Güney Kore'de 14 Kisiye Mezar Olan Tünel Davasinda 36 Kisiye Sorusturma

Güney Kore’de Temmuz ayinin baslarinda meydana gelen siddetli yagislarda 14 kisinin öldügü tünel trajedisinde, gerekli önlemleri almadigi tespit edilen 36 kisi hakkinda sorusturma baslatildi.

Güney Kore’de 15 Temmuz’da bir hafta boyunca etkili olan siddetli yagisin ardindan meydana gelen selde ülke genelinde 40 kisi hayatini kaybetmisti. Baskent Seul’ün güneyindeki Cheongju kentinde bulunan ve trafige kapatilmayan tünelin yakinlarda bulunan nehrin tasmasi sonucu sular altinda kalan tünelde 14 kisi hayatini kaybetmisti. Yasanan trajedinin ardindan yetkililer harekete geçti. Ülkede etkili olan siddetli yagis sirasinda yapilan uyarilari dikkate alinmadigi tespit edilen 36 yetkili hakkinda sorusturma açildi. Güney Koreli yetkililer, gerekli önlemleri almamakla suçlaniyor. Güney Kore Hükümet Politikasi Koordinasyonunun Sorumlu Bakani Bang Moon-kyu, South, “Sel, çok sayida durumun yapilan uyarilari dikkate almamasi ve uyarilara ragmen harekete geçmemesi sonucu yasandi. Olayin yasandigi gün tünelde olusabileceklere karsi 3 kez uyari yapildi” ifadelerini kullandi. Bang, suçlularin belirlenecegini ve gerekirse seçilerek göreve gelenler dahi olsa suçlu bulunmalari halinde görevden alinacaklarini ifade etti.

Sular altinda kalan 14 kisinin can verdigi tünelde 15 araç mahsur kalmisti. Yetkililerin günlerce tünelde mahsur kalan araçlari çikarmaya çalistigi olayda yalnizca 9 kisi hayatta kalmisti.

Geçtigimiz yil Güney Kore’de yasanan rekor yagislarda Seul’deki bir dairede mahsur kalan genç ve kadinin da aralarinda bulundugu 11 kisi hayatini kaybetmisti.
Kaynak: İHA