MSKÜ Ögretim Görevlisi Demiröz'den Yangin Uyarisi

Mugla Sitki Koçman Üniversitesi Kavaklidere Sehit Mustafa Alper Meslek Yüksekokulu Ormancilik Bölümü Ögretim Görevlisi Gürkan Demiröz orman yanginlarina karsi alinmasi gereken tedbirler hakkinda açiklamalarda bulundu.

MSKÜ Ögretim Görevlisi Demiröz'den Yangin Uyarisi
Mugla’nin yüzölçümünün yüzde 68’inin ormanlarla kapli oldugunu dile getiren Demiröz, ayni zamanda Akdeniz iklim kusagindaki bir bölümde yer almasi sebebiyle orman yanginlarina 1. derecede hassas bir alanda olduguna dikkat çekti. Buna bagli olarak da iklim degisikligi, küresel isinma gibi sebeplerin orman yanginlarina karsi bir derece daha önem atfettigi ve hassasiyeti bir nokta daha yukari tasidigini belirtti.

Demiröz, “Mugla Sitki Koçman Üniversitesi olarak orman yanginlariyla mücadele anlaminda öncelikli olarak sosyal hassasiyeti ve toplumun bu konuya bakis açisini daha iyi bir noktada canli tutabilmek adina herkesi orman yanginlarinda daha hassas olmaya davet ediyorum” dedi.

Orman yanginlarinin yüzde 90’indan fazlasinin insan kaynakli oldugunu ve bu noktada herkese çok büyük görevler düstügünü belirten Demiröz, orman yanginlarina sebebiyet verebilecek sise, cam kirigi, sigara izmariti gibi maddeleri çevrede birakmamaya, atmamaya ve bu maddeleri tehlikeli olabilecek yerlerde görüldügünde yanici madde olarak çevreden uzaklastirmaya gayret edilmesini istedi.

Demiröz, ayni zamanda MSKÜ kampüsü ve ilçelerde yer alan Üniversiteye bagli okullarda orman yangini riskini tespit ederek orman alanina yakin olan binalarda orman yanginina yol açabilecegi öngörülen riskleri bertaraf etme noktasinda çalismalar yapildigini ifade etti.

Yaz aylarinda nispi nemin çok düsük, hava sicakliginin yüksek oldugu özellikle 11.00 ile 17.00 saatleri arasindaki sürenin orman yanginlari için kritik bir zaman dilimi oldugunu belirten Demiröz, bu kritik zaman diliminde çok daha hassas olunmasi, orman içerisinde ve yakinlarinda piknik atesi de olmak üzere hiçbir sekilde ates yakilmamasi gerektigini belirtti.

Kaynak: İHA