Hayalleri Gerçek Oldu, Tesla'da Ise Girdi

Yasar Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisligi Bölümü mezunu Berke Öztemel, hayalindeki ise girdi. Öztemel, ortalama ise kabul orani 200’de 1 olan dünyanin elektrikli otomotiv devi Tesla’da çalismaya basladi.

Hayalleri Gerçek Oldu, Tesla'da Ise Girdi
Yasar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisligi Bölümü mezunu Berke Öztemel, mezun olduktan sonra Amerika’ya giderek Westcliff Üniversitesi Bilgisayar Bilimi Bölümü’nde yüksek lisansina basladi.

Egitimi devam ederken is arayisina elektrikli araçlarin öncülerinden Tesla sirketinde ise girme hayaliyle baslayan Öztemel, açik tüm pozisyonlara basvurdu. Tesla’nin Otomasyon Kontrol Mühendisligi Departmani’ndan mülakat teklifi aldiktan iki gün sonra ise ise kabul aldi. Tesla raporlarina göre Tesla’daki is ilanlari için yaklasik 3 milyon 600 bin kisi basvurdu.

“200 kisiden biri kabul ediliyor”

Ortalama kabul oraninin resmi rakamlara göre 200 kiside 1 oldugunu söyleyen Öztemel, “Bu benim hayalimdi ve bu mail geldiginde çok sevindim. O anki heyecanimi anlatmaya kelimeler yetmez. Bir Türk genci olarak kendimle gurur duydum. Tabii ki ailem de bu süreçte bana büyük destek sagladilar, her zaman yanimda oldular. Onlarin da mutlulugu görülmeye degerdi. Bir kez daha yürekten istenilen bir isin çabayla basarilabilecegini gördüm” dedi.



“Yapay zekanin endüstriye entegrasyonu ve optimizasyonu üzerinde arastirmalar yapiyorum”

Yasar Üniversitesi’nde aldigi egitimin katkilarini anlatan Öztemel, “Ultra Düsük Güç Tabanli Çevresel Izleme Ekosistemi adli bitirme projem, Elektrik Elektronik Mühendisligi Bölüm Baskani Prof. Dr. Mustafa Seçmen danismanliginda tamamlandi. Bu bitirme projesi bana gerçek dünya mühendislik deneyimi, arastirma yetenekleri, teknik beceriler, is birligi ve liderlik yetenekleri kazandirdi. Prof. Dr. Mustafa Seçmen’in rehberligi ve okulun sagladigi kaynaklar ve laboratuvar imkanlari projenin basarili bir sekilde tamamlanmasinda ve su anki kariyerimin sekillenmesinde önemli rol oynadi. Daha sonra yüksek lisans yapma karari aldim ve Amerika’daki okullara basvurdum. Westcliff Üniversitesi Bilgisayar Bilimi Bölümü’nden kabul alarak Haziran 2022’de Amerika’ya geldim. Elektrik elektronik mühendisligi alanindaki bilgilerime ek olarak yazilim alaninda kendimi gelistirmek istedigim için yüksek lisansta bu bölümü seçtim. Su anda da yapay zekanin endüstriye entegrasyonu ve optimizasyonu üzerinde arastirmalar yapiyorum” diye konustu.



“Departmanimiz robotlari üretiyor ve bu robotlar da araci üretiyor”

Tesla’daki görevinin Otomasyon Kontrol Mühendisligi oldugunu aktaran Öztemel, “Bu bölümde Tesla’nin gelismis üretim tesisleri için yeni otomasyon ekipmani ve montaj hatlarinin tasarimi ve gelistirilmesine odaklaniliyor. Bunu ‘makineyi yapan makine’ olarak da tanimlayabiliriz. Departmanimiz robotlari üretiyor ve bu robotlar da araci üretiyor. Kisacasi, Tesla’nin çalisma kosullari, heyecan verici ürünlerden olusan kritik sistemler üzerinde çalisacaginiz zorlu ve hizli tempolu bir ortami içeriyor. Sirket içindeki herkesin motivasyonu çok yüksek ve herkes Tesla’nin misyonu olan dünyanin sürdürülebilir enerjiye geçisini hizlandirmak için var gücüyle çalisiyor. Günes enerjisinden güç alan, pillerle çalisan ve elektrikli araçlarla tasinan bir dünya insa ediyoruz. Sirket çok uluslu bir yapiya sahip. Dünyanin birçok yerinde fabrikalarimiz ve çalisma arkadaslarimiz oldugu için farkli kültürlerle sürekli iç içeyiz. Bu da bir birey için manevi anlamda büyük zenginlik. Rekabetçi bir ortam oldugu için de sürekli kendimizi gelistirme sansimiz söz konusu. Dünya devi bir sirket oldugu için sagladigi avantajlar da oldukça fazla. Bu da çalisanin kendini degerli hissetmesini sagliyor” dedi.



“Umarim Türk gençlerine örnek olur”

Hayallerine kavustugunu belirten Öztemel, gençlere seslenerek sunlari söyledi:

“Olumlu düsüncelerle geleceginizi kurmaya gayret edin. Her güzel hikayenin uzun bir süreçte sekillendigini, emek ve istikrarin önemini unutmayin. Imkânlarimiz sinirli olsa da hayalimiz, gençligimiz ve heyecanimiz var. Bahane üretmeden sinavimiza, projemize ve isimize sarilacagiz ve nasil farkli düsünebilecegimizi, bir ürüne nasil katki saglayabilecegimizi düsünecegiz. O yolda yürürken inancimizi, azmimizi diri tutmaliyiz. Umarim Izmir’den Silikon Vadisi’ne uzanan bu yolculuk tüm Türk gençlerine örnek olur. Inanin kimse kimseden üstün degil. Sadece basariyi belirleyen dokunuslardan vazgeçmeyin.”
Kaynak: İHA