Doktor Ve Ögretmenler Kendi Ürettikleri Teleskoplarla Vatandaslari Gökyüzü Ile Bulusturdu

Samsun’da doktor ve ögretmenlerden olusan amatör gök bilimciler, cam, atik su borusu, pencere mentesesi ve merdiven profilleri gibi malzemeler kullanarak aylar süren çalismalar sonucu ürettikleri teleskoplarla Samsunlulari sahilde gökyüzü ile bulusturdular.

Doktor Ve Ögretmenler Kendi Ürettikleri Teleskoplarla Vatandaslari Gökyüzü Ile Bulusturdu
Samsun’da gökyüzü meraklisi bir grup, geçen yil kurduklari Samsun Amatör Astronomi Toplulugu (SAAT) ile astronominin yayginlasmasi için etkinlikler yapmaya basladi.

Fizik Ögretmeni Özgür Türk ve Dahiliye Uzmani Dr. Metin Eser tarafindan kurulan topluluk, aylar süren çalismalar sonucu aktif olarak aynali teleskop yapimini tamamladi. Dr. Kübra Nur Okutan, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmani Dr. Ahmet Emin Okutan, Fen Bilgisi Ögretmenleri Cansu Türk ve Ugur Akdin ile Görsel Sanatlar Ögretmeni Ahmet Çolak ve Fizik Ögretmeni Okan Öztürk, bir yil boyunca teleskop yapim atölyesinde ve evlerinin mutfaklarinda cami zimpara tozu ile ince asindirma, cilalama ve kaplama islemlerini yaptiktan sonra optik ve mekanik parçalari montajlayip teleskopu tamamladi. Bu süreçte hemsire Melek Eser de yardimci egitmen olarak görev aldi. Geri dönüsüm malzemelerini kullanarak yerli imkanlarla 4 aynali teleskop üreten grup, malzeme olarak ulasilmasi kolay olan atik su borusu, pencere mentesesi ve merdiven profilleri gibi malzemeleri ve üç boyutlu yazici ile üretilen parçalari kullandi.

SAAT, yapilan teleskoplar ile Samsun’un çesitli yerlerinde gökyüzü gözlemi etkinlikleri düzenlemeye basladi.

Ilki dün aksam Atakum ilçesi Adnan Menderes Sahil Bulvari’nda düzenlenen etkinlige vatandaslar büyük ilgi gösterdi. Teleskopla ay ve yildizlara bakmayi önce ücretli zanneden vatandaslar, ücretsiz oldugunu ögrenince siraya girip ay ve yildizlari yakindan izlemenin mutlulugunu yasadilar.

Samsun Amatör Astronomi Toplulugu kurucularindan Dahiliye Uzmani Dr. Metin Eser, "1,5 yil önce bu ise basladik. Kendi teleskoplarimizi yapmak için yola çiktik. Bugün bunu bitirdik. O zaman bir amacimiz vardi; teleskoplari bitirecegiz, Samsun’da sahile götürecegiz ve halka ücretsiz gözlem yaptiracagiz. Bizim gördüklerimizi halk da görsün istedik. Bugün insanlar teleskopla bakiyorlar. Teleskopla ayi gösteriyoruz. Amacimiza ve hedefimize ulastik" dedi.

Fizik Ögretmeni Özgür Türk ise, "Gündelik yasamda kullandigimiz malzemelerle teleskopu ürettik. Üretirken de öncelikle bilgisayarda tasarladik. Teleskopun önce aynasini yaptik. Aynasini yaparken cami yontarak önce kaba asindirma, ince asindirma olarak uygun ideal derinlige ulastik. Ardindan bunu kapladik. Kapladiktan sonra mekanik kismina geçtik. Öncelikle bir tüpe ihtiyacimiz vardi. Atik su borusunu tüp olarak kullanarak istedigimiz özellige ulasmis olduk. Alüminyum profiller ve bilgisayardan çizdigimiz, evimizde üç boyutlu yazicidan aldigimiz malzemeleri bir araya getirdigimizde güzel bir teleskop üretmis olduk. Ürettigimiz bu teleskoplar ile halki ücretsiz bir sekilde gökyüzü ile bulusturuyoruz" diye konustu.

Kaynak: İHA