Izmir'deki Kaza Ülke Gündeminde Açiklamasi Muhtemel Kastta Araca El Konulabilir

Izmir’de, bir aracin makas atarken kontrolden çikarak 5 kisinin ölümüyle sonuçlanan kazaya neden olmasinin ardindan trafik güvenligi ve cezalari tartisma konusu oldu. Yasar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Timur Demirbas, “Yasanan olayda makas atan sürücü, 5 kisinin ölümüne neden oldu. Sürücü muhtemel kast ile yargilanmali ve suçta kullanilan araç ise mahkeme tarafindan müsadere edilmelidir” dedi.

Izmir'deki Kaza Ülke Gündeminde Açiklamasi Muhtemel Kastta Araca El Konulabilir
Trafikte hemen her gün ölümlü ve yaralanmali kazalar meydana geliyor. Izmir’de de bayram günü meydana gelen kazada, trafik güvenligini hiçe sayan bir sürücü makas atarken 5 kisinin ölümüne neden oldu, 20’den fazla kisi yaralandi. Yasanan cinayet gibi kazanin ardindan trafik güvenligi ve cezalari ülke gündemine yerlesti. Trafik güvenligini hiçe sayan sürücülerin daha agir cezalara almasi gerektigi konusunda kamuoyu olusurken, Yasar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Timur Demirbas, ölümlü kazaya neden olan sürücünün, bilinçli taksir yerine muhtemel kast ile yargilanmasi gerektigini söyledi.



Prof. Dr. Demirbas, “Kazaya sebep olan sürücü yani fail, aslinda burada yasanabilecek kazayi öngörüyor ve neticeyi kabulleniyor. Görüntüleri izledigimizde ise yine söz konusu sürücünün hem kazaya sebep olus sekli hem de kaza yerini terk etmesi Türk Ceza Kanununun 81’nci maddesindeki kasten insan öldürmeye giriyor. Yargitay’in benzer kazalarda da failin muhtemel kasti olduguna yönelik kararlari var. Bilinçli taksirde ise yasanacaklar öngörülüyor; ama hareketin sonuçlari istenmiyor. Fail, muhtemel kastta; yani burada yaptigi hareketi yani araciyla trafigi tehlikeye düsürerek yasanacaklari, sonuçlarinin ne olacagini da bilerek ve kabullenerek ölümlü kazaya neden oluyor. Tüm bunlarin üzerine söz konusu makas atan araç, kazaya neden olduktan sonra kaçarak olay yerini terk ediyor” dedi.



"Kazaya neden oldugu araca mahkeme el koyabilir"

Ölümlü veya yaralanmali kazalarda muhtemel kast ile kazaya neden olan araca, Türk Ceza Kanunu 54/1 maddesi geregince esya müsaderesi hükmünün uygulanmasi gerektigini belirten Prof. Dr. Timur Demirbas, “Kanunlarimizda, suçlarda kullanilan esya ve degeri, üçüncü kisilere ait olmamak kosuluyla kasitli bir suçun islenmesinde kullanilan veya bir suçun islenmesine tahsis edilen ya da suçtan meydana gelen esyanin devlete intikal etmesidir. Devlet bu tür durumlarda suç aletine el koyabilir. Söz konusu sürücünün muhtemel kast ile suçu isledigi kesinlestigi takdirde, kazaya neden oldugu araca mahkeme el koyabilir” diye konustu.

Kazaya neden olan sürücünün, kamuoyunda olusan para cezasi alarak serbest kalabilecegi algisinin yanlis oldugunun altini çizen Prof. Dr. Demirbas, “Muhtemel kast veya bilinçli taksir ile islenen suçlar kesinlikle para cezasina dönüsmez. Muhtemel kast ve bilinçli taksirle insan öldürmenin cezasi Türk Ceza Kanunu’nda bellidir” dedi.

Öte yandan Prof. Dr. Demirbas, trafik güvenligini tehlikeye atan suçlarda, idari para cezasinin yani sira kirmizi isikta geçen, yaya geçidinde durmayan, hiz sinirina uymayan yani kurallari hiçe sayan sürücülerin, Türk Ceza Kanunu 179/2 maddesi geregince, 3 aydan 2 yila kadar hapis cezasi ile yargilanmak üzere kolluk kuvvetleri tarafindan adliyeye sevk edilebilmesi gerektigini söyledi.

Kaynak: İHA