'Tasindim, Bana Ulasamazlar' Diyene Kötü Haber

Bazi davalarin yillarca sürmesine sebep olan taraflara ulasilamamasi ile alakali Yargitay’dan emsal nitelikte bir karar çikti. Yüksek Mahkeme; adresini degistiren tarafin bunu bildirmedigi ve adres kayit sisteminde yerlesim yeri adresi de tespit edilemedigi takdirde, teblig olunacak evrakin bir nüshasinin eski adrese ait binanin kapisina asilmasinin yeterli olduguna hükmetti. Kararda; bu tür durumlarda evrakin asilma tarihinin teblig tarihi sayilacagina dikkat çekildi.

Vinç makinasi operatörü olarak çalistigi sirketten kovulan isçi, Is Mahkemesi’nin kapisini çaldi. Vardiyali olarak çalistigini, is sözlesmesinin davalilar tarafindan hakli bir sebep olmadan feshedildigini ileri sürerek kidem ve ihbar tazminatlari ile ücret, fazla çalisma, hafta tatili ve ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarinin davalilardan tahsiline karar verilmesini talep etti. Davali sirket, ihale makami konumunda bulunduklarini savunarak davanin husumet ve esas yönünden reddini istedi. Diger davali sirket avukati ise fesih bildirim tebligatinda davacinin is sözlesmesinin tazminatli olarak feshedileceginin bildirildigini, davacinin da bunu imzalayarak kidem ve ihbar tazminatinin ödendigini kabul ettigini savunarak davanin reddini istedi. Mahkeme; sirketin ihale makami oldugu kabul edilerek son üç aylik dönem içerisinde ödenmeyen ücret alacaginin tüm davalilardan, diger alacaklarin ise diger sirketten müstereken ve müteselsilen tahsiline karar verdi. Karari ikinci sirket avukati, tebligattaki usulsüzlük sebebiyle temyiz etti.

Dava dosyasini inceleyen Yargitay 9. Hukuk dairesi, emsal nitelikte bir karara imza atti. Kararda söyle denildi:

"Adreste tebligatin, gerçek veya tüzel kisinin bilinen en son adresinde yapilmasi gerekir. 7201 sayili Kanun’un 6099 sayili Kanun‘la degisik 35’inci maddesine göre, kendisine veya adresine kanunun gösterdigi usullere göre teblig yapilmis olan kimse, adresini degistirirse, yenisini derhâl tebligi yaptirmis olan kaza merciine bildirmeye mecburdur. Bu takdirde bundan sonraki tebligler bildirilen yeni adrese yapilir. Adresini degistiren kimse yenisini bildirmedigi ve adres kayit sisteminde yerlesim yeri adresi de tespit edilemedigi takdirde, teblig olunacak evrakin bir nüshasinin eski adrese ait binanin kapisina asilmasi yeterli olacaktir. Bu durumda evrakin asilma tarihi teblig tarihi sayilir. Daha önce tebligat yapilmamis olsa dahi, tüzel kisiler bakimindan resmî kayitlardaki adresleri esas alinarak bu madde hükümleri uygulanir. Su halde Mahkemenin kabul sekline göre dahi yargilama asamasinda davali ’...’ sirketine yapilan tebliglerin bila ikmal iade gelmesi nedeniyle davalinin ticaret sicilinde kayitli adresinin arastirilarak bu adrese tebligat yapilmasi gerekirken bu yöntem izlenmeden dogrudan iade gelen adrese 7201 sayili Kanun’un 35’inci maddesine göre teblig yapilmaya devam edilmesi savunma hakkini kisitlar mahiyettedir. Kararin bu sebeple bozulmasina oy birligi ile hükmedilmistir."
Kaynak: İHA