Yeni Zigana Tüneli'nden 1,5 Ayda 251 Bin Araç Geçti

Karadeniz ile Dogu ve Güneydogu Bölgesi’ni birbirine baglayan Zigana Tüneli, 1,5 ayda 251 bin 100 araca hizmet verdi.

Yeni Zigana Tüneli'nden 1,5 Ayda 251 Bin Araç Geçti
Ulastirma ve Altyapi Bakani Abdulkadir Uraloglu, 3 Mayis 2023 tarihinde hizmete açilan Zigana Tüneli’nin Avrupa’nin en uzun, dünyanin ise 3’üncü en uzun çift tüplü karayolu tüneli oldugunu belirterek, “Limana, turizm ve sanayi merkezlerine sorunsuz akisi saglanmis, yurtiçi karayolu ulasimi ile uluslararasi ticaretin daha hizli ve güvenilir yapilmasina katkida bulunuyor. Tünelimiz 1,5 ayda 251 bin 100 araca hizmet verdi. Yillik 190 milyon tasarruf saglayacagiz” dedi.

Yeni Zigana Tüneli’nin Dogu Karadeniz’in en önemli merkezi konumundaki Trabzon’u Gümüshane üzerinden Bayburt, Askale ve Erzurum’a baglayan ve yüksek yogunlukta trafik yükü tasiyan bu güzergahta insa edildigini ifade eden Bakan Uraloglu, “Zigana Tüneli ve baglanti yollarinin yapimi, tasarimi ve kontrolünde yüzde yüz yerli ve milli kaynaklar kullanilmis ve proje Türk mühendisleri ve isçileri tarafindan insa edilmistir” diye konustu.

Tünelin hizmete açilmasiyla birlikte kis sartlarinda kesintiye ugrayan trafigin kesintisiz ve konforlu akisi tesis edildigini belirten Bakan Uraloglu, “Böylece zamandan 57 milyon TL, akaryakittan 133 milyon TL olmak üzere yillik toplam 190 milyon TL tasarruf saglamis oluyoruz” seklinde konustu.



Seyahat süresi ortalama 20 dakikaya indi

Yeni Zigana Tüneli, 12 metre genisligindeki mevcut devlet yolunun, 2x2 seritli bölünmüs yol haline getirildi.

Proje ile mevcut güzergah üzerinde bulunan 90 adet viraj ortadan kaldirildi. Egim yüzde 7,7’den yüzde 3,3’e düsürülerek yolun geometrisi iyilestirildi. Güzergâh 8 kilometre kisaltildi, seyahat süresi otomobiller için 10 dakika, agir tonajli araçlar için 60 dakika olmak üzere ortalama 20 dakika indirildi. Karbon salinimi 16 bin 598 ton azaltilarak, sürücülere daha güvenli ve konforlu bir ulasim imkâni saglayan proje ile ayrica, mevcut Trabzon-Gümüshane hattinda bulunan keskin virajlar, rampalar ile birlikte dik yamaçlardan tas düsmesi gibi problemler ortadan kaldirildi.
Kaynak: İHA