Mersin'de Orman Yanginlariyla Mücadele Paneli

İçel Büyüksehir Belediyesi, Türkiye Ormancilar Dernegi isbirliginde, ‘Orman Yanginlariyla Mücadele’ konulu panel düzenledi.

Mersin'de Orman Yanginlariyla Mücadele Paneli
Kongre ve Sergi Sarayi’nda yapilan panel çerçevesinde orman varliginin ve niteliginin dünya için önemi, iklim krizi ve artan dogal afetlerin paralelligi, insan odakli orman yanginlari, orman yanginlariyla mücadele yöntemi, yangin öncesi ve esnasinda davranis tarzi, yangin sonrasi yapilmasi gerekenler gibi önemli konulara deginildi. Açilis konusmalariyla baslayan panel 2 oturumda gerçeklesti. Hüsrev Özkara’nin moderatörlügünü üstlendigi panelde Prof. Dr. Cihan Erdönmez ‘Orman Yanginlari ve Iklim Degisikligi’ konusu üzerine bilgiler verdi. İçel Orman Yanginlariyla Mücadele Sube Müdürü Mehmet Alper de ‘İçel Orman Varligi ve Yangin Tehlikesi’ konularina degindi. Ikinci oturumda ise orman yüksek mühendisi Vehbi Tutmaz, ‘Yangin Öncesi Hazirliklar ve Katilimci Bir Toplum Olusturulmasi’ konu basligi üzerinden bilgiler paylasti. ‘Orman Yanginlari Sirasinda Davranis Tarzi’ konusu ise orman yüksek mühendisi ve avukat Ali Osman Basli tarafindan aktarildi. Prof. Dr. Ali Kavaci ise ‘Yangin Sonrasi Restorasyon: Dogrular ve Yanlislar’ konusunda katilimcilari bilgilendirdi. Panelin sonunda ise genel degerlendirme yapilarak, katilimcilarin sorulari yanitlandi.

“Ormanlar yandigi zaman, bizim de cigerlerimiz yaniyor”

Panelde yaptigi konusmada, ormanlarin birçok canli türüne ev sahipligi yaptigini ve çikan yanginlarda bu canlilarla birlikte onlarin yasam alanlarinin da yok oldugunu belirten İçel Büyüksehir Belediyesi Genel Sekreteri Olcay Tok, “Ormanlar yandigi zaman, bizim de cigerlerimiz yaniyor. İçel’deki ormanlar, yüzde 53 gibi bir orana sahipken, bu oran neden yüzde 60 olmasin. Ormanlar cigerlerimiz. Yani nefes aldigimiz, yesili gördügümüz zaman bizi mutlu eden yerler. Orman Bölge Müdürlügü’nden aldigimiz bilgiye göre, orman yanginlarinin yüzde 88’i insan hatasindan kaynaklaniyor. O zaman bizim her seyden önce, insanlarimizi egitmemiz gerekiyor. Iste o yüzden bu paneller düzenleniyor” dedi.

Türkiye Ormancilar Dernegi ile bir araya geldiklerinde, özellikle insanlari bu konuda egitmek istediklerini belirttiklerinden söz eden Tok, “Bizim amacimiz orman yanginlariyla mücadele etmek. Ormanin gelistirilmesi, ormanin yenilenmesi Orman Genel Müdürlügü’nün görevi. Bizim görevimiz de yanginlarin çikmasini engellemek için, insanlarimizi egitmek. Bunun ardindan, bir orman yangini çiktigi zaman, Orman Bölge Müdürlügü’nün koordinesinde onlara destek vermek” diye konustu.

