Ingiltere Kraliyet Ailesinde 130 Yil Sonra Bir Ilk Açiklamasi Prens Harry Hakim Karsisinda

Prens Harry, Ingiltere Kraliyet ailesinde 130 yil sonra bir ilke imza atarak, Daily Mirror, Sunday Mirror ve Sunday People’in yayincisi Mirror Group Newspapers’a (MGN) açtigi dava kapsaminda tanik sifatiyla hakim karsisina çikti. Harry, ifadesinde bazi gazetecilere ve editörlere seslenerek, “Daktilonuz daha ne kadar parmaklariniza kan bulastiracak?" dedi.

Ingiltere Kraliyet Ailesinde 130 Yil Sonra Bir Ilk Açiklamasi Prens Harry Hakim Karsisinda


Ingiltere Kraliyet ailesinde 130 yil sonra bir ilke imza atan Prens Harry, telefon dinleme ve yasa disi yollarla özel bilgi toplama suçlamasiyla Daily Mirror, Sunday Mirror ve Sunday People’in yayincisi Mirror Group Newspapers’a (MGN) açtigi tazminat davasi kapsaminda tanik sifatiyla hakim karsisina çikti. Ingiliz tahtinin besinci varisi olan Harry, 50 sayfalik yazili ifade verdi ve MGN’nin avukati Andrew Green tarafindan çapraz sorguya çekildi.

Londra Yüksek Mahkemesi’nde görülen davada Prens Harry, dogdugundan beri "basin düsmanligi yasadigini" ifade ederek, bilgisayar korsanligindan kaynaklandigina inandigi hikayelerin yalnizca güvenlik endiselerine yol açmadigini, ayni zamanda iliskilerine de zarar verdigini söyledi.

Harry, basinin kiz arkadaslariyla olan iliskilerini yok etmeye çalistigini, eski sevgilisi Chelsy Davy’den ayrilmasina neden oldugunu, arkadas çevresinin küçülmesine, depresyon ve paranoya nöbetlerinden sorumlu oldugunu belirterek, "Kimseye güvenemeyecegimi hissettim ki bu, özellikle bu kadar genç yasta benim için korkunç bir duyguydu" dedi.



Prens Harry, insanlarin trafik kazasinda hayatini kaybeden annesi Prenses Diana’nin özel hayatina yasa disi bir sekilde izinsiz girmesi düsüncesinin kendisini "kötü hissetmesine" neden oldugunu ifade etti.



“Daktilonuz daha ne kadar parmaklariniza kan bulastiracak?"

Prens Harry, magazin dergilerinin kendisinin ve esi Meghan’in özel hayatlarina "nefret ve tacizi" kiskirttigini söyleyerek, "Simdi geriye dönüp baktigimda, onlarin bu tür davranislari son derece asagilik" ifadelerini kullandi. Kimden bahsettigi sorulan Prens Harry, "Çok fazla aciya, üzüntüye ve bazi durumlarda belki de istemeden ölüme neden olmaktan sorumlu olan bazi editörler ve gazeteciler. Birisi bu çilginliga bir son vermeden önce, daktilonuz daha ne kadar parmaklariniza kan bulastiracak?" dedi.



Hükümeti ve Ingiliz basinini "en dibe vurmus" olmakla elestiren Prens Harry, medyayi "birbirlerini korumak için bir araya gelmekle" ve iktidardakileri "devam etmesini saglamak için söz konusu olaylara göz yummakla” suçladi. Gazetecilerin çok fazla aci ve üzüntüye neden oldugunu söyleyen Harry, kendisine "bu çilginliga bir son vermek" için mahkemeye çikip çikmadigi soruldugunda, "Umdugum bu" yanitini verdi.

MNG’nin avukati Prens Harry’den özür diledi

Green, Prens’e sempati duydugunu belirterek, gazetecilerin eylemlerinin "tamamen yasa disi" oldugunu reddetti. Green, çapraz sorgu sirasinda "bu asla olmamaliydi ve bir daha olmayacak" diyerek, yasadisi bilgi topladigini kabul ettigi bir olay nedeniyle MGN adina Harry’den kisisel olarak özür diledi.

Green, Harry’e sorgu sirasinda MGN makalelerini okuyup okumadigi konusunda baski yaparken, Harry, Green’e kendisi hakkinda milyonlarca olmasa da binlerce hikaye yazildigini söyledi.



Green, Harry’nin yasadigi sikintilarin belirli MGN haberlerinden degil, genel olarak basinda yer alan haberlerden kaynaklandigini ima ederek, bunlarin halihazirda kamuya açik olan ayrintilara dayandigini öne sürdü.

Prens Harry, 1996 ile 2010 yillari arasinda yayinlanan yaklasik 140 makalenin hukuka aykiri yöntemlerle derlenmis bilgiler içerdigini ve bunlardan 33’ünün Yüksek Mahkeme’de incelenmesini talep etti.

Prens Harry, 1891’de Edward VII’den bu yana bir mahkemede ifade veren ilk kidemli kraliyet üyesi oldu. Bes saat süren durusmanin ardindan Harry, ifade vermeye yarin devam edecek.
Kaynak: İHA