Van'da Mevsimlik Tarim Isçileri Bunaltici Sicaklara Ragmen Tarlalarda Çalismayi Sürdürüyor

Van’da mevsimlik tarim isçileri, bunaltici sicaklara ragmen tarlalarda çalismayi sürdürüyor.

Van'da Mevsimlik Tarim Isçileri Bunaltici Sicaklara Ragmen Tarlalarda Çalismayi Sürdürüyor
Van’in Gevas ilçesinde 30 dereceye varan sicaklara ragmen mevsimlik tarim isçileri tarlalarda çalisarak aile bütçelerine katki sagliyor. Sabahin erken saatlerinden itibaren tarlaya giden tarim isçileri, aksam saat 17.00’a kadar günes altinda kaliyor. Özellikle ögle saatlerinde zorlandiklarini aktaran isçiler, yapacak baska bir is olmadigi için mecburen buna katlandiklarini söylediler.

Konuyla ilgili açiklamada bulunan Gürbüz Ticaret yetkilisi Necmettin Yavuz ise sikintili bir seneyi yasadiklarini ifade ederek, “Burada hem su hem de isçi sikintisi yasiyoruz. Özellikle tekstil fabrikalari kurulduktan sonra tarlada çalisacak isçi bulamiyoruz. Geçen senelerde burada 120 kisi çalisirken bu sene ancak 30 kisi çalisiyor. Isçilerin çogu tekstil fabrikalarina gittiler. Bunun yaninda su sikintisi yasiyoruz. 12 yildir buradayim ama daha DSI aracini burada görmemisim. DSI’nin burada hiçbir çalismasi yok. Daha önce biz burada 11 üreticiydik ama simdi sadece 3 kisi kaldik. Su sikintisindan dolayi hepsi terk etti buralari. Burada 9 ay boyunca suyumuz bosa Van Gölüne akarken biz burada su sikintisi yasiyoruz. Yetkililerin bizim bu sikintimiza çare bulmalarini istiyoruz” dedi.

Bin 250 dönümlük arazide ekim yaptigini aktaran Yavuz, “Burada domates çesitleri, biber, salatalik, patlican, patates, karnabahar, lahana, karpuz ve kavun basta olmak üzere birçok sebze üretimini gerçeklestiriyoruz. Eger burada ufak da olsa bir gölet olsa ben 2 bin degil 3 bin dönüm ekerim. Burada kilik sebzeyi bile üretirim. Yeter ki suyumuz olsun” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA