Polonya, Ukrayna'nin Varsova Büyükelçisi'ni Disisleri Bakanligi'na Çagirdi

Ukrayna’nin Polonya’nin Kiev Büyükelçisi Bartosz Cichocki Disisleri Bakanligina çagirmasinin ardindan Polonya’da Ukrayna’nin Varsova Büyükelçisi Wasyl Zwarycz’i Disisleri Bakanligi’na çagirdi.



Polonya Cumhurbaskanligi Dis Politika Bürosu Baskani Marcin Przydacz’in dün aksam katildigi bir televizyon programinda Polonya’nin Ukrayna’ya yönelik tahil yasagina iliskin soruya verdigi yanit nedeniyle iki ülke arasinda beliren siyasi gerilim tirmaniyor. Przydacz’in sözleri üzerine Ukrayna Disisleri Bakanligi’nin Polonya’nin Kiev Büyükelçisi Bartosz Cichocki’yi Bakanliga çagirmasinin ardindan Polonya’dan karsi hamle geldi. Polonya Disisleri Bakanligi, Ukrayna’nin Varsova Büyükelçisi Wasyl Zwaryczy’i Bakanliga çagirdi. Polonya Disisleri Bakanligi tarafindan yapilan açiklamada, "Ukraynali yetkililerin açiklamalari nedeniyle Ukrayna’nin Polonya Büyükelçisi Polonya Disisleri Bakanligi’na davet edilmistir" denildi.

"Polonya Büyükelçisi’ni çagirmak atesle oynamaktir"

Ukrayna’nin Polonya Büyükelçisi’ni Disisleri Bakanligi’na çagirmasina Polonyali politikacilarin tepkisi ise gecikmedi. Iktidardaki Hukuk ve Adalet Partisi (PiS) Genel Sekreteri Krzysztof Sobolewski sosyal medya hesabi üzerinden, "Polonya Büyükelçisi’ni çagirmak atesle oynamaktir" açiklamasinda bulundu. Polonya’nin eski Basbakani ve su anda Avrupa Parlamentosu milletvekilligi görevini yürüten Beata Szydlo ise "Bu inanilir gibi degil. Polonyalilarin hangi konuda açiklama yapacaklarini, elestiri ve degerlendirmelerde bulunacaklari Ukraynali yetkililerin isi degil" dedi.



Siyasi krize neden olan açiklama

Przydacz’in dün aksam katildigi bir programda, önemli olanin Polonyali çiftçinin çikarini korumak oldugunu, içinde bulunulan hasat döneminde Polonya tahilinin toplanmasi, depolanmasi ve makul fiyattan satilmasi gerektigini belirterek, "Ukrayna ise Polonya’dan gerçekten büyük destek aldi. Ukrayna’nin Polonya’nin son aylarda ve yillarda Ukrayna için oynadigi rolü takdir etmeye baslamasi gerektigini düsünüyorum" ifadelerini kullanmisti. Przydacz’in açiklamalari üzerine Ukrayna Disisleri Bakanligi Polonya’nin Kiev Büyükelçisi Cichocki’yi Bakanliga çagirmisti. Ukrayna Disisleri Bakanligi Sözcüsü Oleg Nikolenko görüsmenin ardindan yaptigi açiklamada, Ukraynalilarin Polonya’nin yardimlari karsisinda mütesekkir olmadigi açiklamalarinin gerçegi yansitmadigini, dolayisiyla bu tür açiklamalarin kabul edilemez oldugunu belirtmisti.
Kaynak: İHA