Demircan'dan Zam Teklifi Degerlendirmesi Açiklamasi 'Memurun 2 Yili Heba Oldu'

Memur ve memur emeklileri için zam teklifini degerlendiren Demokratik Saglik-Sen Genel Baskani Togan Demircan, memurun 2 yilinin heba oldugu degerlendirmesinde bulundu.

Demircan'dan Zam Teklifi Degerlendirmesi Açiklamasi 'Memurun 2 Yili Heba Oldu'


Demokratik Saglik-Sen Genel Baskani Togan Demircan, memur ve memur emeklileri için zam teklifini degerlendirdi. Demircan, “Memurun 2 yili daha heba oldu” diyerek sitem etti. 7. dönem toplu sözlesme görüsmeleri çerçevesinde, hükümetin 2024 ve 2025 yillarini kapsayacak zam teklifini açikladigini animsatan Demircan, “2 yil için toplamda yüzde 34. Peki kamu isveren heyetine su soruyu sormak en dogal hakkimiz; 2024 yili yeniden degerleme orani yüzde kaç olacak? Örnegin; yüzde 23’ün altinda olacak mi? 2023 yilinda yeniden degerleme orani yüzde 122.9 olmasina ragmen, geçici de olsa yeniden bu oran revize edildi, ek vergiler getirildi.

Yetkili konfederasyon toplu sözlesme öncesi açikladigi talepleri arasinda 2 yil için yüzde 110 talep etmisti. Ayni sorumuz onun için de geçerli. Bu orani belirlerken ocak ayinda yürürlüge girecek yeniden degerleme oranini öngördüler mi?” diye sordu.

“Bir magdur varsa o da memurlardir”

“Birakalim enflasyon tahminini, biz devletimizin uygulayacagi degerleme orani üzerinden talepte bulunalim” diyen Demircan, söyle devam etti:

“Dün bakanimizin teklifinden sonra kameralar karsisina geçen sendika temsilcilerine de iki çift sözümüz var. ’Kamu isveren heyeti sizi ciddiye almiyor. Dün kameralar önünde bunu kendiniz de dile getirdiniz. Kira yardimi, kök ücret artisi, yilda 4 kez maas artisi, refah payi, bayram ikramiyesi, 3600 ek göstergenin birinci dereye düsmüs tüm memurlara verilmesi, kamu da akademisyen ve mühendislerden sube müdürleri ve seflerin ücret artisi beklentilerine yönelik cümle kurulmadigini’ ifade ettiniz. Konfederasyon baskani yadirgiyor, üzülüyor, is kollarinin taleplerinin henüz görüsülmedigini belirtiyor ve zaman kisaldi zamani hizlandirmak gerektigini dile getiriyor. Bu açiklamalari maalesef yetkili konfederasyon baskani yapiyor. Her seçim öncesi kabine üyesi gibi konusuyor; ama is toplu sözlesmeye geldiginde masanin masumu, magduru gibi konusuyor. Burada bir magdur varsa o da memurlardir. Üzülme Ali Bey, müzakereler için yeterli zaman kalmazsa kamu hakem kurulu var, ona gidersin. Hani neredeyse tüm üyelerinin hükümet tarafindan belirlendigi, o da olmadi sosyal haklarin görüsülmesini KIK toplantilarina birakirsiniz. Siz iyi bilirsiniz bu isleri. Neredeyse yetkiyi aldiginizdan beri her dönem ayni seyi yapiyorsunuz. Üyelerinizde bu duruma alistilar. Umut ekip hüsran biçtiriyorsunuz."

"Masadan memurun hakkini alarak kalkin"

Demircan, sözlerini söyle sürdürdü:

“Hükümetin 2 yil için teklif ettigi orani makul bulmadiginizi ifade ediyorsunuz. Peki, 2 yil için sizin yüzde 110’unuz kabul edilebilir mi? Siz sendika olarak enflasyon farkinin zam olmadigini ne zaman idrak edeceksiniz? Memurun ve emeklinin içinde bulundugu durumu ifade etmek yerine tesekkür etmeyi yeglediniz. Bu hatalariniz birike birike bugün bu noktaya geldi. Madem siyaset sendikaciligi yapiyorsunuz, o vakit masadan memurun hakkini alarak kalkin. Yalandan ‘vicdani olmayan konut kiralari’ demeyin. Devletin lojmanlari satilirken neredeydiniz? Sendika olmanin gerekleri vardir, siz temsil kabiliyetini kaybetmis siyasallasmis sendikalarsiniz. Bu nedenle dün kamu isveren heyeti tarafindan sunulan teklifin çok degisecegini sanmiyorum. Ne yazik ki memurun 2 yili daha sizlerin sayesinde heba oldu. Ayni heyetle masaya oturan isçi sendikalarindan ögreneceginiz çok sey var. Toplu sözlesme görüsmelerinde masada kendisinden baska sendika temsilcisi istemeyen, anti demokratik bir sekilde diger sendikalari yok etmeye çalisan, baraj teklifleri ile tarihe kara bir leke olarak geçen Memur-Sen heyetine sunu da samimi bir seklide sormak istiyorum; hükümet dayanisma aidati talebinizi kabul ederse bu teklifin altina imzanizi atacak misiniz?”
Kaynak: İHA