TBMM Baskani Kurtulmus Açiklamasi 'Türkiye'de Afet Risk Kalkani Olusturulacak'

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Baskani Numan Kurtulmus, Adiyaman’a yaptigi Bayram ziyaretinde yaptigi açiklamada, Afetlere Dirençli Sehirler Programi ile, Türkiye’de afet risk kalkani olusturulacagini kaydetti.

TBMM Baskani Kurtulmus Açiklamasi 'Türkiye'de Afet Risk Kalkani Olusturulacak'
Kurban Bayrami’nin birinci günü Adiyaman’a gelen TBMM Baskani Numan Kurtulmus, ilk olarak Valiligi ziyaret etti. Burada Afet koordinasyon toplantisina geçen Kurtulmus, toplanti öncesinde basin açiklamasi yapti. Türkiye’nin sadece deprem ülkesi olmadigin ayni zamanda afet ülkesi oldugunun altini çizen Kurtulmus, Afetlere Dirençli Sehirler Programi ile, Türkiye’de afet risk kalkani olusturulacagini söyledi.

Kurtulmus, "Türkiye sadece deprem degil, afet bölgesidir. Biz bu amaçla, afetleri gelmeden evvel tedbirini almak, gelmeden evvel bununla ilgili çalismalarimizi bitirmek mecburiyetindeyiz. Bununla ilgili olarak da ‘Afetlere Dirençli Sehirler Programiyla’ bir afet risk kalkani olusturulacak. Böylece sehirlerimizin hepsinin afetler gelmeden evvel bu kalkan vasitasiyla alinacak tedbirlerle korunmasi, gelecek olan afetlerin tesirlerinin minimum seviyeye indirilmesi temin edilecek. Yapacak çok isimiz var. Çok büyük emeklerin, gayretlerin olmasi gerektigini biliyoruz. Devlet millet el ele bu süreci atlatacagiz. Türkiye’yi afetlere dirençli hale getirmek boynumuzun borcudur. Onun için kamu bütün birikimi ile bunu saglayacaktir” dedi.



"Süratle kalici konutlara geçilmesi için seferberlik vaktidir"

Adiyaman’daki yapilarin 3’te 1’ninin orta ve agir hasarli olduguna dikkat çeken Kurtulmus, “Devlet olarak ilk andan itibaren bu topraklarin görmüs oldugu en büyük felaketi yasadi. Küçük bir kiyamet, kiyametin provasiydi. Hizli bir sekilde yapilmasi gereken ilk müdahaleler yapildi. Ama yapilacak çok is var. Adiyaman’da binalarin asagi yukari 3’te 1’i orta ve agir hasarli yani yikik degil ama onlar oturulamayacak binalar. Bu binalarin böyle olmasinin fevkalade agir bir yük oldugunun farkindayiz. Süratle kalici konutlara geçilmesi için seferberlik vaktidir. Bunla ilgili olarak da devlet elindeki bütün imkanlari kullanarak depremzede vatandaslarimizin yanindadir. Topyekun bir büyük seferberlikle Allah’in izniyle kalici konutlarinda kisa bir süre içerisinde tamamlanacagina inaniyoruz. Ekim ayindan itibaren bitmis olan kalici konutlar sahiplerine verilecek. Bu bir sira içerisinde çok süratli bir sekilde gerçeklestirilecek. Orta vadede insanlarin barinma meselelerinin halledilmesi planlanacaktir. Bununla ilgili Adiyaman’da, Hatay’da Kahramanmaras’ta burada eski sehirlerin oldugu yerlerin sehrin yeni yerde insa edilmesi zemin probleminden dolayi mecburiyettir. Eski sehrin oldugu belli alanlarda ortak kamusal fonksiyonlarla donatilmasi, millet bahçeleri gibi, spor alanlari, kültürel alanlarla donatilmasiyla ilgili çalisma yapiliyor. Türkiye’de deprem sehirlerinin yeniden ayagi kalkmasi mümkün olacaktir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA