Bahçesehir Üniversitesi Ve Netflix Gelecegin Senaristlerini Yetistiriyor

Türkiye ve dünyada sirketlerle yaptigi is birlikleriyle ögrencilerini üniversite siralarinda sektöre hazirlayan ve bu sayede mezun olduklarinda rakiplerinden bir adim önde olma avantaji sunan Bahçesehir Üniversitesi (BAU), Netflix Grow Creative ekibiyle gelecegin senaristlerini kesfetmek amaciyla “Netflix Dizi Senaryosu Yazarligi” dersi baslatti.

Bahçesehir Üniversitesi Ve Netflix Gelecegin Senaristlerini Yetistiriyor
Egitim alaninda dünya standartlarini takip eden Bahçesehir Üniversitesi, dünyanin önde gelen dijital eglence sirketlerinden olan Netflix ile örnek bir is birligine imza atti. Bu çerçevede üniversitede “Netflix Dizi Senaryosu Yazarligi” dersi hayata geçirildi. Müfredati Grow Creative birlikteligiyle Türkiye’nin dört bir yanindaki sinema ve televizyon lisans ögrencilerinin basvurusuna açik olan ders, uluslararasi senaryo yazarligi konusunda uzmanlasmayi hedefleyen ögrencilere 14 hafta boyunca verildi.

Dizi ve film endüstrisindeki yetenek havuzunu gelistirmeyi hedefleyen projeden yararlanan Bahçesehir Üniversitesi Iletisim Fakültesi ögrencileri Melisa Zeynep Avci ve Ömer Korman Yazili, aday ögrenciler için deneyimlerini paylasti.

“Netflix Dizi Senaryosu Yazarligi dersiyle hem birey hem yazar olarak gelistim”

Netflix Dizi Senaryosu Yazarligi dersi boyunca mesleki becerilerini gelistirme firsati yakalayan BAU Sinema Televizyon Bölümü ögrencisi Melisa Zeynep Avci, deneyimi hakkinda sunlari söyledi:

“Dersin açilacagini duydugumda hemen basvurdum. Bu süreçte Netflix Türkiye ekibi ile tanisma ve ofislerine gidip onlara sunum yapma firsati buldum. Ulusal ve uluslararasi büyük isimlerden workshop dersleri aldik. Bu dersler ve workshoplar sayesinde kendimi hem yazar olarak hem de birey olarak gelistirdim. Dersler boyunca karakterleri anlamayi, olusturmayi ve hikayeyi belirlemeyi detaylica anlattilar. Dersten sonra kendi mezuniyet filmimi en bastan yazdim. Derste ögrendiklerim ve tecrübelerim olmasaydi asla cesaret edemezdim.”

“Anlatacak çok hikayem var”

Avci sözlerini söyle sürdürdü:

“Bence Bahçesehir Üniversitesi’ni diger üniversitelerden ayiran en önemli faktör ögrencilerine sundugu is birlikleridir. Güçlü akademik kadrosu ve sektörün bu kadar içinde olmasi biz ögrencilerin is hayatina erken atilmasini sagliyor. Netflix havasini solumak, o kültüre girmek ve o workshoplari almak dizi ve filmlere karsi bakis açinizi degistiriyor. Kendimi bu sektörde basarili bir yazar olarak görmek istiyorum. Anlatacak çok hikayem var. Yeni projeler içinde yer almak için sabirsizlaniyorum.”

