Üzüm Baglari Için Eller Tetikte Nöbet Tutuyorlar

Kilis’te üzüm üreticileri, baglarina zarar veren domuzlar nedeniyle 24 saat tüfekle nöbet tutuyor.

Üzüm Baglari Için Eller Tetikte Nöbet Tutuyorlar
Kilis’te, üzüm bahçelerinde hirsizlik ve yabani hayvanlarin bag tiyeklerine zarar vermelerini önlemek için 7 gün 24 saat silahli bekçiler ve üreticiler tarafindan korunuyor. Kilis’in Musabeyli ilçesinde ellerinde silahlarla üzüm baglarinda nöbet tutan bekçi ve üreticiler, hirsiz ve yabani hayvanlari gördüklerinde havaya ates açtiklarini, silah sesi duyan hayvanlarin ve hirsizlarin kaçtigini dile getirdi.

‘‘40 gün 40 gece nöbet tutuyorum’’

Üzüm hasadina sayili günlerin kalmasinin ardindan baglara yabani hayvanlar geldigi için 40 gün 40 gece nöbet tutmasi gerektigini söyleyen çiftçi Mehmet Polat Demir, "Geceleri tarlalari beklemedigimiz zaman gün aydinlandiginda kilolarca üzümleri yerde görüyoruz. Üzümün hasadina az zaman kaldi. 40 gün boyunca en az 12 saat nöbet tutmak zorundayiz. Tek gelirimiz üzüm oldugu için gün aydinlanana kadar bekliyoruz. Genelde buralarda yabani hayvanlarla karsilasiyoruz. Köpegim olmadigi için yanimda silah olmasi gerekiyor çünkü o an tek oldugumuz için hayvan zarar verebiliyor’’ seklinde konustu.



‘’150 dönüm araziyi, 5 silahli bekçi koruyor’’

Kilis Musabeyli Ilçesi Fericek Köyünde ikamet eden çiftçi Bilal Polat Demir, ‘‘Üzüm baglarini bu yil bekçi bulamadigimiz için 150 dönüm araziyi 5 uzun namlulu silahli bekçi ve üreticiler koruyor. Yapilan o kadar önleme ragmen hayvandan mallarimizi zor kurtariyoruz. 5 dakika gözümü kapatsam ya da arkami dönsem üzümlerin yaninda hayvan görebiliyorum. 40 gün nöbetini tutugumuz bu baga, iki gün gelmesem baglarin hiçbirini ayakta göremeyiz’’ seklinde konustu.

Yabani hayvanlari üzümlerden uzak tutan çiftçi Demir, ‘‘Telefonlar çekmedigi için ailemden haber alamiyorum. Ben eve gidene kadar esim uyumuyor. Dagdaki sartlari bildigi için gün boyu merak ettiginden dolayi benim eve gelmemi bekliyor. Iki saatte bir sebekelerin çektigi yere çikiyorum ve hemen esimi ve çocuklari arayip iyi oldugumu problemin olmadigini söylüyorum’’ diye konustu.

Kaynak: İHA