Nilüfer'deki Sahipsiz Sokak Hayvanlari Tek Tek Kisirlastiriliyor

Sahipsiz sokak hayvanlarina 2003 yilindan bu yana kisirlastirma operasyonu yapan Nilüfer Belediyesi Veteriner Isleri Müdürlügü, 2022 yilinda 2 bin 338 kisirlastirma islemi gerçeklestirerek, Bursa’da en iyi kisirlastirma oranina sahip ilk 3 belediyeden biri oldu.

Nilüfer'deki Sahipsiz Sokak Hayvanlari Tek Tek Kisirlastiriliyor
Bursa’da 2003 yilindan bu yana sahipsiz sokak hayvanlarina kisirlastirma islemi yapan Nilüfer Belediyesi, geçtigimiz yil 2 bin 338 sahipsiz sokak hayvanina kisirlastirma ameliyati yapti. Bursa’daki 17 ilçe belediyesinde en iyi ilk 3 kisirlastirma oranina sahip olan Nilüfer Belediyesi, bu yilin ilk yarisinda ise bin 273 sahipsiz sokak hayvanina kisirlastirma operasyonu yapti. Sokak hayvanlari için popülasyonun önemli oldugunu ve sahipsiz hayvan nüfusu kontrol altinda tutulmazsa birçok problemi beraberinde getirecegini söyleyen Nilüfer Belediyesi Veteriner Isleri Müdürü Sanem Çetiner, “Veteriner hekimlerin görevi halk sagligini korumaktir. Bu nedenle biz Nilüfer Belediyesi olarak kisirlastirmaya çok önem veriyoruz” seklinde konustu.



Kontrolsüz artan nüfus birçok sorunu beraberinde getiriyor

Hayvan popülasyonunun insan sagligi için de önemli bir etken oldugunu kaydeden Nilüfer Belediyesi Veteriner Isleri Müdürü Sanem Çetiner, “Popülasyon kontrolü bizler için çok önemli. Çünkü hayvan refahi popülasyonun çok olmasiyla azalan bir sey. Sokaktaki kedi, köpek ne kadar çok olursa beslenme o kadar zor, trafik kazasina maruz kalmak muhtemel ve salgin hastaliklarla mücadele bir o kadar zor olur. Veteriner hekimlerin görevi halk sagligini korumaktir. Popülasyonun çok olmasiyla halk zoonoz (hayvandan insanlara bulasan) hastaliklar ile mücadele etmek durumunda kalir, ayrica sokak hayvanlarindan dolayi siddete maruz kalma riski artar. Bu nedenle biz Nilüfer Belediyesi olarak kisirlastirmaya çok önem veriyoruz” seklinde konustu.



2022’de 2 bin 338 sokak hayvani kisirlastirildi

Bursa’daki belediyeler arasinda en iyi kisirlastirma oranlarindan birine sahip olduklarini ifade eden Çetiner, “Bursa’daki en iyi kisirlastirma oranina sahip ilk 3 belediyeden biriyiz. 17 ilçe var, ilk üçünde yer aliyoruz. Bazi ilçelerde maalesef hala Veteriner Isleri Müdürlügü yok. Popülasyon kontrolünü saglarken her yil daha fazlasina ulasmaya çalisiyoruz. Geçen yil 2 bin 338 kisirlastirmamiz var. Bu yil ilk 6 ayda bin 273 kisirlastirma sayisina ulasmisiz. Her yil daha fazla kisirlastirma yapmaya çalisiyoruz, popülasyon çok önemli” dedi.



“Her belediyenin bu konuya bütçe ayirmasi lazim”

Sahipsiz hayvan popülasyonuna dikkat çeken Çetiner, “Sokakta küpesiz gördügümüz köpegin kisirlasmamis oldugunu varsayiyoruz. Küpesizleri almak adina ekip arkadaslarimiz çalisma yapiyor. Mahalle sakinleri de bize bilgi veriyor. Bizler de program dahilinde alip kisirlastirmalarini yapip tedavileri bitip iyilestikten sonra bölgeye saliyoruz. Is birligi içinde oldugumuz dernekler ve yerel hayvan koruma gönüllüleri var, yine onlar da kendileri de getirebiliyor. Bölgeye salmak sartiyla kisirlastirmalarini yapiyoruz. Her belediyenin bu konuya bir bütçe ayirmasi lazim. Biz sansli bir belediyeyiz. Kisirlastirma için bütçemiz yeterli. Sahipli hayvanlar için kliniklerde kisirlastirma gerçekten maliyetli. Her seyin bir maliyeti var. Sonucun güzelligi bizi mutlu ediyor” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA