Üç Cografi Isaret Daha Avrupa Yolunda

Sanayi ve Teknoloji Bakani Fatih Mehmet Kacir, Avrupa Birligi’nde tescil yolunda olan üç cografi isaretin müjdesini verdi.

Uluslararasi cografi isaret seferberligi çalismalari kapsaminda hiz kazanan basvurularindan üç sevindirici haber daha geldi. Geçtigimiz günlerde Ayas domatesinin inceleme süreçlerini tamamlayarak AB Resmi Gazetesinde yayimlandigini duyuran Sanayi ve Teknoloji Bakani Mehmet Fatih Kacir, Avrupa Birligi’nde tescil yolunda olan üç cografi isaretin daha müjdesini verdi. Bakan Kacir, Edremit Körfezi Yesil Çizik Zeytini, Ezine peyniri ve Maras tarhanasi için Avrupa Birligine yapilan cografi isaret basvurularinin inceleme süreçlerinin tamamlanarak yayimlandigi bilgisini paylasti.

“12 ürün için AB Komisyonuna cografi isaret basvurusu yapildi”

Avrupa Birligi cografi isaret basvurularinin mevzuat geregi üreticiler tarafindan dogrudan yapilabildigi gibi TÜRKPATENT araciligiyla da gerçeklestirilebildigini ifade eden Kacir, “TÜRKPATENT 2023 yilinda Ezine peynirinin de aralarinda yer aldigi 12 ürün için AB Komisyonuna cografi isaret basvurusu yapti. TÜRKPATENT basvurularini diger basvurularla kiyasladigimizda daha hizli sonuç aliyoruz. Ulusal basvuru sahiplerini, Avrupa Birligi tescilinde gerekli hazirliklari eksiksiz bir sekilde tamamlamak üzere TÜRKPATENT’ten teknik destek almaya davet ediyorum. Uluslararasi düzeyde tescil edilen cografi isaretli ürün sayimizin artmasi yerel ve kültürel mirasimizin tüm dünyaya tanitilmasi ve üretimde sürdürülebilirligin saglanmasi açisindan önem arz ediyor” dedi.



Inceleme asamasinda 39 cografi isareti basvurusu bulunuyor

Avrupa Birligi nezdinde mevcut durumda 13 tescilli cografi isaretimizin yani sira ilan asamasinda 5 ve inceleme asamasinda 39 cografi isaret basvurusunun bulundugunu belirten Kacir, “Tarihi ve kültürel mirasimizi cografi isaret tescilleriyle taçlandiran Balikesir, Çanakkale ve Kahramanmaras illerimizi tebrik ediyor ve üretime deger katacak tescillerin çogalmasini temenni ediyorum” dedi.

AB Komisyonu tarafindan basvurulari uygun bulunan cografi isaretler, AB Resmi Gazetesi’nde 3 aylik itiraz süresinin dolmasinin ardindan tescil ediliyor. Bugün itiraz süresi sona erecek olan Milas yagli zeytininin önümüzdeki günlerde Ayas domatesi, Edremit Körfezi yesil çizik zeytini, Ezine peyniri ve Maras tarhanasinin ise Kasim ayinda tescilinin gerçeklesmesi bekleniyor.
Kaynak: İHA