Ögrencilere Tarlada Ata Tohumun Ve Organik Tarimin Önemi Anlatildi

Yerel tohumlarla (ata tohum) uzun yillardir organik tarim yapan Ismail Öksüz tarafindan ögrencilere tarlada ata tohumun ve organik tarimin önemi anlatildi.

Ögrencilere Tarlada Ata Tohumun Ve Organik Tarimin Önemi Anlatildi
Gez Hanlari Ekolojik Tarim Deneme ve Üretim Merkezi (GEZEKODER), haziran ayinda, ekim döneminde ortaokul ögrencilerine egitim vermisti. Bugün ise hasat döneminde GEZKODER yönetim kurulu üyesi Ismail Öksüz, tarlada ögrencilerle yeniden bulusarak hasat döneminde uygulanacak püf noktalari anlatarak organik tarimin ve ata tohumunun önemine degindi. Öksüz, bu yil sadece bal kabagi üretimi yaptiklarini söyleyerek hasat dönemine az bir zaman kaldigini belirtti.

Kabaklarla dolu tarlada ögrencilerle bulusan Öksüz, dernek olarak ata tohumlarinin yayginligini artirmak için baslattiklari çalismanin, önümüzdeki yil itibariyle bitki çesitliliginin artirilarak devam edilecegini bildirdi.

"Hayatta en önemli servetimiz saglik o yüzden organik beslenmeliyiz"

Organik üretimde zamanlamanin çok önemli oldugunu söyleyen Ismail Öksüz, “Bitkide büyüme hizini ayarlamak çok önemli. Mesela bu kabaklar sadece çiftlik gübresi kullanilarak üretildi. Buna ilaveten büyüme hizina müdahale etmedik. Yani suya ihtiyaci oldugunda su verdik. Yaklasik 3 aylik bir zaman sonrasinda kabaklarimiz için hasat dönemine ulastik. Mesela yetistirmis oldugumuz kabaga hormon katilmis olsa, fazla su verilerek büyüme hizina müdahale edilse bu süreden çok daha kisa bir sürede bu ürün elde edilebilir. Fakat dedigimiz gibi hayatta en önemli servetimiz sagligimiz. Bunun için organik tarim, ata tohumu diyor, organik beslemeye önem vermeliyiz" dedi.

"Ata tohumuna önem verin, ata tohumu meselesi bizim gelecek meselemiz"

Ögrencilere tavsiyelerde bulunan Öksüz, “Yarin hepinizin ayri ayri meslekleri olacak. Hepinizin bir evi olacak bahçesi olacak veya bir apartmanda oturacak. Apartman yanlarindaki bosluklarda veya evinizde saksida bu ürünleri üretebilirsiniz. Biz dernek olarak bu ata tohumlarini sizlere ulastirmak için variz. Ben hepinizden buna önem vermenizi istiyorum. Bu ata tohumu meselesi bizim gelecek meselemiz” seklinde konustu.

Her tohum ata tohum degil

Kendilerine disardan tohum verildigini, bu ürünlerle sebze elde edebildiklerini fakat bu ürünlerden bir daha tohum alamadiklarini ifade eden Ismail Öksüz, “Tohum alamadigimiz ürünler hormonlu ürünlerdir. Ata tohumu dedigimiz herhangi bir katki katilmadigi sürece her yil sürekli tohum verir” dedi.

Ögrencilerin sorularini da yanitlayan ve önümüzdeki yildan itibaren bitki çesitliligini artiracaklarini söyleyen Öksüz, “Türkiye’de ata tohumu çesitliligine katki sunacak, Bayburt’u da yeni ata tohumlari ile bulusturacagiz” diye konustu.

Kaynak: İHA