Giresun'da Rumlar Ile Türklerin Yillarca Yasadigi Tarihi Evlerde Kentsel Dönüsüm Basladi

Giresun’da yaklasik 200 yil önce Avrupa’dan ithal edilen malzemelerle insa edilen, Rumlar ile Türklerin yillarca yasadigi Zeytinlik semtinde kentsel dönüsüm çalismalari basladi.

Giresun'da Rumlar Ile Türklerin Yillarca Yasadigi Tarihi Evlerde Kentsel Dönüsüm Basladi


Çevre Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi ve Giresun Belediyesi isbirligiyle Kale ve Zeytinlik semtinin tarihi dokusunu korumak amaciyla projelendirilen kentsel dönüsümde ilk binalarin yikimi gerçeklestirildi.

Çinarlar Mahallesi tarihi Zeytinlik semtinde baslatilan kentsel dönüsümün ilk yikimi için tören düzenlendi.

Kamulastirilmasi tamamlanan iki adet betonarme yapinin yikim islemleri baslarken, belirlenen program dahilinde yikim islemlerinin devam edecegi bildirildi.

Bakanlik ve Belediye isbirligi kapsaminda gerçeklestirilen proje ile Kale ve Zeytinlik semtinde tarihi binalar yenilenerek, tarihi dokuya uygun mimari ile yapilar insa edilecegi belirtildi.

Yapilacak kentsel dönüsüm çalismalari ile bölgenin turizm degerinin arttirilacagini ifade eden Giresun Belediye Baskani Aytekin Senlikoglu, “Proje alani içerisinde yer alan 12 adet tescilli esere ait rölöve ve restitüsyon projeleri hazirlandi. Bakanlik tarafindan ayrilan ödenekler ile bu tasinmazlarin restorasyonlari tamamlanarak vatandaslarin hizmetine sunulacak. Böylece Kale ve Zeytinlik semtinin tarihi ve kültürel mirasi ortaya çikarak sehrimizin tarihte sahip oldugu siluetine kavusturuyoruz. Sehrimizin turizm ve kültürel degerlerinin gelisip kalkinmasina da çok büyük katkisi olacak bu tarihi projenin hayata geçmesinde emegi bulunan herkese tesekkür ediyor, Giresun’umuza hayirli ugurlu olmasini diliyorum” dedi.



Giresun evlerinin genel özelligi

Tarihi Zeytinlik Evleri’yle ilgili bilgi veren Giresun Belediye Baskani Aytekin Senlikoglu, “Tarihi yapisi ile bilinen bu semtin yaklasik iki asirlik evleri vardir. Avrupa’ya findik götüren gemilerin getirdigi ithal malzemelerle insa edilen evlerde, Marsilya kiremitleri dikkat çeken ithal malzemelerden biridir. Zeytinlik semtinin önemli özelliklerinden birisi, hiçbiri digerinin manzarasina, hava dolasimina etki etmeyecek sekilde konumlandirilmis olmasidir. Tarihi Zeytinlik semtindeki evlerinin dikkat çeken bir özelligi de taslarin birbirine yapismasi için kullanilan simadir. Sima; kireç, yumurta aki ve suyun karisimiyla olusan harca verilen isimdir. Kuvvetli bir karisim olmali ki evler bunca yila ragmen hala ayakta kalabilmisler. Ayrica her ev bahçelidir. Her evin bahçesinde su sarnici bulunmaktadir. Giresun evlerinde, süslemede dikkat çekmektedir. Dis cephelerde, kat ve köse silmelerinde, saçaklarda, kapi söve, pencere söve saçaklarinda, korkuluk burgaçlarinda, tasiyici sütunlarda, bahçe ve giris kapi kanatlarinda, konut içinde, oda kapilarinda, ocak yasmaklarinda, dolap kapaklarinda, tavanlarda süs unsurlarina yer verilir. Binalar alt kati müstemilat, orta kat yasam alani ve en üst kat ise yatak odalari olarak üç katli insa edilmistir” ifadelerini kullandi.

"Tarihi Zeytinlik semtindeki riskli binalar ya yikilacak ya da restore edilecek"

Giresun Valisi Enver Ünlü ise “Giresun’un Kale ve Çinarlar Mahallesi’ndeki Zeytinlik semtinde kentsel dönüsüm için ilk kazmayi vurduk. Yikimina baslanan bina itfaiye ve ambulans gibi acil araçlarin mahalleye girmesine engel risk teskil eden bir binaydi. Kamulastirilmasi tamamlanan bu gibi binalarin yikim islemlerine baslandi. Ilk etapta burada 15 bina tespit ettiler ve bu binalardan 3 tanesinin islemleri tamamlandi, 2 tanesinin de yikim islemlerine baslandi. Proje kapsaminda bakanligin saglayacagi imkanlarla ilk etapta bu 15 binanin yikimi tamamlanacak. Ancak Kale Mahallesi’nde ve Zeytinlik semtinde riskli binalarin tamami ya yikilacak ya da restore edilecektir” dedi.

Kaynak: İHA