İçel Büyüksehir Belediyesi olarak asli görevlerinin, yerlesim yerleri içerisindeki yapi yanginlarina müdahale etmek ve muhtemel bir durumda kurtarma görevi yapmak oldugunu vurgulayan Tok, “İçel Büyüksehir Belediyesi itfaiyesi, su anda yangina müdahale edecek olan personel sayisi olarak 2 milyon nüfusa göre planlanmis durumda. Nüfus müdürlügünden alinan bilgiye göre, İçel’in resmi nüfusu 1 milyon 936 bin. Fakat gerçek nüfusu 2,5 milyonun üzerinde. Biz 2 milyonun altindaki nüfusa hizmet eder pozisyondayiz, ama gerçekte hizmet ettigimiz nüfus 2,5 milyon. O zaman bizim de itfaiyemizin ona göre yapilanmasi lazim” seklinde konustu.

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi’ndan 282 itfaiye personeli talebinde bulunduklarini ancak 100 personele izin verildigini aktaran Tok, “Kesinlikle yeterli degil. Bu nedenle 182 personel talebinde daha bulunduk. Çünkü İçel önemli bir bölge. Yüzde 53’ü ormanlik alandan olusuyor ama ayni zamanda bir nükleer santral problemimiz var bizim. Tatbikatlarin yapilmasi lazim. Bununla ilgili olarak valimizle de görüstük. Saniyorum bu konuyla ilgili bir çalisma yapacaklar. Elbette ki yönetmelige uygun bir seyler yapilmaya çalisiliyor ama Nükleer Santral veya muhtemel bir yangin ya da muhtemel bir olumsuzluk çok büyük bir afete yol açar. 80’li yillarda Rusya’da yasandigi gibi. O yüzden bizim ona göre gerekli yapilandirmamizi yapmamiz lazim” ifadelerini kullandi.

Türkiye Ormancilar Dernegi Baskani Hüsrev Özkara ise orman yanginlari ile mücadele konusunda destek veren katilimci kurumlara tesekkür etti. En önemli konunun orman varligi oldugunu aktaran Özkara, orman yanginlari basta olmak üzere son 5 yilda yasanan farkli doga olaylarinin temelinde iklim krizinin yattigina vurgu yaparak, “Sel felaketleri, toprak kaymasi, heyelan ve yasadigimiz orman yanginlari gerçekten canimizi acitiyor. Orman yanginlari çok zor bir konu” dedi.

Özkara, orman alanlari için koruma ve arazi parçalanmasinin önüne geçme gibi 2 önemli durum oldugunu söyleyerek, taahhütlerin yerine getirilmesinin önemine degindi. Özkara, “Bugün ‘bakin kesiyorsak dikiyoruz’ gibi bir yaklasim var. Mutlaka kestigimizi dikecegiz, ona bir itirazimiz yok, fakat ayni fonksiyonlari yerine getirmesi mümkün degil. Bugün 5 yasindaki bir ibrelinin dogadaki karbon tutma görevi 2.2 kilograma denk geliyorken, 80-100 yasindaki bir karaçamin 37 kilograma denk geliyor” diye konustu.



“Ormanlar tüm dünyanin ortak degeridir”

Ormanlarin tüm dünyanin ortak degeri olduguna vurgu yapan İçel Orman Bölge Müdürü Mustafa Yalçin ise “Ormanlar ekolojik, ekonomik ve sosyal fonksiyonlari olan, tüm dünyanin ortak degerleridir. Bu ortak degerleri gelecege tasimak ise hepimizin görevidir” ifadelerini kullandi.

2022 yili itibariyle orman alanlarinin 23.2 milyon hektar oldugunu aktaran Yalçin, Orman Genel Müdürlügü’nün ekonomik fonksiyonunu yerine getirmek adina, isletme görevi de üstlendigini kaydetti.

Yalçin, “Tabi ki karbon tutma yönüyle genç bir ferdin kapasitesiyle yasli bireyin kapasitesi ayni olmaz. Ama gençlestirme yapmadiginizda ormanlar çökmeye gider. Bu bir zorunluluk halidir. Yani ormanlarin gençlestirilmesi, teknigin geregidir” seklinde konustu.

Yalçin, İçel’de 2004-2014 yillari arasinda 120 bin hektar alani agaçlandirdiklarini ve gençlestirdiklerini söyledi.

Kaynak: İHA