Konya'da 9. Aksehir Kirazi Kültür Ve Sanat Festivali Yapildi

Konya’nin Aksehir Ilçe Belediyesi tarafindan Aksehir Kirazi’ni daha iyi tanitmak ve üreticileri tesvik etmek amaciyla gerçeklestirilen Aksehir Kirazi Kültür ve Sanat Festivali’nin 9’uncusu gerçeklestirildi.

Konya'da 9. Aksehir Kirazi Kültür Ve Sanat Festivali Yapildi
Aksehir Kültür Merkezi’nde düzenlenen festival saygi durusunda bulunulmasi ve Istiklal Marsi’nin okunmasinin ardindan, protokol konusmalariyla devam etti.

Aksehir Ilçe Tarim ve Orman Müdürü Soner Kahraman yaptigi açilis konusmasinda, “Kiraz Aksehirimize 1960’li yillarda gelmistir. 2003 yilinda tescil kazanmis ve 2022 yilinda ise ilçe müdürlügümüz ve bakanligimiz katkilari ticaret ve sanayi odasinin katkilariyla beraber Avrupa Birligi’ne tescil için basvuru yapmis bulunmaktayiz. Ayrica 2022 yilinda Aksehir Kiraziyla alakali 700 dekarlik bir alanda proje hazirlanmis gönderilmis ve gençlestirme projemiz gerçeklestirilmistir. 2024 yili içinse 500 dekarlik alana toplam 1 milyon 200 bin lira degerinde kaymakamimizin öngördügü ve bize her zaman destekledigi projemizi KOP idaresine sunmus bulunmaktayiz. Insallah 2023 yili içerisinde Aksehir Kirazi Üretici Birligini hep beraber el ele kuracagiz. Bu sikintili süreçten kurtulmak istiyoruz. En güzel bahçe yarismasina 9 yarismaci ve en güzel kiraz yarismasi 45 kisilik basvurumuz oldu. Cesaretlerini toplayarak yarismaya katilan üreticilerimizi tebrik ediyorum. Hepinize hayirli ve bereketli günler diliyorum” ifadelerini kullandi.

Aksehir Ticaret ve Sanayi Odasi Baskani Ender Kalkan’da, “Dünyanin en hos kokulu kirazi yetistiren siz degerli çiftçilerim hepiniz hos geldiniz. Hepimizin bildigi üzere son günlerde kirazla ilgili ciddi bir fiyat düsüsünden kaynaklanan sikintilar yasadik, derdinizi biliyoruz. Elimden gelen gayreti gösterdik hep beraber ama su anda sonuç almis degiliz. Bütün STK‘larimiza, Kaymakamimiza, Belediye Baskanimiza gayretleri için tesekkür ediyoruz. Çünkü büyük bir emek harcadilar. Çiftçilerimizin ürettigi kirazin çok degerli gidebilmesi için degerli Milletvekilimiz Orhan Erdem Bey, Kaymakamimiz Dr. Mehmet Özel, Belediye Baskanimiz Dr. Salih Akkaya Bey, ve STK’lar olarak 5 yildir mücadele ettigimiz projede Aksehir’e Gida ihtisas Organize Sanayisini kazandirdik. Kismet olursa 2025 yilinda soguk hava depolariyla birlikte ürettiginiz kirazlariniz daha degerli fiyatlarla ihracatçilarin karsisinda pazarligi yapabilecek sekilde sunmayi hedefleyecegiz” dedi.



"Aksehirimizin en önemli unsurlarindan birisi kuskusuz kirazidir"

Aksehir’in, tarihi, kültürü, dogal güzellikleri ve konumuyla ülkenin önemli degerleri ve ugrak noktalari arasinda yerini almis durumda oldugunu ifade ederek sözlerine baslayan Aksehir Belediye Baskani Salih Akkaya, “Ancak bütün bu özellikleri bir yana hem ekonomik hem de gastronomi anlaminda Aksehirimizin en önemli unsurlarindan birisi kuskusuz kirazidir. Ilçemizin kuzeyinde yer alan Aksehir Gölü Havzasi, kuzeybatisinda Eber Gölü ve güneyini çepeçevre saran Sultan Daglari’nin olusturdugu mikro klima iklimi sayesinde Aksehir’in verimli ve genis topraklarinda dünyanin aromasi en güzel, en dayanikli kirazi yetismekte. Aksehir Kirazi, kalibresi, rengi, sap boyu, agirligi ve en önemlisi lezzeti açisindan ülkemizde en kaliteli kirazlardan biri olarak anilmakta. Ayrica kiraz tüketiminin, vücutta olusan iltihabi azalttigini, beynin güçlenmesine yardimci oldugunu, uyku kalitesini artirdigi ve mutluluk hormonunu yükselttigini bilmekteyiz. Bu ve birçok özelligi münasebeti ile Aksehir Kirazi hemserilerimiz tarafindan özenle yetistirilmekte ve her yil en kaliteli ürünlerle ulusal ve uluslararasi pazarlarda yerini almakta. Aksehir Kiraz’inin kraliyet ailesine kadar ulastigi ve ragbet gördügü bilinmektedir. Mahsullerimiz her yil verimliligini artirarak bizleri mahcup etmiyor ve bizleri dünya pazarinda en iyi sekilde temsil ediyor. Ilçemiz genelinde 15 bin 329 dekar alanda kiraz üretimi yapilmakta. 2023 yilinin ilk yarisinda olmamiza ragmen 21 bin 246 ton ürün elde edilmistir. Bu sayinin yilsonuna kadar artmasi bekleniyor. Üretilen mahsulün yüzde 80’i ise ihraç edilmekte. Sevgili hemserilerim yillar önce festivalimiz Aksehir Kiraz’inin belediye eli ile tanitiminin yapilarak çiftçilerimize destek verilmesi düsüncesi ile baslatildi. Sevindirici olan su ki yillar içinde festivalimiz herkes tarafindan benimsendi ve hemserilerimize destek saglama serefine nail olduk. Bir yandan çesitli kategorilerde düzenledigimiz yarismalar ile üreticilerimize destek verirken diger yandan da ulusal ve yerel basinda yer alan haberler sayesinde adimizi ve ürünlerimizi duyurarak pazardaki yerimizi genisletmekteyiz. Nasreddin Hocamiz, Seyyid Mahmut Hayrani, peynir baklavasi gibi kirazimiz da Aksehirimizin marka degerini arttirmakta ve ilçemizin kalkinmasina katki saglamaktadir. Her yil oldugu gibi bu yil da ‘en güzel kiraz’ ve ‘en güzel kiraz bahçesi’ kategorilerinde yarisan çiftçilerimizin ödül töreni düzenlenecek. Simdiden hepsini tebrik ediyorum. Diger yandan ise, yarismaya katilan bütün hemserilerimize destek mahiyetinde ödülleri takdim edilecek" dedi.



