Tuz Gölü'nde Yürüme Turizmi Sahilleri Aratmiyor

Aksaray, Ankara ve Konya sinirlari içerisinde bulunan ve yüzölçümü bakimindan Türkiye’nin 2’nci büyük ve en sig gölü olan Tuz Gölü, havalarin isinmasiyla birlikte sahilleri aratmiyor. Kimisi doga hobisini gidermek, kimisi tuzlu suda yürüyerek sifa bulmak için çiplak ayakla Tuz Gölü’nde yürürken, kimisi de siselere tuz doldurarak eklem agrilari için evine götürüyor.

Tuz Gölü'nde Yürüme Turizmi Sahilleri Aratmiyor
Son yillarda adeta yürüme turizmini yasatan Tuz Gölü yerli ve yabanci turistlerin ilgi odagi oldu. Aksaray, Ankara ve Konya sinirlari içerisinde yer alan ve Ankara’nin Sereflikoçhisar ilçesinde karayoluna sifir noktada bulunan Tuz Gölü adeta tatil beldelerindeki sahil kenarlarini aratmiyor. Plaj havasinda Tuz Gölü’nde yürüyüs yapan ziyaretçilerin kimisi doga hobisini gidermek, kimisi tuzlu suda yürüyerek sifa bulmak için çiplak ayakla Tuz Gölü’nde yürürken, kimisi de siselere tuz doldurarak eklem agrilari için evine götürüyor. Manzara ve doganin tadini çikaran ziyaretçiler bölgede olusturulan tesiste de tuz ile ilgili her türlü ihtiyaçlarini giderebiliyor. Dünyanin tuz orani en yüksek göllerinden birisi olan Tuz Gölü, Türkiye’nin tuz ihtiyacinin yüzde 60’ini karsiliyor. Göldeki üç isletmeden yilda yaklasik yaklasik 2 milyon ton tuz hasadi yapiliyor. Derinligi 10 ile 20 santimi geçmeyen gölü binlerce yerli yabanci turist ziyaret ederken, ilginin artmasiyla bölgede Tuz Gölü turizmi canlandi. Tuz Gölü’ndeki tuzdan yapilan saglik ürünleri ve hediyelik esyalar ise giriste bulunan tesiste ziyaretçilere sunuluyor. Özellikle havalarin isinmasi ile birlikte her gün yüzlerce yerli yabanci turist Tuz Gölü’nün essiz manzarasini izlemek ve sifali olduguna inanilan tuzlu suda çiplak ayakla yürüyebilmek için Tuz Gölü’ne geliyor. 7’den 70’e her yastan ziyaretçinin geldigi Tuz Gölü essiz manzarasiyla ziyaretçilerine essiz bir görsel sunuyor. Küçük çocuklar tuzlu suda oyunlar oynarken, aileler ise Tuz Gölü’nde fotograf çektiriyor.

“Tuz Gölü ülkemizin essiz doga harikalarindan bir yeri”

Istanbul’dan gelirken Tuz Gölü’nü ziyaret ettigini belirten Metin Sahin (50), “Gezme amaciyla geldik, merak ettik. Ülkemizin güzel yerlerini ziyaret etmek amaciyla. Geziyoruz, ülkemizin güzel yerlerini, görülmesi gereken yerleri buralar. Biz de geldik ve gördük. Çok güzel gerçekten. Herkese de tavsiye ederiz, gelsinler görsünler. Memleketimizin ne kadar güzel oldugunu. Tuz Gölü ülkemizin essiz doga harikalarindan bir yer” dedi.



Eklem agrilari için siseyle tuz götürdü

Ailesiyle birlikte Tuz Gölü’ne agrilarina sifa bulmak için gelen Ali Sahin (51), “Bunu eklem agrilari için kullanacagim. Bir deneyecegim. Daha önce kullanmadim. Ilk defa kullanacagim. Sifasini bulursak yine tekrar gelip buradan tuz götürmeyi düsünüyoruz. Çok güzel, yani burasi bulunmadik bir nimet ülkemiz için” diye konustu.

Tuz Gölü’nü çok iyi bulduklarini anlatan Ramazan Polat (29), “Ayaklarimizi soktuk. Tuz Gölü Türkiye’nin essiz bir doga harikasi” seklinde konustu.

Esi Bahar Polat (26) ise “Çok güzel görünüyor, gerçekten de essiz bir güzelligi var. Birçok hastaliga da iyi geldigini duymustum daha önceden egzama gibi. Harika buldum. Güzel fotograflar çekindik esim ve çocugumla” ifadelerini kullandi.

Ismail Sayik (45), “Doga harikasi bir yer oldugu ve çocuklarin görmesi için geldim” derken, Haci Erdogan (41) ise, “Gayet güzel ama çok sicak. Sicaklik çekilmiyor. Ayaklarimizi koyduk. Sifa bulursak amenna, onun için geldik. Güzel manzarasi var, baksana on numara. Su bir de pembelesen yere gidebilseydik iyi olacakti ama oraya kadar gidemedik” dedi.

Kaynak: İHA