Mardin'de Kavurucu Yaz Sicaginin Serinleten Içecegi 'Reyhan Serbeti'

Geleneksel Mardin mutfaginin vazgeçilmezi serbetler, yaz aylarinda serinlemek isteyenler için hem göze hem damaga hitap ederken, mor reyhan serbeti ferahlik verip harareti gideriyor.

Mardin'de Kavurucu Yaz Sicaginin Serinleten Içecegi 'Reyhan Serbeti'
Mardin kültüründe geçmisten bugüne nisan serbeti olarak bilinen reyhan serbeti, sicak yaz aylarinin vazgeçilmezi haline geldi. 40 senedir serbet yapan Ersan Özer, reyhan serbetinin turistlerin vazgeçilmezi haline geldigini dile getirdi.

Serbetin içinde ismini aldigi kuru reyhanin oldugunu ifade eden Özer, kuru reyhan, tarçin, anason, tuz, seker, kisnis, zencefil ve yöresel baharatlarla olusan harman bir serbet oldugunu söyledi.



Mardin’in eski serbetlerini hazirladiklarini belirten Özer, reyhan serbetinin geçmisten günümüze Mardin’in kültüründe olan, nisanlarda ikram edilen bir serbet oldugunu ifade etti.

Asil ham bitkisi reyhan olup içinde çesitli baharatlar bulundugunu aktaran Özer, "Tamamen dogal bir serbettir. Gelen turistlerin vazgeçilmezi haline geldi. Özellikle sicak yaz aylarinda çok tercih ediliyor. Tamamen dogal oldugu için insani ferahlatir. Kültürümüzde nisanlarda serbet dagitilirdi, bu gelenek bize atalarimizdan kaldi. Hiçbir katki maddesi bulunmaz. Reyhan bizim kültürümüzdür. Bu serbeti yaklasik 40 senedir burada yapiyoruz" dedi.

Serbeti çok begendigini dile getiren müsterilerden Yusuf Akgeyik, buraya tavsiye üzerine geldigini, reyhan serbetini çok begendigi belirterek herkese tavsiye ettigini söyledi.

Kaynak: İHA