Bakan Yumakli Açiklamasi 'Karabag Zaferi Bize Zengezur Koridorunun Açilmasiyla Ilgili De Bir Imkan Sagladi'

Igdir’da düzenlenen ’2023 Sehir Bulusmalari’ toplantisina katilan Tarim ve Orman Bakani Ibrahim Yumakli, tarim ve orman sektörü ile ilgili önemli bilgiler verirken, kardes ülke Azerbaycan’in zaferinin Zengezur koridorunun açilmasiyla ilgili imkan sagladigini belirtti.

Bakan Yumakli Açiklamasi 'Karabag Zaferi Bize Zengezur Koridorunun Açilmasiyla Ilgili De Bir Imkan Sagladi'
Tarim ve Orman Bakani Ibrahim Yumakli, ’2023 Sehir Bulusmalari’na katilmak ve bir dizi temaslarda bulunmak üzere Igdir’a geldi. Bakan Yumakli Igdir Valiligine bagli GAMER’de gerçeklestirilen Il Koordinasyon Toplantisi’nda ildeki yatirim ve projeler hakkinda bilgi aldi. Yumakli daha sonra AK Parti binasina geçerek burada basin açiklamasi yapti.

Bakan Yumakli, Igdir’in tarim yönünden marka bir sehir olacagini belirterek, "Igdir için gerçekten tarimsal üretim, hem bitkisel hem hayvansal üretimde çok önemli bir yer tutuyor. Cumhurbaskanimizin bir sözünü de hatirlatmak isterim; ’Güçlü Türkiye’nin yolu, güçlü tarimdan geçer’ diye bir ifadesi var. Dolayisiyla biz eger güçlü bir Igdir istiyorsak o zaman güçlü bir tarim sektörünü mutlaka burada elde etmemiz gerekir. Evelallah bizler, üreticilerimiz, STK’larimiz, sanayicilerimiz ve kamu olarak, ülke olarak bu sorumlulugun altindan kalkacak tecrübeye sahibiz. Bu süreçte illerimizin, yine söylüyorum tarim ve orman altyapisini daha da güçlendirmek adina sahada onlarla birlikte olmamiz önem tasiyor. Fark etmissinizdir. Yeni dönemde bütün kabine arkadaslarimiz farkli farkli illerde sehir bulusmalarina gidiyoruz. Bütün amacimiz da önümüzdeki dosyalardan hareket etmek degil. Sehrin bütün dinamikleriyle iste il baskanimizla, vekilimizle, belediye baskanlarimizla, sivil toplum kuruluslariyla bunlari konusmak ve birlikte olusturmak, Igdir’in tarim ve orman sektörüne yön verecek konulari yeniden birlikte gözden geçirmek oldu. Igdir’in çok önemli bir özelligi var. Mikroklima iklimine sahip. Bunu herkes çok iyi biliyor zaten. Bu özelliginden dolayi da bölge çok önemli sebze ve meyve üretim merkezi ama bize göre potansiyelinin çok gerisinde. Bunu ileriye tasimamiz gerekir. Potansiyelinin gerisinde tanimi yanlis anlasilmasin, mevcudun çok daha ilerisinde verimlilikle, kaliteyle, sürdürülebilirlikle biz Igdir’in halkina, onlarin ettigi geliri saglayabilecek bir potansiyeli görüyoruz açikçasi. Bugün Igdir’in 3,7 milyon dekarlik yüz ölçümünün yaklasik 2,4 milyon dekarinda tarimsal üretim yapildigini söyleyebiliriz. Önümüzdeki dönemde Igdir’in marka bir sehir olmasi için biraz önce söyledik bu potansiyeli bizim harekete geçirmemiz gerekir. Ayrica ilde bulunan tarimsal sanayi varliginin da ürünlerin islemesi, paketlenmesi ve depolanmasiyla alakali konularin da yine gündemde olmasi gerekiyor. Bakanlik olarak bizler Igdir’in tarim orman ve su potansiyelini verimli bir sekilde kullanmasi için yine bakanligimizin desteklerinin de Igdir’daki üreticilerimizin, girisimcilerimizin hizmetine sunulacagini da söylemek istiyorum" diye konustu.



"Karabag zaferi bize Zengezur koridorunun açilmasiyla ilgili de bir imkan sagladi"

"Kardes ve dost ülke Azerbaycan’in Karabag’da elde ettigi zafer bize senelerdir konusulan, on yillardir konusulan Zengezur koridorunun açilmasiyla ilgili de bir imkan sagladi" diyen Bakan Yumakli, sözlerine söyle devam etti:

"Insallah bu koridor açilinca Türk dünyasina açilan bir kapi olarak hakikaten hem ticaretimiz hem kültürel baglarimiz bir kez daha birbiriyle kavusmus olacak. Bu koridorun ülkemizdeki baslangiç noktasinin Igdir olmasinin elbette ilk faydalarini Igdir görecek. Insan trafiginde yasanacak bir artis olacak elbette. Dolayisiyla gidaya olan talebi de arttirmis olacak. Buna bizim Igdir’i hazirlamamiz gerekiyor. Igdir, tarim ve ormanda marka sehir olmali dedik. Buna yürekten inaniyoruz. Son 21 yilda bazi çalismalar var. Ben bunlarin hepsini tek tek saymak istemiyorum. Hakikaten çok uzunca bir liste. Ama AK Parti hükümetlerinin, hükümetlerimizin son 21 yilda bütün ülkede oldugu gibi Igdir’da da yapmis oldugu yatirimlar var. Özellikle bizim bakanligimiz yaklasik 4 milyara ulasan bir destek paketi oldu. Bugüne kadar kullanilan ayni zamanda su ve sulama alaninda yaklasik 2 milyar liralik da bir yatirim oldu. Bu yapilan tesislerin arasinda 1 baraj, 7 gölet var. Ama malumunuz iklim degisikligiyle alakali konular bizi zorlayacak önümüzdeki dönemde. Dolayisiyla biz suyun yönetimiyle alakali Igdir’da da yine yeni bastan bir gözden geçirme yapiyoruz."
Kaynak: İHA