsa gebelik öncesinde tespitinin ve tedavisinin, gebelikte de takibinin yapilmasinin çok önemli oldugunu kaydeden Salgür söyle konustu:

“Öncelikle tiroid fonksiyon bozukluklari açisindan özellikle anne adaylarinda gebelik öncesinde de, gebelik sirasinda da degerlendirme yapilmasi uygun olur. Çünkü tiroid fonksiyon bozuklugu olan kisilerin bir kisminda infertilite riski de mevcuttur. Özellikle hastada hiperitroidi ya da hipotiroidi gibi tiroid hormon salgilanmasinda bozukluk saptanmis ise bu süreç tedavi edilmeden hastanin gebe kalmasi siklikla zordur ve gebelik süreci bir sekilde gelisir ise riskli olabilir. Bu nedenle gebelik plani olan hastalarimizda, gebelik öncesi tiroid hastaliklari açisindan endokrinolojik degerlendirme gerekli ve uygundur. Gebelik öncesi ya da sirasinda tiroid fonksiyon bozuklugu saptanan hastalarin gebelik sürecinde de bir endokrinolog tarafindan yakin takibi ve gerekli ise tedavisi uygundur.”

“Infertiliteye neden olabilecek diger bir neden ise obezitedir”

“Gebelik plani yapan kadinlarda infertiliteye neden olabilecek diger bir neden ise obezitedir” uyarisinda da bulunan Salgür, “Obezite kadinlarda birçok mekanizma üzerinden hormonal dengesizlige neden olarak düzensiz adet döngüsü ve yumurtlama sorunlarina yol açabilir ve bu da kisinin gebe kalmasini zorlastirabilir. Obezitenin siklikla getirdigi bir süreç olan diyabete de egilim olusturan insülin direnci dogru yumurtlamayi engelleyerek hem infertiliteye neden olabilir hem de gebelik sürecinde özellikle bebek gelisim ve sagligini için riskli olan gebelik sekeri gelismesi riskini olusturabilir. Yine polikistik over sendromu adi verilen ve bir kisim hormonal dengesizlikle seyreden siklikla adet düzensizlikleri ve obezitenin de eslik ettigi süreçler infertiliteye neden olabilir. Hem gebeligin saglikli gelismesi hem de gebelik sürecinde anne ve bebegin sagligi için bazi endokrin testlerini yaptirmakta yarar var.”
Kaynak: İHA