Igdir'da Üretilen Tibbi Ve Aromatik Ürünler Il Ekonomisine Katki Saglayacak

Igdir Üniversitesi Kimya ve Kimyasal Isleme Teknolojileri Bölümü ve Arastirma Laboratuvari Uygulama ve Arastirma Merkezi Sorumlusu Ögretim Görevlisi Musa Karadag tarafindan yöreye ait meyve ve bitkiler tibbi ve aromatik ürünlere dönüstürülüyor.

Igdir'da Üretilen Tibbi Ve Aromatik Ürünler Il Ekonomisine Katki Saglayacak
"Dogunun Çukurova’si" olarak bilinen Igdir’da yöreye ait bitkiler ve meyveler, katma degeri yüksek ürünlere dönüstürülüyor. Katma degeri yüksek tarimsal ürünler alaninda ihtisaslasmaya odaklanan Igdir Üniversitesi, yörede bulunan meyveleri ve dogadaki bitkileri toplayarak üniversitenin arastirma laboratuvarinda yaglarini çikartip, ekonomik degeri yüksek ürünlere dönüstürüyor. Artvin Çoruh Üniversitesi ile birlikte Artvin yöresindeki bitkilerden de krem üreten Igdir Üniversitesi, tibbi ve aromatik ürünler üretmek için kollari sivadi.

Konuya iliskin açiklama yapan Ögretim Görevlisi Musa Karadag, “Bizim buradaki çalismalarin basinda Igdir yöresi ya da Dogu Anadolu Bölgesi’ne ait bitkilerden ya da ekstralardan farkli ürünler elde edip, bunlari kozmetikte, gidada, saglikta ve endüstriyel anlamda temizlik malzemelerinde kullanarak bölge ekonomisine ve Türkiye ekonomisine büyük katkilar saglamaktir. Bunlarin basinda su anda üzerinde çalistigimiz ve gelistirmekte oldugumuz Artvin Çoruh Üniversitesi ve Artvin Valiligi ile beraber üretmeye çalistigimiz Alaca isimli bir bitkisel kremimizdir. 21 ürünün ekstansi mevcut. Bu eksantlar islenerek ürüne dönüstürülür ve bu ürünü güzel bir sekilde halkimizin hizmetine sunuyoruz. Özellikle eklem ve romatizma agrilarinda güzel bir katki sagliyor. Bu ürünü gelistirerek ileriki dönemde piyasaya sunmayi düsünüyoruz. Bunun yaninda onlarca ürünmüz mevcut. Lavantalar, kekik çayi, ada çayi ve biberiye gibi farkli ürünler, agiz sulari, gargaralar üreterek Türkiye ekonomisine katki saglamayi düsünüyoruz. Kayisi kremi, kayisi losyonu, kayisi oda spreyi olarak, kayisi gida takviyesi olarak özellikle bazi kanserli hücrelerin bloklandigini da söyleyebiliriz. Bunlarin gida takviyesi olarak üretimini planlamaktayiz ve bunun disinda farkli ürünlerle kayisiyi bölge ekonomisine kazandirmayi hedeflemekteyiz" dedi.

Kaynak: İHA