“Gerçek bir is dünyasi simülasyonuna dahil olduk”

Bahçesehir Üniversitesi Sinema Bölümü ögrencisi Ömer Korman Yazili da Netflix projelerinde staj yapan ögrenciler arasinda yer aliyor. Ders kapsaminda oldukça nitelikli bir egitim aldiklarini vurgulayan Yazili, “Dersler boyunca anlatmak istedigim hikayeleri, en dogru ve en iyi sekilde nasil üretebilecegimle ilgili nitelikli bir egitim aldim. Bu süreçte hocalarimizdan ögrendiklerimiz disinda merak ettigim sorulari sorabilecegim özgür ve gelistirici bir ortam olmasi muhtesemdi. Bizi gerçek bir is dünyasi simülasyonuna dahil ettiler. Derslerden sonra Netflix’de sunum gerçeklestirdik. Bu sunumun ardindan çok sevilen Pera Palas dizisinin 2. sezonunda yönetmen asistanligi staji yapiyorum. Bu ders okulumun bana sundugu en önemli firsatlarin basinda geliyor. Bu denli iyi bir egitim alip, arkasindan sinema ve gerçek yasami yakindan deneyimlememiz ve ardindan bizi aktif olarak projelere dahil etmeleri inanilmaz büyük bir sans oldu. Stajimi bitirdikten sonra yazdigim kisa filmin çekimlerine baslayacagim ve ardindan bu kisa filmi Cannes Film Festivali’ne göndermeyi hedefliyorum” diye konustu.



“Ögrencilerimizin Netflix projelerinde staj yaptiklarini görmek degerli”

Netflix Türkiye ile gerçeklestirilen is birliginin Türkiye’de bir ilk oldugunu ifade eden Bahçesehir Üniversitesi Iletisim Fakültesi Dekan Yardimcisi Dr. Ögr. Üyesi Tuna Tetik, “Bu is birligi çerçevesinde üniversitemizde verilmeye baslanan ’Netflix Dizi Senaryosu Yazarligi’ dersi Türkiye’de bir ilk olma özelligi tasimaktadir. Bahçesehir Üniversitesi Iletisim Fakültesi Sinema ve Televizyon Bölümü’nün yaptigi bu ortak çalismalar dogrultusunda sektörün gelisen yapisina uygun bir sekilde özel olarak tasarladigi derse katilan ögrencilerin Netflix çatisi altinda üretim yapmis uluslararasi konuk egitmenlerle bir araya gelerek projelerini gelistirmeleri özellikle iletisim egitimi açisindan oldukça degerlidir. Ayni zamanda ögrencilerimiz, 14 haftalik egitim dönemi boyunca gelistirdikleri projeleri Netflix Türkiye yöneticilerine sunarak, sektöre dair gerçek bir deneyim kazanmaktadir. Dersin kazanimlari ve çiktilarinin yani sira, ders çerçevesinde becerilerini gelistiren ögrencilerimizin Netflix projelerinde staj yaptiklarini görmek bölümümüz için degerli oldugu kadar ögrencilerimiz için de sektöre adim atmalari açisindan önemlidir” dedi.



“Ögrenciler egitim süreci boyunca sosyal becerilerini gelistiriyor”

Netflix Türkiye Grow Creative Müdürü Arya Su Altioklar, üniversite ile yapilan is birligine iliskin sunlari söyledi:

“Türkiye, kreatif sektör anlaminda dünyanin en güçlü ülkelerinden biri. Çok çaliskan, üretken sektöre sahibiz. Ancak sektörün basarisini gelecekte de arttirarak devam etmesi için yetenekli gençlerin kesfedilmeleri ve gerekli becerileri kazanarak sektöre güvenle adim atabilmeleri gerekiyor. Bahçesehir Üniversitesi isbirligiyle baslattigimiz Netflix Dizi Senaryosu Yazarligi dersi bu noktada önemli bir boslugu dolduruyor. Ögrenciler detayli egitim süreci boyunca hem kreatif ve sosyal becerilerini gelistiriyor hem de sektörde aktif olarak üretim yapan Netflix Türkiye ekibiyle ve Netflix çatisi altinda üretim yapmis uluslararasi konuk egitmenlerle bir araya gelme imkanini yakaliyor. Bu deneyimlerden faydalanmanin sektöre adim attiklarinda kendilerine faydali olacagina, kendi kreatif seslerini bulup degerlendirmelerine destek olacagina inaniyoruz.”
Kaynak: İHA