AB Üyelik Sürecinde Kokorece Gelecek Yasaga Esnaftan Çözüm Açiklamasi 'Adini Degistirir, Kokoreci Yine Yeriz'

Türkiye’nin Avrupa Birligi’ne (AB) girmesi durumunda kokorecin yasaklanmasinin gündeme gelmesi ile esnaftan “Adini degistirir, kokoreci yine yeriz” tepkisi geldi.

AB Üyelik Sürecinde Kokorece Gelecek Yasaga Esnaftan Çözüm Açiklamasi 'Adini Degistirir, Kokoreci Yine Yeriz'
Türkiye’nin en sevilen sokak lezzetlerinden olan kokorecin ise AB gida yönetmeliklerine uygun olmamasi nedeni ile yasaklanmasi konusuluyor. AB’ye tam üyelik sürecinde finanstan gidaya kadar birçok alanda bazi sartlari yerine getirmesi beklenen Türkiye’de vazgeçilmez lezzetlerden kokoreç ve sakatatin yasaklanip yasaklanmayacagi merak konusu oldu.

“Adini degistirir, kokoreci yine yeriz”

Kokorecin uzun yillardir Türk yemek kültüründe önemli bir yiyecek oldugunu belirten isletme sahibi Dervis Ali Sahan, “Avrupa Birligi’ne girsek de biz adini degistirir kokoreci yine yeriz. Söyle bir sey de var, Avrupa Birligi’nde yasaklanmis olsa kokoreç satmak için basta Hollanda olmak üzere Avrupa’nin farkli yerlerinde bizden bayilik isteyenler var. Yasakli bir ürün olsa yurt disindan talepte bulunmazlar. Disarida bir ragbet var ki isteniyor. Ayrica sakatat ürünleri arasinda kokoreç yenmeyecek bir ürün degil. Kötü bir ürün olsa kendimiz yemeyiz. Kendi yemedigimiz ürünü müsterimize satmayiz. Saglik Bakanligi izin vermemis olsa Ankara’da degil, Türkiye’de satisi yasaklanir” ifadelerini kullandi.

Avrupa Birligi’ne üye ülkeler arasinda yer alan Yunanistan’in kokoreç ile en iyi sakatat yemekleri listesinde ilk siraya yerlestigini hatirlatan Sahan, “Bir Avrupa ülkesi olan Yunanistan kokoreci satiyorsa Türkiye’de neden yasaklansin? Avrupa Birligi’ne girsek de kokoreci yine satacagiz” diye konustu.



“Müdavimi olan çok fazla insan var”

Türkiye’nin Avrupa Birligi’ne giris sürecinin baslamasi ile bazi yasaklamalarin geçmis dönemlerde yine yasandigini dile getiren kokoreç ustasi Ferruh Batuhan Agaoglu, “Bunun stresini yasayacagimizi düsünmüyorum. Bu ürün tüketilmeye devam edecektir. Bu ürünlerin müdavimi olan çok fazla insan var. Aslinda bir kültür olustu. Dükkanlarda, sokakta yerken insanlarin birbiri ile iletisime geçmesini sagliyor, etkilesim sagliyor. Kokorecin vazgeçilecek bir ürün oldugunu düsünmüyorum. Atom kokoreç, sis kokoreç seklinde çok farkli sekillerde tüketebilirsiniz. Farkli pisirme yöntemleri ve baharatlar ile farkli damak tatlarina uygun hale getirilebilir” dedi.

Kaynak: İHA