Belli Özelliklere Sahipseniz Sivrisinekler Tarafindan Isirilmaniz Kaçinilmaz

Yaz aylarinin kaçinilmaz ev misafirlerinden olan sivrisineklerin özellikle belli özelliklere sahip olan kisileri hedef alabilecegini söyleyen Dr. Ögr. Üyesi Ömer Serdar Sonceley, “Obez, diyabetli, çok terleyen, vücut yüzeyinde karbondioksit ve laktik asit yogunlugu bulunan ve ileri sürülen bir görüse göre de özellikle 0 kan grubuna sahip kisilerin daha fazla risk altinda oldugunu bildirilmistir” dedi.

Belli Özelliklere Sahipseniz Sivrisinekler Tarafindan Isirilmaniz Kaçinilmaz
Özellikle yaz aylari ile birlikte açilan kapi ve pencereler vasitasiyla evlere dolan ve hemen hemen herkesin sikayet ettigi sivrisineklerle ilgili Istanbul Esenyurt Üniversitesi Saglik Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Ögr. Üyesi Ömer Serdar Sonceley, önlem alinmasi adina bilgilendirmelerde bulundu. Sadece deri yüzeyinde küçük bir kizariklik ve kasinti disinda, farkli ciddi hastaliklari da bulastirip yayma fonksiyonu bulunan sivrisineklerin çok agir vakalarda ölümlere de sebep olabilecegini aktardi.

Üreme ortamlari su birikintisi olusturan yerler

Sivrisineklerin üreme noktasi olarak su birikintilerini tercih ettigini söyleyen Dr. Ögr. Üyesi Ömer Serdar Sonceley, “Insaat alanlarindaki birikmis sular, kör mazgallar, bidon, su deposu, legen, çikmis araba lastikleri, temizligi yapilmis kapali pazar yerleri veya su birikimini saglayan diger esya ve malzemeler dogal olarak sivrisinekler için adeta birer üreme merkezi olarak hayatî ortam olusturmaktadir” dedi.

Serdar Sonceley “Ilçe ve büyüksehir belediyelerinin asli görevlerinden olan sivrisinek larvasit mücadelesinin, yani daha uçkun hale gelmezden önce sivrisineklerin biyolojik gelisim süreçlerinde birikmis su ortamlarindaki evrelerine müdehalelerinin çok önemli oldugunu, uçkun hale geldikten sonra da damlacik tarzinda havaya birakilan kimyasallarla mücadelenin devam etmesi gerektigini” bildirdi. Sivrisineklerle mücadelenin tüm yil boyunca sürdürüldügünü, kis aylarinda özellikle kapali ve sulak alanlarda çalismalar yapilmaktadir” seklinde konustu.



Sivrisineklerin disileri kan emerler

Disi sivrisineklerin sadece protein elde etmek amaciyla insan ve hayvanlardan kan emdiklerini de söyleyen Sonceley, “Disi sivrisinekler insan ve hayvanlarda kan damarlarina kolayca ulasabilecekleri bölgeleri seçerek konarlar. Konduktan sonra, agrisiz bir ameliyat yapmak için uyusturma etkisi olusturan anestezik madde ve kan pihtilasmasini engelleyici faktörleri içeren tükürügünü deri yüzeyine birakirlar. Tükürügünün içinde insan vücudu için yabanci proteinler bulunur. Bu proteinler de deri yüzeyinde sislik, kizariklik ve kasintiya sebep olmaktadir. Sivrisineklerin disileri insan ve hayvanlardan kan emerler. Bunun onlar için en masum gerekçesi sivrisineklerin karinlarinda tasidiklari yavrularinin gelisimi için gerekli proteini kandan elde etme çabalaridir” dedi.



Sebep oldugu hastaliklar ölümcül olabiliyor

Sonceley son olarak da sivrisineklerin sebep oldugu hastaliklar hakkinda su bilgilendirmeleri paylasti:

“Hastalik etkenleri, hasta insan veya hayvanlardan sivrisineklerin kan emmesi esnasinda bulasmaktadir. Bulastirdigi en bilinen hastalik sitmadir. Plasmodium cinsi parazitlerin kirmizi kan hücrelerini (eritrositleri) enfekte etmesiyle gelisen bir enfeksiyon hastaligidir. Dünyada en önemli sitma hastaligi olgusu 1954 yilinda gerçeklesmistir. 250 milyon insan etkilenmis 2.5 milyon kisi ölmüstür. Günümüzde her yil 300-350 milyon sitma hastaligi olgusu görülürken, 1.5-2.7 milyon kisi hayatini kaybetmektedir. Bunun haricinde, Sari Humma dedigimiz hastalik da ayni sekilde sivrisinekler vasitasiyla bulasir. Hastaligin etkeni bir virüstür. Ileri asamada sarilik, kusma ve kanamalara sebep olmakta, çoklu organ yetmezliginin gelistigi durumda ölümcül olabilmektedir. Fil Hastaligi da sivrisineklerin kan emerken bulastirdiklari parazitlerin lenf damarlari tikamasiyla olusur. Ayrica Bati Nil Virüsü de 1937’de ilk tanimlandigi Uganda’dan sonra neredeyse tüm kitalarda görülmektedir. Hastaligin etkeni bir virüstür. Ekseriyetle haziran ve eylül aylari arasinda sivrisinekler tarafindan yayilmaktadir. Ülkemizde özellikle göçmen kuslarin yollari üzerindeki bölgelerde görüldügü bildirilmistir. Virüs özellikle sinir sisteminde hastaliklara yol açmaktadir. Bati nil virüsünün sebep oldugu hastaligi önlemek için asi ve tedavisi için herhangi bir spesifik ilaç bulunmamaktadir. Yine bir virüs türünün sebep oldugu Zika virüsü hastaligi da sivrisinekler araciligi ile bulasir. Virüs bulastiktan sonra bas agrisi, kas ve eklem agrilarina, cilt döküntülerine sebep olsa da özellikle gebe kadinlara bulastiginda mikrosefali adiyla bilinen bebeklerin beyninde deformasyona sebep olmaktadir. Hastaligi önleyici bir asi ya da hastaligi tedavi edici bir ilaci bulunmamaktadir.”
Kaynak: İHA