Sicak Havalar En Çok Kalp Hastalari Için Riskli

Yaz aylari ile birlikte yükselen hava sicakliklarinin kalp hastalari için yeni riskler olusturdugunu ifade eden Kardiyoloji Anabilim Dali hekimlerinden Dr. Aziz Günsel, kalp hastalarinin bu dönemde beslenme, günlük aktivite planlamasi ve ilaç dozlarina dikkat etmesi gerektigini vurguladi.

Sicak Havalar En Çok Kalp Hastalari Için Riskli
Yaz aylarinin gelmesiyle birlikte hava sicakliklari yükselmeye devam ediyor. Sicaklarin yükselmesi ise birçok hasta grubu için yeni riskler olusturuyor. Kalp hastalari, sicak havalarin en çok olumsuz etkiledigi hasta gruplarindan biri olarak öne çikiyor. Yakin Dogu Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dali uzmani Dr. Aziz Günsel, hava sicakliginin artmasi nedeniyle kalp hastalarinin karsi karsiya kalabilecegi risklerle ilgili uyarilarda bulundu.

Sicakliklarin artmasiyla birlikte terlemeye bagli olarak yasanan su ve tuz kaybinin kalp hizinda artisa neden oldugunu vurgulayan Dr. Aziz Günsel, bu durumun kalbin is yükünü artirdigini söyledi.

Dr. Günsel, bu nedenle yüksek tansiyon, kalp yetmezligi, kalp damarlarinda tikaniklik veya stent bulunan ya da bypass hikayesi olan hastalarin sicak havalarda özellikle dikkatli olmalari gerektigini belirtti.



Beslenmeye dikkat

Dr. Aziz Günsel, kalp hastalarinin sicak havalarda alabilecegi önlemlerle ilgili de açiklamalarda bulundu. Yaz aylarinda beslenme ve uygulanacak diyetin çok daha önemli bir hale geldigini söyleyen Dr. Günsel, “Kalp hastalari yaz aylarinda yagli, kizartma türü agir ve sindirimi zor gidalar yerine sebze agirlikli, bol posali, haslama veya izgara türü gidalar almalidir. Ögünler sik ve alinan gidalarin da az miktarlarda olmasi faydali olacaktir” ifadesini kullandi.

Günü dogru planlayin

Dr. Günsel’in dikkat çektigi konulardan biri de günlük aktivitelerin zamanlamasinin iyi ayarlanmasi. “Gündüz günes isinlarinin dik olarak yansidigi saatlerde disari çikilmamasi, denize girilmemesi, bu saatlerde asiri efor gerektiren aktivitelerden kaçinilmasi ve sicak saatlerde alkol alinmamasi gerekmektedir” diyen Dr. Günsel, “Tok karnina denize girmek kalp hastalari için tehlikeli olabilir” dedi.

Efor sarf ettirecek aktiviteler için dogru zamansa, sabah erken ve aksam serin saatleri. “Bu saatlerde kalp hastalarinin kendilerini asiri yormayacak sekilde yürüyüs yapmasi veya yüzmesi yararli olacaktir” diyen Dr. Günsel, “Gögüs agrisi, nefes darligi, çarpinti, bayginlik hissi gibi sikayetler olustugunda en yakin saglik merkezine basvurarak kontrolden geçilmelidir” uyarisinda da bulundu.

Ilaç kullanimi doktor denetiminde yaza uygun planlanmali

Düzenli ilaç kullanan kalp hastalarinin, ilaç dozlarinin hava sicakligi ve vücutta neden oldugu degisimler göz önünde bulundurularak doktor denetiminde yeniden düzenlenebilecegini söyleyen Dr. Aziz Günsel, özellikle idrar söktürücü ilaç kullanan hastalarin dikkat etmesi gerektigini vurguladi. “Idrar söktürücü ilaç kullanan kalp yetmezligi veya yüksek tansiyon hastalarinda asiri sivi kaybina maruziyet, halsizlik, yorgunluk veya ritim bozukluklari görülebilir” diyen Dr. Aziz Günsel, bu tip ilaç kullanan hastalarin doktor takibinde ilaç dozlarinin yeniden düzenlenmesini önerdi.
Kaynak: İHA