'Sagcilik Ve Solculugun Psikolojisi'Ni Anlatan Kitap

Yasar Üniversitesi Psikoloji Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Sinan Alper ve Kadir Has Üniversitesi Psikoloji Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Onurcan Yilmaz’in yazdigi “Sagcilik ve Solculugun Psikolojisi: Farkli Dünyalarin Insanlari” kitabi 4. baskisini yapti. Ilgiyle okunan kitap, siyaseti psikolojik boyutuyla ele alarak sagci ve solcu insanlarin dünyayi nasil algiladiklarina odaklaniyor.

'Sagcilik Ve Solculugun Psikolojisi'Ni Anlatan Kitap
Yasar Üniversitesi Psikoloji Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Sinan Alper ve Kadir Has Üniversitesi Psikoloji Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Onurcan Yilmaz’in kaleme aldigi “Sagcilik ve Solculugun Psikolojisi: Farkli Dünyalarin Insanlari” kitabi 2020 yilinda yayinlandi. Son olarak 4. baskisini yapan kitap, temel olarak siyaseti psikoloji bilimi açisindan ele aliyor. Sagci ve solculara sosyal psikoloji gözünden bakan kitap yasanilan çevrenin tehditkarligi ve belirsizliginin insanlarin siyasi tavirlarini nasil etkiledigini anlatiyor. Bilimsel arastirmalara dayanarak verilen bilgilerle her iki tarafin da dünyayi algilama sekillerindeki farklari ortaya çikariyor. Kitapta; “Yasadigimiz Dünyanin Tehditkarligi Bizi Nasil Etkiliyor?”, “Sagcilar ve Solcularin Beyni Farkli Midir?”, “Bir Matematik Sorusuna Verilen Cevap Bize Ideolojiyle Ilgili Ne Anlatabilir?”, “Bardagin Dolu ve Bos Taraflarinin Siyasetle Iliskisi”, “Ailenin Siyasi Tutumlar Üzerindeki Etkisi”, “Sagcilar ve Solcularin Ahlaki Farkliliklari”, “Ölümü Hatirlatan Seylerin Siyaset Üzerindeki Etkisi”, “Komplo Teorilerinin Siyasi Islevi” gibi ilgi çekici bölümler bulunuyor.

“Temel farklardan biri dünyayi nasil algiladiklari”

Siyasetin genelde fikirler ve degerler düzeyinde konusuldugunu fakat bir de “psikolojik” boyutu oldugunu hatirlatan Doç. Dr. Sinan Alper, “Insanlarin zihinlerinin çalisma sekli, kismen de olsa, siyasi görüslerini etkiler. Siyaset psikolojisinin ülkemizde yeterince bilinmedigini gözlemledigimizden, Doç. Dr. Onurcan Yilmaz ile birlikte “Sagciligin ve Solculugun Psikolojisi: Farkli Dünyalarin Insanlari” isimli kitabi yazdik. Siyaset psikolojisinde sagcilik; gelenekçi, otoriter, toplumsal normlarin disina çikan gruplara mesafeli olmayla iliskilidir. Solculuk ise farkliliklara ve yeniliklere daha açik olmak ve toplumsal esitlige önem vermekle iliskilidir. Kitabimizda birçok örnek üzerinden, sagcilar ve solcular arasindaki temel farklardan birinin dünyayi nasil algiladiklari oldugunu gösterdik” dedi.



“Belirsizlik ve güvensizlik muhafazakarlastiriyor”

Bu farklardan bahseden Doç. Dr. Alper, sunlari söyledi:

“Sagcilar, dünyayi daha tehlikeli ve öngörülemez olarak algilarlar. Bu yüzden de siyaset psikolojisi çalismalari göstermektedir ki sagcilar tehlikeli uyaranlara tepki vermeye daha hazirdir. Bununla uyumlu sekilde belirsizlik ve güvensizlik insanlari daha fazla muhafazakarlastirmakta ve sagcilastirmaktadir. Bunun tersi faktörler de solculuk seviyesinin artmasiyla iliskilidir. Arastirma bulgulari, sagcilarin psikolojik özelliklerinin tehlikeli ve öngörülemez bir dünyada, solcularinkinin ise daha güvenli, öngörülebilir ve farkliliklarin korkutucu olmadigi bir dünyada yasamaya daha uygun oldugunu düsündürüyor. Bu temel farkliligi beyin yapisindan düsünme biçimine, ahlak anlayisindan çocuk yetistirme tarzina kadar birçok alanda görmek mümkün.”

Alper, kitapta, evrimsel bir bakis açisiyla tehlikeli ve öngörülemez bir dünyada, otoriteye itaat, normlara tam uyum gibi sagcilikla ilgili olan özelliklerin daha uyum saglamayi kolaylastirabilecegini, bu sebeple de dünyanin tehlikeli olduguna dair algi arttikça sagciligin artmasinin normal oldugunu iddia ettiklerini söyledi.

Kaynak: İHA