ATSO Baskani Bahar'in Dile Getirdigi Sorunlara Bakan Simsek'ten Destek Geldi

ATSO Baskani Ali Bahar’in, Temmuz ayi meclis toplantisinda dile getirdigi ‘vize iskencesi’, ‘Gümrük Birligi kapsaminin genisletilmesi’ ve ‘AB üyeligi’ konularina Hazine ve Maliye Bakani Mehmet Simsek’ten de destek geldi. Bakan Simsek önceki gün Avusturya’nin Salzburg kentinde düzenlenen "Yarinin Avrupasi: Sinamalarla Yüzlesmek ve Gelecegi Sekillendirmek" baslikli panelde konusarak, "Gümrük Birligi Anlasmasi’ni güncelleme" çagrisi yapti.

ATSO Baskani Bahar'in Dile Getirdigi Sorunlara Bakan Simsek'ten Destek Geldi
Antalya Ticaret ve Sanayi Odasi Baskani (ATSO) Baskani Ali Bahar meclis konusmasinda, Avrupa Birligine üyeligin Türkiye’nin uzun yillar çaba gösterdigi en büyük projelerden birisi oldugunu ifade etmis, “Devlet olarak bu konuda üzerimize düsen pek çok sorumlulugu yerine getirdik. Ancak AB tarafindan bir karsilik göremedik. Maalesef, son yillarda hem Türkiye hem AB bu gündemden uzaklasti” diyerek dikkatleri bu yöne çekmisti.

Baskan Ali Bahar konustu, Bakan Simsek’ten destek geldi

Hemen ardindan is dünyasini etkileyen vize sorununa da deginen, aralarinda TOBB’un da bulundugu, Türk sivil toplum kuruluslari, Iktisadi Kalkinma Vakfi koordinasyonunda AB Komisyonuna Türkiye-AB iliskilerinin tam üyelik perspektifinde canlandirilmasi vize sorununun çözülmesi talebiyle bir mektup gönderildigini de dile getiren Bahar, “Avrupa Birligi Yüksek Temsilcisi ‘Gümrük Birligi’nin modernizasyonuna ve vize sorunlarina bakmak zorundayiz’ açiklamasi yapti. AB üyeligi, Gümrük Birligi’nin kapsaminin genisletilmesi ve vize sorununun acilen çözümü hepimizin destekledigi ve hayati önemde buldugu konulardir. AB maalesef hiçbir izahi olmayan bir sekilde ‘vize iskencesi’ yasatiyor. Is insanlari Avrupa’da kendi sirketlerinin stant açtigi fuarlara katilamiyor. Böyle bir sey olabilir mi?” diyerek is dünyasinin yasadigi sorunlari siralamisti.

“AB entegrasyon sürecini saglamak istiyoruz”

"Sadece sanayi ürünlerini kapsayan, tarimi dislayan, hizmetleri dislayan, gidanin büyük bir kismini dislayan bir ‘Gümrük Birligini’ biz artik istemiyoruz. AB’nin taraf oldugu ama Türkiye’nin dislandigi Serbest Ticaret Anlasmalarini da istemiyoruz. Vize iskencesi istemiyoruz, böyle bir sey olabilir mi?” diyen Baskan Bahar’in sözlerini destekleyen Hazine ve Maliye Bakani Mehmet Simsek, "Biz üzerimize düseni yapmak istiyoruz ve AB entegrasyon sürecini saglamak istiyoruz. Türkiye’nin AB’ye uyum sürecinin hem birlik hem de Türkiye için son derece faydali olacagina inaniyorum. Türkiye’nin küresel tedarik zincirleri açisindan önemli rolü var. Küresel tedarik zincirlerinin çesitlendirilmesi meselesine bakinca açikça görülüyor ki Türkiye en güçlü adaylardan biri” ifadesini kullandi.

Bakan Simsek’ten Gümrük Birligi Anlasmasi’ni güncelleme çagrisi

Gerçeklesen konusmanin hemen ardindan katildigi bir canli yayin programinda Hazine ve Maliye Bakani Mehmet Simsek, AB’ye "Gümrük Birligi Anlasmasi’ni güncelleme" çagrisi yapti. Bakan Simsek, yakin vadede AB ile Türkiye arasinda Gümrük Birligi Anlasmasi’nin hizmetleri ve tarim ürünlerini kapsayacak sekilde genisletilmesi gerektigine inandigini söyledi.

Simsek, "Gümrük Birligi’nin güncellenmesinin AB’ye büyük faydasi oldugu ortaya çikti. Agacin alçaktaki dallarindaki meyvelerinden (yakin vadeli hedeflerden) baslayarak yeniden görüsülebilir" dedi.

Kaynak: İHA