Sile'de Festival Coskusu Devam Ediyor Açiklamasi Sile Bezi Ritüeli Yapildi

Sile Belediyesi tarafindan 14-20 Agustos tarihlerinde planlanan “Sile Bezi Kültür ve Sanat Festivali” devam ediyor. Sile’nin cografi tescilli ürünü olan dünyaca ünlü Sile bezinin yapim asamasi Sile sahilinde tüm ritüelleri ile gösterildi. Baskan Ilhan Ocakli, Sile bezini Karadeniz sularinda yikayarak ritüele katildi.

Sile'de Festival Coskusu Devam Ediyor Açiklamasi Sile Bezi Ritüeli Yapildi


Sile Belediyesinin 14-20 Agustos tarihlerinde düzenledigi 34’üncü “Sile Bezi Kültür ve Sanat Festivali” birbirinden renkli etkinlikler ile devam ediyor. Sile bezinin yapim asamalarinin gösterildigi etkinlik ile baslayan festival Sile Bezi paneli ile devam etti. Sile Ala Kadinlar Plaji’nda yapilan etkinliklerde renkli görüntüler ortaya çikti. Baskan Ocakli, denize girerek Sile bezini deniz suyunda yikama törenine eslik etti. 100 metre uzunlugunda açilan Sile bezi, ustalari tarafindan denize sokularak yikandi. Ritüelin ardindan panel düzenlendi.

Sile bezinin yapim asamasindaki tüm süreçleri, tasarim uygulamalari, moda konulari, kök boya ve Sile bezi doga saygisi gibi basliklar altinda düzenlenen panelde akademisyenler ve usta ögreticiler söz aldi.

“Güzel bir etkinlige ev sahipligi yapiyoruz”

Sile Belediye Baskani Ilhan Ocakli, “Bu sene 34’üncüsünü gerçeklestirdigimiz festivalimizde birbirinden güzel ritüellerin gerçeklestigi, akademisyenlerimizin paylasimda bulundugu ve sanatçilarimizla costugumuz güzel bir etkinlige ev sahipligi yapiyoruz. Sile bezinin ritüelinin bugün burada bu alanda yasatildigi ve anlatildigi, gerçekten zor ve mesakkatli sürecin hikayesini burada paylasiyoruz.” dedi

“Asil özelligi el emegi olmasi”

Sile bezi ustasi Ezgi Onay, “Sile bezi önce iplik halinde yikaniyor daha sonra Karadeniz’in tuzlu suyunda yikaniyor ve onun dayanikliligini sertligini sagliyor. Önce ipliklerimiz kumas haline geliyor, yikandiktan sonra da dikim haline geliyor. Asil özelligi el emegi olmasi.” seklinde konustu.

Kaynak: İHA