Motorcu Ehliyetlerinde 'Silindir Hacmi' Belirsizligi Cezaya Yol Açiyor

Motosiklet ehliyet siniflariyla ilgili yanlis bilgi kafalarda soru isareti birakti. B sinifi ehliyet ile kullanilabilecek olan 50 cc silindir hacmine sahip ehliyet sinifina 125 cc motorlarin da eklenebilecegi gündeme gelmis ancak yasalasmamisti. Sadece açiklamayi baz alip motosiklet ehliyeti olmadan yola çikan motor sürücüleri cezalardan kaçamadi.

Motorcu Ehliyetlerinde 'Silindir Hacmi' Belirsizligi Cezaya Yol Açiyor


Geçtigimiz aylarda motosiklet ehliyeti siniflarinda degisiklige gidilecegi, 125 cc yani A1 sinifi ehliyeti kapsayan motosikletlerin B sinifi ehliyetle kullanilabilecegi gündeme gelmisti. Ayrica bu silindir hacmine sahip motoru kullanmak isteyenlerin motor sürüs kurslarindan 2 ders alma sarti olacagi da belirtilmisti. Bu açiklamalarin ardindan konuyla ilgili mevzuatta herhangi bir degisiklige gidilmedi. Sadece açiklama üzerinden konunun yasalasmasini beklemeden motoruyla trafige çikan B sinifi ehliyet sahibi sürücüler yetersiz ehliyetten kaynakli cezalar yedi.

"Ehliyetsiz sürücülere en az 4 bin lira ceza uygulanir"

Açiklamanin su anda yürürlükte bir yeri olmadigini belirten Avukat Iyaz Çimen, “50 cc ve 125 cc silindir hacmi arasindaki motosiklet kullanicilari eger ehliyetleri yoksa cezaya tabi. Bu gibi durumlarda yetersiz ehliyetten kaynakli 4 bin liralik bir idari para cezasi uygulamasi söz konusu” seklinde konustu.



“Silindir hacmi 125 cc olan motosikletler, B sinifi ehliyetle kullanilamaz”

Geçtigimiz dönemde motosiklet ehliyetleri hakkinda yapilan açiklamanin yürürlükte yeri olmadigini belirten Çimen, “Belli bir motor hacmine göre var olan araç ehliyeti ile motor kullanimini kapsayan bir açiklamaydi. Ama bunun kanunlasan veya yürürlüge giren bir durumu su anda söz konusu degil. Tabi ki bu noktada kanun koyucunun yapmis oldugu bir açiklama neticesinde vatandasta o açiklamaya binaen 125 cc motor hacmi ve altindakileri kullanabilecegini düsündü ve bu kapsamda da birçok cezanin uygulandigini gördük. Hali hazirda bu açiklamaya iliskin bir düzenleme olmadigi için bahsettigimiz 125 cc motosikletlerin araç ehliyetiyle kullanimi su anda mümkün degildir. Bu gibi durumlarda yetersiz ehliyetten kaynakli 4 bin liralik bir idari para cezasi uygulanmasi söz konusu. Ayrica sürücünün motosikleti 60 gün boyunca baglaniyor. Hiç ehliyetin olmadigi durumlarda da 8 bin liralik yine idari para cezasinin uygulandigini görüyoruz. Buna iliskin degisiklikten sonra vatandaslarimizin ilgili kullanimlari yapmasi gerekmektedir. Ayni zamanda biz 50 cc olan motosikletlerde de ehliyet aranmadigi için bununda çok dogru bir düzenleme olmadigini düsünüyoruz. Motosiklet kullanicilarinin hem kullanima iliskin egitimleri hem de denetimlerinin siki takip edilmesi gerekiyor. Motosiklet araca göre daha riskli bir tasit. Bu noktadaki bahsettigimiz denetimin elzem oldugunu düsünmekteyken 125 cc olan motosikletlerin araç ehliyetiyle kullaniliyor olmasi bizim bu bahsettigimiz durumlarin biraz aksine olusuyor. Somut duruma baktigimizda vatandasimiz var olmayan bir düzenlemeden kaynakli magduriyet yasiyorlar” dedi.



“50 cc silindir hacme sahip motosikletler otobana çikamaz”

Düsük motor hacmine sahip motosikletlerin otobana çikmasinin yasak oldugunu belirten Çimen, “Su anda 50 cc’ye kadar olan motorlar araba ehliyetiyle kullanima açik fakat bu tarz motorlar kara yollari trafik kanununa göre motorlu araç sinifinda sayilmiyor, bu yüzden farkli bir ehliyet gereksinimi aranmiyor. Ayrica bu düsük motor hacmine sahip motorlar için bir yasa var. Otoban köprüler ve ana yollara bu tarz motorlarin çikmasi yasak. Bu tarz motorlarin sokak aralarinda mahallelerde kullanimi su anda serbest” ifadelerini kullandi.

“Kurye ve paketçilerin mutlaka sürüs egitimi almasi gerekiyor”

Kuryelerin ve paketçilerin islerini yapmadan önce egitim almasi gerektigini belirten Istanbul Kuryeler Federasyonu Baskani Erhan Güven, “125 cc alti motorlar B ehliyet yani araba ehliyetiyle baska bir ehliyete gerek duyulmadan kullanilabilecek diye bir açiklama yapilmisti. Fakat baktigimizda yürürlüge giren bir karar olmadi. Bununla beraber bazi vatandaslar bu motor hacmine sahip motorlari alip yollara çiktilar. Bu da tabi ki para cezalarini pesinde getirdi. Hatta bazi yeni kuryelige baslayacak arkadaslarimiz da bu motor hacmine sahip motorlarla kuryelige basladilar. Bize de sürekli ceza yediklerini belirttiler. Böyle bir yasal uygulama su anda yok. Aslinda baktigimizda motorun ehliyetsiz kullanimi bazi kötü sonuçlara sebep olabiliyor çünkü motor kullanmayi bilmeyen insanlar hiçbir motor tecrübesi ve egitimi olmadan bu tarz motorlara biniyorlar ve kazaya sebebiyet veriyorlar. Baktigimizda insanlar kuryeciligi ve paketçiligi ayni gibi görüyorlar ama aslinda ayni sey degiller. Kuryeci arkadaslar daha çok uzun yollarda çalisan arkadaslarimiz. Paketçi arkadaslarimiz ise daha çok mahallelerde sokaklarda bulunan lokantalarda çalisan arkadaslarimiz. Kuryeciler için daha güçlü yüksek hacimli motorlar tercih edilir fakat paketçi arkadaslar için bu kadar yüksek hacme sahip bir motor gerekmez. Bunlarda genelde 50 cc motorlar kullanir. Kuryeci ve paketçi arkadaslarimizda genelde bu motorlari tercih ediyorlar çünkü ehliyetsiz bir sekilde kullanabiliyorlar. Her motorcunun mutlaka bir sürüs egitimi almasi gerekiyor. Eger ki bu motor hacmini kapsayan karar yürürlüge girerse paketçi arkadaslar için bir avantaj saglar fakat en önemli konu mutlaka sürüs egitimi almalari” seklinde konustu.



Silindir hacmi 125 cc’ye kadar olan motosikletler A1 sinifi ehliyet ile kullanilabiliyor. Motor gücü 35 kw‘ya kadar olan (47 beygire kadar) motosikletler ise A2 sinifi ehliyetle kullanilabilmektedir. Yani 500 cc silindir hacmine kadar motosikletler A2 ehliyetle kullaniliyor. 50 cc’ye kadar olan motorlar ise B sinifi yani araba ehliyetiyle kullanilabiliyor.
Kaynak: İHA