Erzurum'da 49 Ürünün Cografi Isareti Var

Erzurum’da cografi isaret tasiyan 49 ürün bulunuyor. Bunlardan 43’ünün mahreç isareti, 6’sinin ise mensei adi tescilli yapildi. Erzurum adina cografi isaret tescili ilk olarak Karnavas Dut Pekmezi adina 2005 yilinda basvurusu yapildi ve 2009 yilinda mensei adi tescil edildi. Erzurum Ticaret Borsasi cografi isaret basvurusunda ilk sirada yer aldi.

Erzurum'da 49 Ürünün Cografi Isareti Var
Cografi isaret ne anlama geliyor?

Cografi isaret, tüketiciler için ürünün kaynagini, karakteristik özelliklerini ve ürünün söz konusu karakteristik özellikleri ile cografi alan arasindaki baglantiyi gösteren ve garanti eden kalite isaretidir. Cografi isaret tescili ile kalitesi, gelenekselligi, yöreden elde edilen hammaddesi ile yerel niteliklere bagli olarak belli bir üne kavusmus ürünlerin korunmasi saglanir. Belirgin bir niteligi, ünü veya diger özellikleri bakimindan kökenin bulundugu yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeslesmis ürünü gösteren isarettir. Cografi isaretler, mense adi ya da mahreç isareti olarak tescil edilir. Gida, tarim, maden, el sanatlari, sanayi ürünleri cografi isaret tesciline konu olabilir.

Erzurum’da 6 mensei adi alindi

Bir ürünün, tüm veya esas nitelikleri belirli bir cografi alana ait dogal ve beseri unsurlardan kaynaklaniyorsa bu durumdaki cografi isaretlere “mense adi” denir. Ürünün üretimi, islenmesi ve diger islemlerinin tümünün belirlenen cografi alanin sinirlari içinde gerçeklesmesi gerekmektedir. Bu çerçevede mense adi olarak tescil edilen cografi isaretlerin kaynaklandiklari yöre ile baglari çok kuvvetlidir. Erzurum’da mensei adi olarak tescil edilen ürünler; Erzurum Asotu, Hinis Fasulyesi Karnavas Dut Pekmezi, Narman Seker Fasulyesi, Ispir Kaymagi ve Ispir Kuru Fasulyesi olarak siralaniyor. Cilbira, Erzurum Bali, Erzurum Kizilcigi, Kurutulmus Et Dürme, Narman Yesil Mercimegi ve Ispir Kurun Peyniri ise tescil için basvuru asamasinda bekliyor.

17 ürün mahreç isareti için sirada bekliyor

Belirgin bir niteligi, ünü veya diger özellikleri itibariyla belirli bir cografi alan ile özdeslesmis olan; üretim, isleme ya da diger islemlerinden en az birinin belirlenmis cografi alan içinde gerçeklesmesi gereken ürünlerin konu oldugu cografi isaretlere “mahreç isareti” denir. Hammaddesi veya üretim, isleme asamalarindan bir tanesi yörede gerçeklesen bir ürün mahreç isareti olarak tescillendiginde diger üretim ve isleme asamalari kaynaklandigi yöre disinda da gerçeklestirilebilir. Erzurum’da mahreç isareti olan 43 tescilli ürün bulunuyor. Bunlardan; Erzurum Pekmezli Baklavasi, Erzurum Ayran Asi Çorbasi, Erzurum Ayva Yahnisi / Erzurum Ayva Kalyes, Erzurum Asmali Yahni, Erzurum Civil Peyniri, Erzurum Demir Tatlisi, Erzurum Dut Çullamasi ,Erzurum Ehram Dokuma Kumasi, Erzurum Eksili Dolma, Erzurum Eristesi, Erzurum Et Kavurmasi, Erzurum Gliko, Erzurum Hasita / Erzurum Hasuta, Erzurum Hurma Tatlisi, Erzurum Kadayif Dolmasi, Erzurum Kara Fatma Çorbasi, Erzurum Kavut Hasili, Erzurum Kaz Lokmasi, Erzurum Kesme Asi Çorbasi, Erzurum Ketesi, Erzurum Küflü Civil Peyniri (Gögermis Peynir), Erzurum Kitlama Sekeri, Erzurum Mantisi /Erzurum Hingeli, Erzurum Pastirmasi, Erzurum Pekmezli Kadayifi, Erzurum Peynir Helvasi, Erzurum Su Böregi, Erzurum Sucugu, Erzurum Tatar Böregi, Erzurum Tel Helvasi, Erzurum Tereyagi, Erzurum Tuzlu Lokumu, Erzurum Yumurta Pilavi, Erzurum Çasir Salamurasi Erzurum Çeç Pancari, Erzurum Çiris Yemegi, Erzurum Çortutu Pancari, Erzurum Salgam Dolmasi, Hasankale Lavasi, Karnavas Bezi, Oltu Cag Kebabi ve Oltu Tasi olarak siralaniyor. Erzurum Babaanne Pastasi (Erzurum Pastasi), Erzurum Bardiz Katmeri, Erzurum Burmasi/Erzurum Burma Bilezigi, Erzurum Cilbira / Erzurum Çilbir, Erzurum Herle Asi Çorbasi, Erzurum Hink Yemegi, Erzurum Kelecosu, Erzurum Kuru Kayisi Kaysefesi, Erzurum Lavas Ekmegi / Erzurum Ecem Ekmegi / Erzurum Acem Ekmegi , Erzurum Patates Boranisi, Erzurum Yufka Yaglamasi, Erzurum Çasir Kavurmasi, Hinis Köftesi, Pasinler Yaprak Döner, Siyah Kusburnu ve Tortum Eksi Pestili ise mahreç isareti basvurusu için onay bekliyor.
Kaynak: İHA