Depremin Vurdugu Hatay'da Seftali Hasadi Basladi

Kahramanmaras merkezli depremlerin en büyük yikimi yaptigi Hatay’da bulunan Amik Ovasi’nda seftali ve kayisi hasadi basladi. Üretici ve isçilerin depremzede oldugu bahçede, seftaliler dalindan tek tek toplandi.

Depremin Vurdugu Hatay'da Seftali Hasadi Basladi
6 Subat Kahramanmaras merkezli depremlerin en büyük yikimi yaptigi Hatay’da, tarimsal üretime ara verilmiyor. Amik Ovasi ve çevresinde basta hububat olmak üzere bir çok meyve ve sebzenin de hasadi basladi.

Sabahin erken saatlerinde seftali bahçesine giren isçiler sicak havaya ragmen hasat gerçeklestiriyor. Çizilip ya da darbe almamasi için içi sünger kapli kovaya toplanan seftaliler daha sonra sandiklara konularak kamyonlarla isleme tesisine götürülüyor. Paketlenen seftalilerin çogunlugu basta Arap ülkeleri olmak üzere Rusya, Romanya, Ukrayna, Dubai, Lübnan, Suudi Arabistan’a ihracati gerçeklestiriliyor.

Kirikhan ilçesinde meyve üretimi yapan Hakan Toklucu, depremde ev ve is yerlerinin zarar gördügünü ve yakinlarini kaybettigini dile getirdi.

Yasanan olumsuzluklara ragmen tarimin durmamasi gerektigimin altini çizen Toklucu, “Her seye ragmen isimize devam etmek zorundaydik. Kirikhan’da yaklasik 500 dönüm arazi üzerinde meyve üretimi yapiyoruz. Sert çekirdekli meyveler kayisi, seftali, nektarin bahçelerinde üretim yapiyoruz. Yilda 15 bin gündelik isçi çalistiriyoruz. Ürünlerimizin büyük çogunlugunu ihracat yapiyoruz. Suan seftali hasadindayiz. Bu üründe yaklasik 500 ton kapasitemiz var. Dünyanin birçok ülkesine basta Rusya, Romanya, Ukrayna, Dubai, Lübnan, Suudi Arabistan’a ihraç ediyoruz. Ürünler seçiliyor. Kaliteli ürünler yurtdisina, 2. kalite ürünler iç piyasaya gönderiliyor” dedi.



"Tarladan 10 liraya çikiyor"

Türkiye’de ilk meyve hasadinin Hatay, Adana ve İçel bölgesinde yapildigini ifade eden Toklucu, "Bu seftalinin türü Transvalia’dir. Özellikleri uzun raf ömrü vardir. Suan seftalinin tarladan çikis fiyati 10 lira. Geçen sene don felaketinden dolayi ürün azdi ve 20 lira tarladan çikis fiyatiydi. Rekoltemiz her sene oldugu gibi bu sene de çok yüksek. 10 Temmuz’a kadar bu seftalinin hasadi devam eder. Dalindan toplanir, meyve seçme tezgahinda seçilir. Daha sonra sogutularak ambalajlanir, paketlenir. Kara, hava, deniz yoluyla dünyanin birçok ülkesine ihraç edilir” diye konustu.

Hatay’da depremden dolayi 50 tane ihracatçi firmanin 47’sinin Adana bölgesine tasindigini belirten Toklucu, tarimin sürekliligi için çalismak zorunda olduklarini sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA