Diyetisyen Kara'dan Bayram Uyarisi Açiklamasi 'Etin Bir Hafizasi Var, Dinlendirmemiz Gerek'

Kurban Bayrami’nda et tüketimi ile ilgili uyarilarda bulunan Diyetisyen Hanife Kara, “Etin aslinda bir hafizasi var. Bunu sürekli söylüyoruz. O yüzden eti birazcik dinlendirmemiz gerekiyor; ayrica haftada maksimum üç gün et yiyelim” ifadelerini kullandi.

Diyetisyen Kara'dan Bayram Uyarisi Açiklamasi 'Etin Bir Hafizasi Var, Dinlendirmemiz Gerek'
Yaklasan Kurban Bayrami ile birlikte çok fazla et tüketiminin yasatabilecegi saglik problemlerinden dolayi her yil oldugu gibi bu yil da uzmanlar bayram öncesi vatandaslari uyarmaya devam ediyor. Özellikle sindirimi zor olan etin nasil tüketilmesi, yaninda ne yenilmesi ve nelere dikkat edilmesi konusunda önemli uyarilarda bulunan Diyetisyen Hanife Kara, “Yemekte sadece et yemeyelim sebze ile bunu dengeleyelim” diye konustu.



“Pisirme yöntemine dikkat edelim”

Kirmizi et tüketiminde dikkat etmemiz gereken seylerden birisinin de pisirme yöntemi oldugunu vurgulayan Diyetisyen Hanife Kara, “Bazen çok fazla isil isleme maruz biraktigimiz için kanserojen madde içerebiliyor. Dolayisiyla en saglikli yöntem izgara seklinde ya da haslama seklinde tüketmek etlerimizi. Mutlaka sindirimini kolaylastirmak ve dogru emilim için yaninda bol sebzeyle beraber tüketmemiz gerekiyor. Üst üste her gün et tüketimini önermiyoruz. Vücudumuzda çok rahatsizlik vermemesi açisindan da fazla protein alimi da birazcik tehlikeli olabiliyor. Dolayisiyla burada günlük yüz, yüz elli gram kadar protein alimi yeterli oldugu için porsiyon kontrolüne çok dikkat etmemiz gerekecek. Süt ürünleriyle beraber tüketmemeleri gerek. Çünkü o da demirle kalsiyum emiliminde biraz problem çikardigi için mutlaka et tüketiyorsak sebzeyle beraber tüketiminin daha dogru olacagini söyleyebilirim. Yemeklerle beraber, özellikle et yemekleri yaptigimizda sivi alimini çok önermiyorum ki et sindirimini güçlestirmesin. Daha saglikli olmasi için sirf et yemeyelim ve eti sebzeyle kombin yapmamiz çok daha dogru olacaktir” seklinde konustu.



“Eti dinlendirmemiz gerek”

Etin hafizasi oldugunu dile getiren Diyetisyen Kara, “Bunu sürekli söylüyoruz. O yüzden eti birazcik dinlendirmemiz gerekiyor. Gerçekten daha saglikli bir sekilde vücudumuza faydasi olmasi için. Bu eti biraz dinlendikten sonra isleme birakirsak, birazcik daha vücudumuz için saglikli hale gelebilir. Direkt yememiz hem sindirim açisindan hem de böbrekler açisindan saglikli olmayabiliyor” dedi.



“Porsiyon kontrolüne dikkat edelim”

Üst üste üç gün, dört gün et tüketimini önermeyen Diyetisyen Kara, “Bazilarinda hatta iki ögün bile tüketen oluyor. Ayni gün içerisinde, eger ki çok fazla et tüketimi varsa, orada da haftada iki gün ya da üç gününü sinirlandirabilirler. Burada porsiyon kontrolüne çok dikkat edecegiz. Yüz gram ila iki yüz gram arasinda kisinin kilosuna göre degisebilir. Ama bir hafta içerisinde maksimum üç gün olarak sinirlandirabilirler” diye konustu.

Kaynak: İHA