Baskan Konutuna Veda Etti, Süleyman Çelebi Külliyesi Için Ilk Kazma Vuruldu

Bursa’da 1960 yilindan bugüne kadar Büyüksehir Belediye Baskanlari tarafindan kullanilan ‘Baskanlik Konutu’nun yikilarak ‘Süleyman Çelebi Külliyesi’ne dönüstürülecegi proje, ilk kepçenin vurulmasiyla start aldi. Mekanin aslina rücu etmesi noktasinda bir karar aldiklarini söyleyen Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, “Bursa’nin birçok degeri var ama özellikle Süleyman Çelebi ve Mevlid-i Serif’in anlasilmasi adina güzel bir mekana aracilik etmek, çorbada tuzumuzun olmasi bizim için son derece büyük bir mutluluk” dedi. Baskanlik konutuna veda eden Alinur Aktas ve ailesi Nilüfer’de sahsina ait konuta tasindi.

Baskan Konutuna Veda Etti, Süleyman Çelebi Külliyesi Için Ilk Kazma Vuruldu
Bursa’da altyapidan üstyapiya kadar birçok alanda çalismalarini yürüten Büyüksehir Belediyesi, sehre yeni yasam alanlari kazandirmak için de kollari sivadi. Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas’in iradesiyle hazirlanan, 1960 yilindan bugüne Bursa’da görev yapmis Büyüksehir Belediye Baskanlari tarafindan kullanilan ve kendisinin ailesiyle yasadigi ‘Baskanlik Konutu’nun yikilarak yerine ‘Süleyman Çelebi Külliyesi’nin yapilacagi proje ilk kazmanin vurulmasiyla start aldi. Ilk kez Kasim 2021’de Baskan Alinur Aktas tarafindan duyurulan proje kapsaminda Millet Bahçesi, Siyer ve Mevlid-i Serif Merkezi, mescid, kitap-kafe ve dinlenme alanlari yer alacak. 28 bin metrekarelik alandaki tasarim ve proje çalismalari Yüksek Mimar Hilmi Senalp tarafindan yürütülüyor.

2022 Süleyman Çelebi Yili

Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, gazetecilerle Baskanlik Konutu’nda biraraya gelerek proje hakkinda detayli bilgi verdi. Alani gazetecilerle birlikte geçen Baskan Alinur Aktas, daha sonra ailesiyle birlikte son kez konutun önünde hatira fotografi çektirdi. Ahmet Hamdi Tanpinar’in Bursa için ‘maneviyatli sehir’ dedigini hatirlatan Baskan Alinur Aktas, Bursa’nin Molla Fenari, Emir Sultan, Muhammed Üftade, Ismail Hakki Bursevi, Somuncu Baba, Lamii Çelebi, Molla Hüsrev, Geyikli Baba gibi isimlerin manevi olarak mimarlik yaptigi bir sehir oldugunu söyledi.

Bu mimarlardan birisinin de Mevlit yazari ve Ulu Cami’nin ilk imami olan Süleyman Çelebi hazretleri oldugunu belirten Baskan Aktas, “Mevlit, özellikle Türk dünyasinin Islam’i muhafaza etmesinde çok önemli bir yere sahiptir. Geçen yil Mevlid-i serif yazari Süleyman Çelebi’nin vefatinin 600. yil dönümüydü. 2022 yili Süleyman Çelebi yili olarak UNESCO’nun programina alindi. Cumhurbaskanimiz tarafindan da geçen yil Süleyman Çelebi yili ilan edildi. Cumhurbaskanimiza bu projeyi anlattigimiz da alinan kararin da tabir yerindeyse kaymagi gibi oldu. Bizler de Bursa olarak 2022’de sempozyumlar, sergiler, Mevlid-i serif programlari gibi etkinliklerle hem yurt içinde hem yurt disinda Süleyman Çelebi’yi anmayla alakali törenler düzenledik” diye konustu.