"Aksehir’i, Aksehir Kirazini bütün Bulgaristan vatandasi çok yakindan taniyor"

Ankara Bulgaristan Büyükelçisi Anguel Tcholakov da, “Burada sizinle birlikte oldugum için çok mutluyum. Misafirperverliginiz, sicak karsilamaniz ve güler yüzünüz için ayrica tesekkür ediyorum. Aksehir’i, Aksehir Kirazini bütün Bulgaristan vatandasi çok yakindan taniyor. Ben de sizinle burada oldugum için heyecanliyim. Ayni festival Bulgaristan’in Köstendil sehrinde de düzenleniyor. Kaymakamimiz ve Belediye Baskanimizla bir görüsme gerçeklestirdik ve iki sehir arasinda Kiraz Festivalini birlikte yapmayi planladik. Insallah bir sonraki seneye, Bulgaristan’dan gelecek kirazlari hep birlikte oylamaya sunacagiz. Verimli görüsmelerimiz önümüzdeki sene ve daha sonraki senelerde birlikte ortak projelerde halkimizla faydalanmasini saglayacagiz“ diye konustu.

Yapilan konusmalarin ardindan 54 üreticinin katildigi Kiraz Yarismasi ile En Güzel Kiraz Bahçesi Yarismasinin ödül törenine geçildi.

S. Ü. Ziraat Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Esitken, S. Ü. Ziraat Fakültesi Ögretim Üyesi Doç Dr. Muzaffer Ipek, S. Ü. Ziraat Fakültesi Ögretim Üyesi Yrd. Doçent Dr. Seyma Arikan, Aksehir Ziraat Odasi adina Ziraat Mühendisi Tuncay Yilmaz, Aksehir Belediyesi Ziraat Mühendisi Beytullah Kizilkuyu, Aksehir Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügü adina Ziraat Mühendisi Murat Çelebi’den olusan yarisma jürisinin; yarismaya katilan üreticilerin ürettigi kirazlar arasindan zorlukla yaptigi seçim sonucunda En Güzel Kiraz Yarismasinda birinciligi Saban Atik, ikinciligi Ayse Dudu Okumus, üçüncülügü ise Ahmet Aka kazandi. Yarismada dereceye girenlere programa katilan protokol tarafindan çesitli para ödülleri verildi.

En güzel Kiraz Bahçesi Yarismasinda ise birinciligi Yakup Çelikten, ikinciligi Mevlüt Genç, üçüncülügü ise Mustafa Koga kazandi. Bahçe yarismasinda dereceye girenlere de çesitli para ödülleri verildi.

Festivale katki saglayan Sivil Toplum Kuruluslarina plaket sunulmasinin ardindan hatira fotografi çekilmesiyle festival sona erdi. Festivale, Aksehir Kaymakami Mehmet Özel, Bulgaristan Büyükelçisi Anguel Tcholakov, Aksehir Belediye Baskani Dr. Salih Akkaya, UID KKTC ve AK Parti Uluslararasi STK Baskani Emre Kaya, Aksehir Ilçe Gida Tarim ve Hayvancilik Müdürü Soner Kahraman, Aksehir Ilçe Ziraat Odasi Baskani Fahri Küçükpolat, Aksehir Ticaret Borsasi Baskani Mustafa Dogru, Aksehir Ticaret ve Sanayi Odasi Baskani Ender Kalkan, siyasi parti temsilcileri, belediye meclis üyeleri, kamu kurum müdürleri, oda baskanlari ile çok sayida vatandas katildi.

Kaynak: İHA