(ÖZEL) Parkur Sinavina Çalisan Polis Adaylarinin Son Hazirliklari

Eskisehir’de 30. Dönem POMEM Giris Sinavi için fiziki yeterlilik parkurunda hazirlik yapan adaylarin heyecanli bekleyisi basladi.

(ÖZEL) Parkur Sinavina Çalisan Polis Adaylarinin Son Hazirliklari
Sinavina katilacak adaylarin müracaat kabul, ön saglik kontrolü ve fiziki yeterlilik sinavi merkezleri ile sinav tarihleri açiklandi. Parkur sinavi için aylardir özel egitim alan adaylar, son antrenmanlarini yapti. Çalismalarina isinarak baslayan vatandaslar, spor hocalari tarafindan özel olarak hazirlanan parkurlarda saniyelerle yaristi. Zor bir meslek olarak kabul edilmesine ragmen polis olmanin hayallerini süsledigine vurgu yapan adaylar, sinavla ilgili heyecanini dile getirdi. Öte yandan bu meslekte kendilerinin de olduguna dikkat çeken kadin adaylarin yogunlukta olmasi gözlere çarpti.

Açiklanan bilgilere göre, sinava giren adaylar fiziki yeterlilik parkurunda siçrama tahtasi, lastik içerisinden geçme, agirlik tasima, saglik topuna dokunma, takla atma, slalom kosu ve engel etaplarindan geçecek. Adaylarin basarili sayilabilmeleri için olusturulan parkuru erkek adaylarin 48 saniyede, kadin adaylarin ise 50 saniyede tamamlamasi gerekecek. Öte yandan Polis Akademisi’nin resmî web sitesinde yayinlanan bilgilere göre, Aday Degerlendirme ve Seçme Sinavi Müracaat Kabul ile Ön Saglik Kontrolü ve Fiziki Yeterlilik Sinavi asamasina katilacak olan adaylar hem sinav merkezlerini hem de sinav tarihlerini T.C. Kimlik Numaralari ve e-Devlet sifreleri ile www.pa.edu.tr internet adresinden sorgulayarak ögrenecekler.

“Parkur için kesinlikle aylar öncesinden çalisilmasi gerekiyor”

Anadolu Üniversitesi Iletisim Fakültesi Basin Yayin Mezunu Kübra Eren, sinavda yeterli puan alamamasi sebebiyle Polis Akademisi’ne giremedigini ancak hayali için pes etmeden çalismaya devam ettigini söyledi.

Parkur asamasi için aylarca hazirlik yaptigini ifade eden Eren, “Ben 9 Haziran’da buraya basladim. Öncelikle bireysel kosu antrenmanlarim oldu. Daha sonrasinda buraya katilarak parkur için parçali ve tam parkur olarak çalistim. Ben aslinda en basindan beri polis akademisini istiyordum ancak sinavda yeterli puani alamamamdan dolayi mezun olarak POMEM’e yöneldim. Bence insanlar hiçbir sekilde umudunu yitirmemeli ve her ne kosulda olursa olsun hayallerinin pesinden kosmali. Parkur için kesinlikle aylar öncesinden çalisilmasi gerekiyor. Özellikle spor alt yapisi olmayan insanlarin aylarca çalismasi sart. Mesela benim için öyle oldu. Daha sonrasinda sözlü mülakat gibi bir sürecimiz var. Bu dogrultuda da bilgi birikimi ve insanlarin kendini ifade etme yetenegi çok önemli. Bence hayali olan herkes bu asamalari birebir gerçeklestirmek için alt yapi olusturmali” dedi.



“Çocugunu birakip cepheye mermi tasimis kadinlarin torunlariyiz, zor diye bir sey yok”

Parkur sinavina hazirlanan Merve Basaran, antrenmanlar sonucunda 46 saniye ile kendi rekorunu kirdigini belirtti.

Kurtulus Savasi’nda çocugunu birakip mermi tasiyan kadinlarin torunlari olarak bu meslekte kadinlarin da oldugunu vurgulayan Basaran, “Geçen ki sinavda cezali olarak 56 saniyede bitirdim. Su an ise 46 saniyeye kadar düstüm. O da dünkü rekorum. Uzun zamandan beri çalisinca ister istemez bu beni düzeltti. Yürümemin bile düzeldigini söyleyebilirim. Sinavla ilgili umutluyum, evrene güzel enerji verirseniz ve de yaptiginiz iste iyiyseniz olur diye düsünüyorum. Tabii yine de bu isler nasip meselesi. Açikçasi bu kutsal meslegi hainlere birakmamak istiyorum. Ben ve benim gibi insanlarin bu meslekte olmasi, ülkemizin emin ellerde olmasi gerek. Bu yüzden ben de varim bu meslekte, bunun için de emek veriyorum. Zor ama biz Kurtulus Savasi’ni, Çanakkale Savasi’ni kazanmis insanlariz. Çocugunu birakip cepheye mermi tasimis kadinlarin torunlariyiz. O yüzden zor diye bir sey yoktur bence” seklinde konustu.



“Benim için her sey küçüklükten basladi”

Antrenmandaki en genç polis adaylarindan birisi olan Ömer Durmus ise, üniformayla gezmenin ve suçlulara engel olmanin ilgi çekici oldugunu dile getirdi. Parkur sinavinda genç olmanin büyük bir arti sagladigini dile getiren Durmus, sunlari söyledi:

“En zorlayici oldugunu düsündügüm nokta yazili sinavdan ziyade parkur. O beni biraz zorlamisti ancak çalisarak yapabilmeye basladim. Bir de sözlü mülakatta sikintilar çektim ama onun disinda her sey çok kolay oldu. Benim için her sey küçüklükten basladi, bizim ailede de polis olanlar vardi. Ben de de onlara özeniyorum, zaten sürekli görüyordum ve yapmak istiyordum. En özendigim noktasi üniformayla gezmek ve suç isleyen insanlara karsi dur demek. Bence çok zor bir meslek degil, disiplin oldugu sürece kolay olabilir. Bu süreçte hem parkura hem sözlü mülakata hem derslere odaklanmak kolaylik saglayabilir. Ancak gençligin bazi noktalarda artilari var. Gençler daha dinamik oluyorlar ve ayni zamanda yaslari çok geçmedigin için sporla daha rahat ilgileniyorlar. Polislik zaten sürekli hareket edilen bir meslek, bu süreçte onlar için daha iyi olabilir. Yetiskin kisiler de gayet güzel hazirlanabilir, parkur egitimleri sayesinde gençlerin seviyesine gelebilirler.”
Kaynak: İHA