Mekan aslina rücu etti

Daha önce de Süleyman Çelebi’nin Türbesi’nin de bulundugu alana ‘Süleyman Çelebi Külliyesi’ kazandiracaklarinin müjdesini verdiklerini ifade eden Baskan Aktas, proje içerisinde sadece bu alanin bulunmadigini, 28 dönümlük bir alan oldugunu hatirlatti. Suan birbirinden kopuk bölümler oldugu için alanin bir bütün olarak düsünülemedigini anlatan Baskan Aktas, alanin içerisinde Hacivat Karagöz Müzesi, bir sivil toplum örgütünün kullandigi alan, Süleyman Çelebi hazretlerinin türbesi ve üst tarafta yesil alanlar bulundugunu söyledi.

Burasini bir bütün olarak düzenleyeceklerini dile getiren Baskan Aktas, “Içerisinde gençlik merkezinin de bulundugu 28 bin metrekarelik bir millet bahçesini Çekirge gibi Bursa’nin en özel lokasyonlarindan birinde halkimiza kazandiracagiz. Bu zaten sehrin de bir beklentisiydi. Bu beklentiyi yerine getirmek adina bu karari ilk aldigimizda yaklasik 6 ay konutu baska yerde yapmak için yer aradik. Nilüfer tarafindan bir su deposunun bahçesinde ve farkli bölgeleri taradik. Daha sonra Genel Sekreterimizle yaptigimiz bir sohbette, ‘Valiler veya üst düzey bazi bürokratlar da konutlarda oturuyor. Ama onlar bir sehirden gelip baska sehre gidiyorlar. Ama belediye baskanlari zaten o sehirlerde yasarlar. Zaten yasadiklari bir ortam vardir’ gibi bir fikir konusuldu. Dolayisiyla olmasi gerekeni yerine getirdik diye düsünüyorum. Bugüne kadar burada kalmis, hizmet etmis belediye baskanlarimizi rahmetle aniyorum. Hepsi bu sehre deger kattilar. Bursa, Bursa olduysa muhakkak onlarin destek ve katkilari var. Ama mekanin da aslina rücu etmesi noktasinda bir kararimiz oldu” dedi.

“Gecikmis bir karari yerine getirmek bana nasip oldu”

Yeni bir konut yaparak oraya geçme imkani varken bu projeden vazgeçtigini anlatan Baskan Aktas, bu süreçte kendisine destek olan esine ve çocuklarina da tesekkür etti. Yaklasik iki yil ugrastiktan sonra daha mütevazi olarak yaptiklari kendi evlerine tasindiklarini anlatan Baskan Aktas, “Bir haftadir da oraya ikamet ediyoruz. Artik yikim süreci de burada baslamis olacak. Proje için kisa sürede degerli isimlerden olusan bir heyet olusturduk. Heyette yer alan Hayrettin Akpinar’a da tesekkür ediyorum. Yüksek Mimar Hilmi Senalp tarafindan yürütülen projeyle içerisinde millet bahçesi, Siyer ve Mevlid-i Serif merkezi, mescid, kitap-kafe ve dinlenme alanlari yer alacak. Bursa’ya kazandirilmis bir proje olacak. Yikim çalismalarinin tamamlanmasiyla birlikte projeyi hemen uygulamaya geçecegiz. Proje sayesinde burasi özellikle gençlerin doya doya istifade edecegi bir alan olacak. Bursa’nin birçok degeri var ama özellikle Süleyman Çelebi ve Mevlid-i Serif’in anlasilmasi adina güzel bir mekana aracilik etmek, çorbada tuzumuzun olmasi bizim için son derece büyük bir mutluluk. Tarihe saygi, ecdada vefa olmazsa olmazlarimizdan. Böyle kutlu bir sehre hizmet etmeyi bana nasip eden Allah’a sükrediyorum. Bunun yaninda gecikmis bir karari da yerine getirmek bana nasip oldugu için Allah’a hamd ediyorum. Ilk günden itibaren bu ise destek olan herkese tesekkür ediyorum. Bursa’ya ve ülkemize hayirli olsun” diye konustu.

Açiklamanin ardindan Çiragan Kafenin bulundugu alandaki otopark kisminin yikimina baslanmasiyla projeye start verildi.

Kaynak: İHA