Keçiören'de Engelsiz Gönüller Yaz Senligi Basladi

Keçiören Belediyesi ve Ankara Aile ve Sosyal Hizmetler Il Müdürlügü is birliginde düzenlenen Engelsiz Gönüller Yaz Senligi basladi.

Keçiören'de Engelsiz Gönüller Yaz Senligi Basladi
Ilçedeki Kalaba Kent Meydani’nda düzenlenen etkinlige Keçiören Belediye Baskani Turgut Altinok, Aile ve Sosyal Hizmetler Il Müdürü Bekir Koçyigit, AK Parti Keçiören Ilçe Baskani Zafer Çoktan, siyasi parti ve sivil toplum kurulusu temsilcileri, engelli bireyler ve aileleri katildi.

Senlikte bir konusma yapan Keçiören Belediye Baskani Turgut Altinok, “Hayat bir kaderdir. Dogdugumuz yeri seçmek kimsenin elinde degil. Ancak ‘engelsiz sehir, engelsiz yasam, engelsiz hayat, engelsiz kent, engelsiz ülke’ insa etmek lazim” dedi.



“Ciddi bir mesafe aldik”

Engelli bireylerin ve ailelerinin yasamini kolaylastirmak için son dönemle önemli yatirim ve sosyal desteklerin sunuldugunu da söyleyen Altinok, konusmasini söyle sürdürdü:

“Engelli vatandaslarimizin hayatini kolaylastirmak için devletimize ve bizlere düsen görevler var. Bu konuda ciddi bir mesafe aldik. Daha önceleri engelli vatandaslarimizla ilgili bir daire baskanligi bile yoktu. Simdi Genel Müdürlügümüz ve bakanligimiz var. Cumhurbaskanimizdan da Rabbim razi olsun. Engelli vatandaslarimizi ve engelli ailelerimizi düsündü ve birçok yasalar çikti, sosyal haklar tanindi. Bunlar da yeterli degil, daha fazlasini yapmaya devam edecegiz. Kaldirimlar, binalar, asansörler, sosyal tesisler, parklar, ne varsa tamamindan engelli vatandaslarimiz da istifade etmelidir. Engelli vatandasimiz evinden çikmali ve tüm hizmetlerden faydalanmalidir.”

“Çalismalarimiz kanunlasti”

Keçiören Belediyesi tarafindan engelli bireylere ve ailelerine sunulan hizmetlerden de söz eden Altinok, “Keçiören Belediyesi olarak yillardir bu konuda birçok çalismamiz oldu. Özev Vakfimiza ve Saime Toptan Hanimefendi’ye çok tesekkür ediyorum. 1994 yilinda Keçiören Belediyesi ve Özev Vakfi, egitim ve ögretim merkezi açti. Türkiye’de ilktir. Hem egitim vardi hem üretim. Telkâri kurslarimiz vardi, geleneksel üretim kurslarimiz vardi. Engellilerimiz üretip satiyorlardi. Okumak isteyene okumayi kolaylastiriyorduk, çalismak isteyene çalisma konusunda imkan sagliyorduk. Birçok paneller ve sempozyumlar yaptik. Engelli araçlarimiz Türkiye’de ilktir. Engelli vatandasimizin ihtiyacini karsilamak üzere adresinden aliyor, istedigi yere götürüyor, geri getiriyor. Asansör isi vardi bir de. Bes kat ve üzerine asansör zorunlulugu getirdik. ‘Engelli vatandaslarimiz illa giris katinda mi oturacak’, hepimiz engelli adayiyiz diyerek asansör zorunlulugu getirdik. Üçüncü katta niye oturmasin, dördüncü katta niye oturmasin. Sorunlari kamuoyuna tasidik. Üniversiteler ile programlar yaptik. Bu çalismalarimiz kanunlasti. Birçok yasanin çikmasinda inanin Saime Toptan’in ve bu fakirin geçmis dönemde emekleri vardir” diye konustu.



“En büyük hizmet, engellilere yönelik olan hizmettir”

En büyük hizmetin engellilerin yasamini kolaylastiracak olan hizmetler oldugunu ve ilçeye iki adet engelli misafirhanesi kazandiracaklarini da belirten Altinok, “Burada bir gönül okyanusu var. Bu gönüllere girebilirsek, bu gönüllere hizmet edebilirsek ve bu gönüller için görevimizin geregini yerine getirebilirsek en büyük hizmet budur. Simdi Cumhuriyet Kulesi’ni insa ediyoruz. Engellilerimize yaptigimiz hizmet ondan daha büyük hizmettir. Engelli misafirhanesine çok ihtiyaç var. Bir engelli bireylerimiz var, bir de engelli bireylerimizin aileleri var. Bütün hayati engelli olan çocuguyla veya annesiyle, babasiyla geçiyor. Cenazesi var gidemiyor, bir ihtiyaci olsa gidip alamiyor, bir dügünü olsa gidemiyor, memlekete gideyim dese gidemiyor. Bu nedenle elzem bir hizmet. Görev süremizin dolmasina az kaldi ama imzalari attik. Sehrimize iki tane engelli vatandaslarimiz için misafirhane hizmeti verecek merkezimizi kazandiracagiz. Sancaktepe Mahallemizde su an günübirlik engelli evimiz hizmet veriyor. En önemli hizmetlerin basinda bu gönül hizmetleri geliyor. Park, bahçe, spor tesisleri yapiyoruz, tamamindan daha büyük bir eser ve hizmettir. Bu güzel etkinligin düzenlenmesinde emegi geçen Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligimiza, il ve ilçe müdürlügümüze verdikleri desteklerden dolayi tesekkür ediyorum” ifadelerini kullandi.

Protokol konusmalarinin ardindan katilimcilar stantlari ziyaret etti. Engelli özel bireylere yönelik gerçeklestirilen etkinlikte, DJ konseri ve sinema etkinligi, geleneksel sokak oyunlari, okçuluk ve badminton alani, yüz boyama atölyesi, akil oyunlari ve bilisim atölyesi, karaoke gibi eglenceli etkinlikler yer aliyor. Etkinlik ayni noktada yarin da devam edecek.
Kaynak: İHA