Asiri Sicak Hava Kalbi Olumsuz Etkiliyor

Yaz mevsimiyle birlikte sicakliklarin arttigi bu günlerde uzmanlar kalp hastalarina uyarilarda bulunarak, sicakligin artmasiyla ortaya çikan nem orani tansiyon, kalp damar hastaliklari ve kalp yetmezligini tetikledigini kaydetti.

Asiri Sicak Hava Kalbi Olumsuz Etkiliyor
Özel Imperial Hastanesi Kardiyoloji Uzmani Dr. Dilek Cahide Haznedar Kirci, kalp hastalarinin sicak havalarda yasanan su kaybini gidermek için bol bol su içmesi gerektigini belirtti.

Asiri sicaklarin etkisiyle terlemenin kan basincinin düsmesi ve nabiz artisi kalp hastalarinda bazen ciddi olabilen problemlere yol açabilecegine dikkat çeken Kirci “Yazin günesli günlerinde vücudu yüksek isinin olumsuz etkilerinden korumaya yönelik savunma mekanizmalari olan; terleme, kan basincinin düsmesi ve nabiz artisi kalp hastalarinda bazen ciddi olabilen problemlere yol açabilir. Kalp hastalari, normal olmayan dis ortam sicakliklarina diger insanlara göre çok daha duyarlidir. Sicakliklar ve sicakligin artmasiyla ortaya çikan nem orani tansiyon, kalp damar hastaliklarini ve kalp yetmezligini tetikleyebilmektedir. Kalp hastalarinin sicak havalarda yasanan su kaybini gidermek için bol bol su içmesi gerekir. Günde en az 2,5 litre su idealdir” dedi.

Sicak havalarda alinmasi gereken önlemleri siralayan Kirci, “Günde ortalama 2,5-3 litre sivi tüketilmesi önerilmektedir. Disariya çikmak için günün erken ya da aksam üstü saatlerini tercih edilmeli. Açik renkli, hafif, bol, siki dokunmus kumasli giysiler tercih edilmeli, sapka, günes gözlügü ve günesten koruyucu (en az 15 faktörlü) krem kullanilmasi tavsiye edilmektedir. Hava sicakliginin yüksek oldugu saatlerde (10:00 ile 16:00 arasi ) egzersiz yapmaktan kaçinilmalidir. Kalp hastaligi ve diyabet gibi kronik rahatsizligi bulunanlarin, sicak ve nemli havalarda egzersiz yapmadan önce doktorlarina danismalarinda ve genel bir saglik kontrollerinden geçmelerinde yarar var. Yine ideal kilosunun üzerinde olanlar, çocuklar, yaslilar ve hamile/emzikli kadinlarin sicak havalarda egzersiz yapmamasi ve havanin daha da sicak oldugu ögle saatlerinde disari çikmaktan kaçinmasi gerekiyor. Alkol tüketimi kisitlanmalidir. Özellikle günesin altinda içilen alkol ciddi sorunlara neden olabilir. Kafein, alkolün idrar sökücü özellikleri nedeniyle vücuttan daha fazla sivi kaybina yol açtigi unutulmamalidir” diye konustu.



Yagli besinlerin ve yagda kizartmalarin tüketiminden kaçinilmali

Yagli besinlerden kaçinilmasi gerektigini kaydeden Kirci, “Mutlaka mevsim meyve ve sebzeleri tüketilmeli , Özellikle de yesil renkli sebzelerin içerdigi folik asit ve mineraller vücudun fonksiyonlarini saglikli bir sekilde yerine getirmek için belirleyici bir rol üstlenir. Yagli besinlerin ve yagda kizartmalarin tüketiminden kaçinilmali; yemeklerde bitkisel sivi yaglar kullanilmalidir. Yemekleri pisirirken kizartma ve kavurma yerine haslama, izgara, kendi suyunda veya az suda pisirme gibi saglikli pisirme yöntemleri uygulanmalidir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA