Toroslar Ve Çamliyayla Belediyelerinden 7. Geleneksel Igne Oyasi Festivali

Toroslar ile Çamliyayla belediyeleri tarafindan bu yil 7’ncisi düzenlenecek olan Geleneksel Çamliyayla Igne Oyasi Festivali, 11 Agustos’ta Çamliyayla’da, 13 Agustos’ta Toroslar’da yapilacak.

Toroslar Ve Çamliyayla Belediyelerinden 7. Geleneksel Igne Oyasi Festivali
Festivalde, Çamliyaylali kadinlarin yani sira Toroslar Belediyesi Teknik ve Mesleki Egitim Kurslarinda (TORTEK) egitim gören kursiyerlerin ürettigi ürünler görücüye çikacak. Sergilerden halk oyunlarina, TORTEK defilesinden konserlere kadar birbirinden renkli programlarin yer alacagi festival, İçellileri bekliyor. Türk kültürünün en güzel örneklerinden biri olan yazma, bohça, havlu, çarsaf kenarlarinda kullanilan, günümüzde taki tasarimlarina ve kiyafetlere de ayri bir renk katan igne oyalarinin gelecek kusaklara aktarilmasi ve dünyaya tanitilmasi amaçlaniyor.

Geleneksel olarak yapilan festivalin ilki 11 Agustos 2023 Cuma günü Çamliyayla ilçesinin Zevzek Tepesinde saat 10.00’da baslayacak. TRT Türk Halk Müzigi sanatçisi Selma Geçer ile İçelli halk müzigi sanatçisi Gürhan Ötün ise saat 19.00’da sahne alacak.

Toroslar ilçesinde Ayvagedigi Mahallesi’nin köy meydaninda 13 Agustos Pazar günü düzenlenecek etkinlikler de saat 10.00’da baslayacak. Festival, saat 19.00’da gerçeklestirilecek olan TRT Türk Halk Müzigi sanatçisi Selma Geçer ile İçelli halk müzigi sanatçisi Gürhan Ötün’ün konserleriyle son bulacak.

Toroslar Belediye Baskani Atsiz Afsin Yilmaz, tüm hemsehrilerini Çamliyayla Belediyesi ile ortaklasa düzenleyecekleri 7. Geleneksel Çamliyayla Igne Oyasi Festivali’ne davet etti. “Oyanin özü, kadinin söylenmeyen sözüdür” diyerek igne oyalarinin bir anlamda da duygularin aktarimi oldugunu belirten Yilmaz, "Binlerce yildan beri atalarimiz, duygularini, düsüncelerini ürettikleri igne oyalarinda, isledikleri motiflerle kilimlerde ifade ettiler. Igne oyasi, kültürdür ve mirastir. Bu kültürel mirasimizi gelecek nesillere aktarmayi ve tüm dünyaya tanitmayi amaçliyoruz. Çamliyayla ve Toroslarimizda 2 gün sürecek festivalimize tüm hemsehrilerimizi bekliyoruz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA