Test Merkezinden Gurbetçi Çifte 2 Bin Lira 'SMA Danismalik Faturasi' Açiklamasi

Almanya’dan Antalya’ya tatile gelen gurbetçi çifte SMA testi için gittikleri merkezde kesilen 2 bin TL’lik danismalik ücreti faturasina merkezden açiklama geldi. Merkez, çifte 5-8 dakika içinde hiçbir sey yapilmadan sadece SMA danismanligi için kisi basi bin TL fatura kesildigi bilgisinin dogru olmadigini, merkeze giris çikis ve uzman odasina giris ve çikislarin kamera kayitlarinin bulundugunu bildirdi.

Almanya’da yasayan Cengizhan Akkol (29) ve esi Selin Akkol (28), kisa bir süre önce tatil yapmak için Antalya’ya geldi. Çift tatilleri öncesinde Türkiye’de Spinal Musküler Atrofi (SMA) tarama testi yaptirmak istedi. Çift, Konyaalti ilçesinde internet üzerinden ulastiklari bir test merkeziyle sosyal medya üzerinden iletisim kurdu. Görüsmenin ardindan iddiaya göre SMA testi için miktari fazla bulan ve test yaptirmaktan vazgeçen çifte danismanlik ücreti olarak 2 bin TL fatura kesildi.

"Çiftlere dosya açilarak uzman doktorumuz ile görüsmeye alindi"

Test merkezinden bugün konuyla ilgili açiklama yapildi. Yapilan açiklamada, “Merkezimizi 8 Agustos 2023 tarihinde Whatsapp üzerinden arayarak evli bir çift olarak, gebelik öncesi basta SMA ve kan uyusmazligi olmak üzere testler yaptirmak istediklerini bildirdiler. Merkezden sorumlu teknisyenimiz gebelik öncesi 331 gen taramasi yapildigini belirterek, daha detayli bilgi ve genetik görüsme yapmak için merkezimizde uzman doktorumuz ile görüsmelerini ve muayene ücretinin her birey için bin 530 TL oldugunu bildirdi. 21 Agustos 2023 tarihinde saat 15.42’de gelen çifte dosya açilarak, uzman doktorumuz ile görüsmeye alindi. Uzman hekimimize basta SMA ve kan uyusmazligi olmak üzere gebelik öncesi genetik testler yaptirarak önlem almak istediklerini belirtmisler” denildi.

"Sadece test ücretleri olarak kisi basi 4 bin 120 TL fiyat bilgisi verildi"

Açiklamanin devaminda ise su ifadelere yer verildi:

“Uzman hekimimiz her iki kisinin dosyalarina yakinmalarini, aile kökenleri, aile agaçlarini sorguladiktan sonra gebelik öncesi en genis panel olan 331 gende hem SMA hem Talasemi olmak üzere tüm testlerin oldugunu, bu testi Almanya Centogene firmasi ile çalistiklarini, fiyatin kisi basi bin euro, es paketi olur ise bin 500 euro oldugunu önerdi. Bu test ücreti yerli yabanci hastalardan euro olarak alinmaktadir. Bu test için ekonomik olarak uygun olmadiklarini ancak SMA, Talasemi ve kan grubu testlerini yaptirmak istediklerini belirttiler. Bunun için kendilerine detayli bilgiler verildikten sonra onam formlarini imzalayarak, 16.20’de sekretaryaya yönlendirildi. Saat 16.20’de uzman hekim odasindan çikarak ödeme için vezneye gelindigi zaman sadece test ücretleri olarak kisi basi 4 bin 120 TL fiyat bilgisi verilmis olup, test yaptirmayi kabul etmemislerdir.”

"Yerli ve yabanci tüm bireylere fatura keserken KDV eklenmiyor"

Merkezde çiftten sadece genetik danismanlik ücreti olarak her bireyden bin TL alinmasinin önerildigi belirtilen açiklamada, “Sekretarya yazilim sistemi üzerinden faturalarini keserek, ödemelerini nakit olarak almistir. Merkez Saglik Turizm Belgeli oldugu için yurt disindan gelen yerli ve yabanci tüm bireylere fatura keserken KDV eklemiyor. Bu kisilere de KDV’siz fatura kesilmistir. Adi geçen kisilerin 5-8 dakika içinde hiçbir sey yapilmadan sadece SMA danisimi için kisi basi bin TL alindigi yanlistir. Çünkü merkeze giris çikis ve uzman odasina giris ve çikislari kamera kayitlarinda bulunmaktadir. Kendilerine sadece uzman odasinda 30 dakika süre ile gebelik öncesi yapilan 331 genetik hastaliklar, Talasemi, SMA hastaliklarinin geçisi, anne baba tasiyici çikar ise bebekte olasiliklari önlem için dogum öncesi tani yöntemleri genetik danisma olarak detayli bir sekilde verilmistir” ifadelerine yer verildi.

Kaynak: İHA